2
rv

Mikel Landa slaat toe in openingsetappe Ronde van Burgos

Mikel Landa heeft de openingsetappe van de Ronde van Burgos op zijn naam geschreven. De 27-jarige Spanjaard van Team Sky toonde zich de sterkste op de korte slotklim. Sergey Chernetskiy (Astana) en Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) vervolledigden het podium. Landa is meteen ook de eerste leider in de Spaanse rittenkoers.

De Ronde van Burgos, een voorbereiding op de Ronde van Spanje en voor sommigen een vervolg van de Tour de France, werd in de eerste rit geanimeerd door een vroege vlucht met veertien renners: Marc Soler, David Lopez, Tao Geoghegan Hart, Benjamin King, David Arroyo, Fernando Orjuela, Daniel Diaz, Etienne Van Empel, Connor Dunne, Joan Bou, Jérôme Cousin, Nikita Stalnov, Ibai Salas en onze landgenoot Pieter Serry. Maximaal gunde het peloton hen 4:45 voorsprong en toen Roompot en Direct Energie op kop kwamen sleuren, zakte de bonus snel. Op het glooiende parcours dunde de kopgroep steeds verder uit en finaal bleven acht renners, onder wie Serry, voorop. 

Op 24 kilometer van de finish raapte het peloton de laatste drie vluchters op. Meteen daarna waagde Gatis Smukulis zijn kans. Meer dan vijftien seconden sprokkelde hij nooit bij elkaar, maar de Let trapte hard en werd pas op tien kilometer van de streep bij de lurven gevat. In de lastige slotkilometers, met de Alto del Castillo, mende Sky het peloton en in de afdaling reden Mikel Landa, Matteo Trentin, Sergey Chernetckiy en Lasse Norman Hansen weg uit een uitgedund peloton.

Een tegenaanval met Mathias Le Turnier, David De La Cruz en Lachlan Morton werd nog opgezet, maar zonder succes. Het peloton was niet ver, op slechts drie seconden op 700 meter van de streep, maar kwam net te laat. Landa won de sprint bergop, voor Chernetckiy. Alaphilippe wipte uit het peloton nog naar plek drie.

Uitslag (top 10)

1 Mikel Landa (Team Sky) 3:25:58

2 Sergey Chernetckiy (Astana Pro Team) 0:02

3 Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) 0:03

4 Enric Mas (Quick-Step Floors) 0:05

5 Daniel Moreno (Movistar)  

6 Carlos Barbero (Movistar) 

7 Jetse Bol (Manzana Postobon) 

8 Sjoerd van Ginneken (Roompot - Nederlandse Loterij) 

9 Garikoitz Bravo (Euskadi Basque Country - Murias) 

10 Mauro Finetto (Delko Marseille Provence KTM)

2
TDW

Lees meer