5 Wout van Aert.
Photo News Wout van Aert.

Nieuwe knalprestatie Wout van Aert: onze landgenoot wint tijdrit, Teuns verliest gele trui aan Yates

Het kan niet op voor de Belgen in het Critérium du Dauphiné: Wout van Aert zette met een knalprestatie de tijdrit naar zijn hand en bleef Tejay Van Garderen en Tom Dumoulin voor. Dylan Teuns verliest wel zijn gele trui aan Adam Yates. Het nieuwsfeit van de dag kwam op naam van Chris Froome: De Brit brak bij een val tijdens de verkenning van de tijdrit zijn rechter dijbeen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In het Franse Roanne stond de gele trui van Dylan Teuns op het spel, maar hét nieuws van de dag gebeurde nog voor de eerste renner van het startpodium rolde: Chris Froome kwam tijdens de verkenning van de 26 kilometer lange tijdrit zwaar ten val. Er werd meteen gevreesd voor een breuk en de viervoudige Tourwinnaar werd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, waar een dijbeenbreuk werd vastgesteld.

5 Chris Froome wordt op een brancard afgevoerd.
AFP Chris Froome wordt op een brancard afgevoerd.

In de wedstrijd zetten de renners van Deceuninck-Quick.Step de eerste richttijden neer: Julian Alaphilippe verbeterde de tijd van zijn ploegmaat Rémi Cavagna. Met een tijd van 34 minuten en 37 seconden deed hij 11 seconden beter dan zijn landgenoot. Daarna was het wachten op Tom Dumoulin, een kandidaat voor de eindzege is de Nederlander niet meer, maar in een tijdrit moet er altijd rekening gehouden worden voor de ex-wereldkampioen in deze discipline. Dat bleek ook: Dumoulin deed op zijn beurt 12 tellen beter dan de Franse chouchou.

5 Tom Dumoulin.
Photo News Tom Dumoulin.

Maar toen ging Wout van Aert van start. Onze landgenoot deed bij het eerste tussenpunt al 18 seconden beter dan de ex-wereldkampioen tijdrijden. Aan de finish werden dat er zelfs 47. Andermaal een absolute knalprestatie van de renner van Jumbo-Visma. Maar het was ook al snel duidelijk dat Dumoulin eigenlijk niet het referentiepunt was, want ook Tejay Van Garderen dook onder de tijd van de Nederlander. Wout van Aert benaderen lukte niet, want aan de finish moest de Amerikaan 31 seconden inboeten op onze landgenoot. 

5 Wout van Aert.
Photo News Wout van Aert.

Vanaf dan was het uitkijken naar de strijd om het geel. Dylan Teuns verdedigde een voorsprong van drie seconden op Guillaume Martin, maar vooral Jakob Fuglsang (op 20 seconden), Wout Poels en Adam Yates (op 24 seconden) waren gevaarlijke klanten. Niet voor de ritwinst, niemand kwam nog in de buurt van de toptijd van Van Aert. Voor onze landgenoot zijn allereerste overwinning in de WorldTour. Minder goed nieuws voor Dylan Teuns: Adam Yates reed, voor zijn doen, een erg goede tijdrit en stootte zo de renner van Bahrain-Merida van de top van het klassement. Vier luttele seconden scheelde het uiteindelijk. Teuns staat nu tweede in het klassement. Tejay Van Garderen sprong dankzij zijn sterke tijdrit naar de derde plaats in het klassement op zes seconden van Yates, Fuglsang telt zeven seconden achterstand.

Lees de reactie van Wout van Aert HIER

Teuns: “Moet het positieve onthouden”

Teuns toonde zich na afloop van de etappe van gisteren bijzonder strijdlustig, maar zag de trui toch van schouder veranderen. Hij verloor 28 seconden op Yates, vier te veel om zijn trui te houden. “Het is jammer om de trui met slechts een handvol seconden te verliezen”, reageerde Teuns. “Ik moet het positieve onthouden van vandaag, want ik rijd wel een goede tijdrit en kan niet ontevreden zijn over mijn prestatie.” 

De Dauphiné is nog lang niet voorbij, zeker ook niet na het uitvallen van viervoudige Tourwinnaar Chris Froome. “De Dauphiné telt nog een paar zware etappes, vooral in het weekend”, beseft de 27-jarige Limburger. “Morgenis alvast voor de sprinters, vrijdag is nog afwachten, maar de cols in het weekend zullen niet van de poes zijn. Ik weet dat het zwaar wordt, ik heb niet meteen een idee wat me te wachten staat, weet alleen dat we heel veel moeten klimmen. Er komen nog kansen, maar het wordt nog een zwaar slot.”

5 Dylan Teuns.
Photo News Dylan Teuns.

76 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peeters Freddy

    Wout was goed omdat de anderen slecht waren. We zullen eens zien hoeveel minuten achterstand hij heeft na de slotrit.

  • maarten mouton

    Bert Mathieu ging Van Aert echt niet kloppen in een tijdrit. In dat onderdeel is Van Aert beter. En denk nu echt niet dat in elke koers dat Mathieu niet meedeed hij ook beter zou doen dan Van Aert.

Lees meer