2 Moscon is ook de nieuwe leider.
Tour of Guangxi Moscon is ook de nieuwe leider.

Moscon grijpt de macht in koninginnenetappe Ronde van Guangxi

De Italiaan Gianni Moscon (Team Sky) is de nieuwe leider in de Chinese Ronde van Guangxi (WorldTour). Hij won bovenop een helling de vierde rit voor de Oostenrijker Felix Grosschartner en de Rus Sergei Chernetskiy.

Na drie sprintetappes op rij moest dag vier in Guangxi, met een etappe over 152,2 kilometer tussen Nanning en Nongla, het klassement in een vaste plooi zetten. Na een behoorlijk vlakke aanloop moest de helling naar het uitkijkpunt van Mashan Nongla daarvoor zorgen, een kuitenbijter van 3,2 kilometer aan gemiddeld 7,3 procent.

Twee renners gingen onderweg voor het peloton uit rijden: de Nederlander Pascal Eenkhoorn (LottoNL-Jumbo) en de Zwitser Stefan Küng (BMC). Achter hun rug konden de sprintersploegen een dagje vrijaf nemen: het tempo werd aanvankelijk bepaald door Trek-Segafredo en EF Education First in dienst van respectievelijk Gianluca Brambilla en Rigoberto Uran.

2 Gianni Moscon.
Photo News Gianni Moscon.

Gilbert en Devenyns sprokkelen boni’s

Ook Quick-Step Floors roerde zich na een tijd in de achtervolging. De Belgische ploeg had dankzij sprinter Fabio Jakobsen de leiderstrui in de rangen, maar rekende vandaag op de Belgen Philippe Gilbert en Dries Devenyns, die onderweg nog boni's sprokkelden aan een tussenspurt. Maar de Belgen konden op de slotklim geen vuist maken.

Op die helling koos Moscon voor de aanval. De Italiaan sloeg een kloofje van vijf seconden, dat niet alleen volstond voor de ritzege, maar ook voor de leiderstrui. Achter hem druppelden Grosschartner, Chernetskiy, Carlos Verona en Uran één voor één over de streep. Devenyns en Gilbert werden respectievelijk twaalfde en veertiende.

In de stand heeft Moscon nu negen seconden voorsprong op eerste achtervolger Grosschartner. Chernetskiy is derde op veertien seconden. Eerste Belg is Dries Devenyns, negende op 0:27. Veel veranderingen in het klassement worden er niet meer verwacht in de twee etappes van morgen en zondag, ook al bevatten die telkens in de finale nog enkele hellingen.

Dries Devenyns beste Belg met twaalfde stek: “Zware rit”

Dries Devenyns (Quick-Step Floors) eindigde als eerste landgenoot. Hij werd twaalfde op 18 seconden, in dezelfde tijd finishte ook Philippe Gilbert, die veertiende werd. Devenyns schuift nu op naar plek negen in het klassement, op 27 tellen van leider Gianni Moscon. Ploegmaat Rémi Cavagna staat op een vierde plaats, op 17 seconden.

“De voorbije drie dagen waren het relatief rustige sprintetappes, waar je niet echt diep hoefde te gaan”, aldus Devenyns. “Plots finish je op zo’n pittige klim, toch een inspanning van een zevental minuten en dat voel je wel even. Het was zwaar.”

Tim Wellens legde vorig jaar de basis voor zijn eindzege in deze koninginnenrit. Weliswaar waren er nog wat schermutselingen in de zaterdagrit, de Lotto Soudal-renner doorstond die zonder problemen. “We moeten toch nog iets proberen”, maakte Philippe Gilbert zich sterk. “Dat moet, als we hier dat eindklassement willen pakken (Cavagna staat op 17 seconden, Gilbert zelf op 27 seconden, red). Het is niet omdat er vorig jaar niets meer is gewijzigd aan het klassement, dat dit nu ook het geval zal zijn. Vorig jaar was het ook niet evident om die zaterdagrit te controleren, wist er ook even een groep van twintig te ontsnappen. Het zal niet simpel zijn voor Sky om te controleren en we gaan ons best doen met de ploeg.”

Gilbert eindigde op een veertiende plek. “Toen Moscon demarreerde, zat ik nog goed geplaatst. En wat later ging ik zelf aan - op het juiste moment, dacht ik - en ik kwam even terug op hem, maar daarna bleef ik op dezelfde afstand. Achter mij zaten twee koppeltjes en die werkten goed samen op het iets vlakkere stuk van de klim en op 400 meter van de meet kwamen ze terug bij mij, net op een stuk waar het weer even tien à twaalf procent omhoog ging. Ik zat nog op het buitenblad en ik plafonneerde. Gelukkig finish ik wel nog ongeveer in dezelfde tijd als die mannen. Het was een lastige finale en vorig jaar reed ik hier niet, dus ik kende die klim niet echt. Er is altijd een beetje verschil ook met het roadbook. Nu goed, ik ben blij dat ik weer volop kan koersen na mijn knieproblemen. Dit is een mooie wedstrijd en het is belangrijk om de winter goed in te gaan.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer