7
ANP

Mathieu van der Poel doet het na ongelofelijke finish! Eerste Nederlandse winnaar sinds 2001

Mathieu van der Poel (24) heeft de Amstel Gold Race gewonnen. De Nederlandse kampioen haalde het als topfavoriet na een ongelofelijke slotkilometer in Valkenburg. Simon Clarke en Jakob Fuglsang finishten op twee en drie. Het is de eerste Nederlandse overwinning sinds 2001, maar wat een ontknoping! 

Erik Dekker. Dat was de laatste thuisrenner die de Amstel Gold Race won. Nederland wacht sinds 2001 op een nieuwe winnaar uit eigen land, geen verrassing dus dat alle hoop vandaag op Mathieu van der Poel lag. De wereldkampioen veldrijden stond als topfavoriet aan de start. Aan de anderen om hem over 35 hellingen en meer dan 250 kilometer van de zege te houden.

Een lange koers, maar wel eentje onder mooie omstandigheden. Een groep van elf renners mocht onder de lentezon op zoek naar paaseieren in Nederlands Limburg. Daarbij met Verwilst, Van Asbroeck, Sprengers en Baugnies vier Belgen. Hun voorsprong ging nooit over de acht minuten.

In de achtergrond het lange wachten. De favorieten turfden lustig het aantal hellingen af tot Mathieu van der Poel er in hoogsteigen persoon plots genoeg van kreeg. Trouw aan de aard van het beestje trok de Nederlandse kampioen op 44 kilometer van de meet ten aanval. Niemand die zin had om met hem mee te rijden. 

7
Photo News

Net toen Van der Poel zich weer liet inlopen, gaf Deceuninck-Quick.Step er een galet op. Devenyns trok met Alaphilippe naar het front. De Fransman trok door op de Eyserbosweg en kreeg met Fuglsang een gedroomde ‘compagnon de route’ mee. Het duo begon met nog dik dertig kilometer te gaan aan een koppeltijdrit. 

In de achtergrond hetzelfde verhaal. Kwiatkowski en Trentin vonden elkaar. Twee tegen twee, terwijl het verder vooral wanhoopspogingen regende. De kasseimannen zakten door het ijs, met Sagan op kop. Vanendert probeerde het op de laatste Cauberg, maar hij raakte niet weg. En dus bleven Alaphilippe en Fuglsang doorkachelen. 

De twee - die ook al de besten waren in de Strade Bianche - trokken ondanks enkele prikjes van de Deen samen naar de slotkilometer. Daar gunden ze elkaar plots het licht niet meer in de ogen. Kwiatkowski kwam terug en ook nog een groepje met een voortrazende Van der Poel. De Nederlandse kampioen ging als een hazewind over alles en iedereen na een sprint van meer dan een halve kilometer. Een écht wel ongeziene remonte.

De opvolger van Erik Dekker(2001) dus eindelijk gekend. Nederland uit z’n dak, terwijl Van der Poel triomfantelijk neerzeeg. 29 jaar na zijn vader won nu ook hij de Amstel Gold Race. Aan Belgische zijde werd Bjorg Lambrecht (22) de eerste landgenoot. De renner van Lotto Soudal was in z’n eerste Amstel goed voor een knappe zesde plaats.

7
ANP
7
Photo News
7
ANP
7
BELGA
7
ANP
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Nols

    Al die verdachtmakingen hier betreffende doping zijn wel echt de max. Niemand heeft de laatste maanden meer overwinningen dan VDP (in het veld en op de weg) en daardoor is hij dus heel zeker de meest gecontroleerde coureur van allemaal.

  • Ineke Visser

    Jacques Weterings evenaren is knap. Ik verwacht dat hij misschien in de buurt komt maar dat komt ook omdat tijden veranderen. Ik hoop dat hij gewoon bij het lijstje van de grootste wordt bijgeschreven in de toekomst.

Lees meer