7 Remco Evenepoel.
BELGA Remco Evenepoel.

Ondanks valpartij boekt Evenepoel eerste eindzege in rittenkoers, slotrit Baloise Belgium Tour is voor Coquard

Remco Evenepoel heeft zijn eerste eindzege in een rittenkoers geboekt. De 19-jarige neoprof van Deceuninck-Quick.Step kwam in de slotkilometer ten val, maar zonder erg. Hij kwam met de glimlach over de finish. De zege in de slotrit was voor  Bryan Coquard (Vital Concept). De Fransman haalde het voor Pierre Barbier (Roubaix Lille Métropole) en Emils Liepins (Wallonie-Bruxelles).

Limburg was vandaag het decor voor de 158 kilometer lange slotrit in de Baloise Belgium Tour. De renners trokken van Tongeren naar Beringen, waar drie lokale ronden moesten afgelegd worden.

‘t Was lang wachten vooraleer er een vroege ontsnapping tot stand kwam - het peloton viel geen seconde stil. Na ongeveer 75 kilometer konden Bizhigitov (Astana), Clarke (Trek-Segafredo), Van Asbroeck (Israel Cycling Academy), Liepins (Wallonie-Bruxelles), Van Melsen (Wanty-Gobert) en Van Hoecke (nationale selectie) dan toch een kloof slaan. Het zestal kreeg nooit meer dan twee minuten. De troepen van Deceuninck-Quick.Step controleerden in het peloton in dienst van hun sprinter, Fabio Jakobsen. Ook de andere sprintersploegen, Corendon-Circus voor Tim Merlier en Vital Concept voor Bryan Coquard, verzetten veel werk in de achtervolging.

Zware valpartij

De vroege vluchters werden in de slotkilometer gegrepen, zoals voorspeld kregen we een massasprint in Beringen. En die spurt werd ontsierd door een zware valpartij. Ook leider Evenepoel ging tegen de vlakte, maar zonder erg. Hij steekt de Baloise Belgium Tour op zak - de eerste eindzege in een rittenkoers uit zijn nog jonge carrière. Bryan Coquard kreeg vrije baan en was duidelijk de snelste van de resterende renners. Hij haalde het voor Pierre Barbier en Emils Liepins. 

7 Bryan Coquard wint de slotrit
Photo News Bryan Coquard wint de slotrit
7 Evenepoel.
Photo News Evenepoel.
7 Evenepoel bolt alleen over de streep na een valpartij in de slotkilometer.
BELGA Evenepoel bolt alleen over de streep na een valpartij in de slotkilometer.

Campenaerts: “We waren hier gestart voor de eindwinst”

Victor Campenaerts (Lotto Soudal) greep deze week naast de tijdritzege in de Baloise Belgium Tour, maar kon die nederlaag gisteren in de koninginnenrit wel doorspoelen met een ritwinst in Seraing. Goed voor het vertrouwen dus, iets meer dan tien dagen voor het BK tijdrijden in Middelkerke. “Ik ben titelverdediger en Wout van Aert is medefavoriet. En dan zijn er nog mannen als Remco Evenepoel, Yves Lampaert en Thomas De Gendt. Ik ben er vrijwel zeker van dat deze nationale titelstrijd heel spannend zal zijn. Nooit eerder was het niveau zo hoog”, blikte de werelduurrecordhouder al even vooruit.

Met een tweede plaats in de eindstand mag Campenaerts terugblikken op een geslaagde week. Toch hadden ze nog op meer gehoopt. “We waren hier gestart voor de eindwinst”, gaf hij toe. “Die hebben we moeten laten aan iemand anders. Wij staan wel met twee renners van onze ploeg op het eindpodium. Ik heb het in de tijdrit van vrijdag wat laten afweten. Ik had die moeten winnen. Ik heb in de eerste drie kilometer echt te veel tijd verloren. In het tweede gedeelde maakte ik wel wat goed, maar het begin was echt niet goed. Maar had ik die tijdrit gewonnen, dan was de eindzege nog geen feit. Die heb ik donderdag laten liggen.” 

7 Victor Campenaerts.
BELGA Victor Campenaerts.

Coquard: “Het was een hectische rit”

Net als vorig jaar schreef Bryan Coquard de slotetappe van de Baloise Belgium Tour op zijn naam. Meteen de zesde zege van het seizoen voor de Franse renner van Vital Concept die eerder dit jaar al het zegegebaar mocht maken tijdens de openingsrit van de Ster van Bessèges, een rit in de Ronde van de Sarthe, een etappe tijdens de Vierdaagse van Duinkerke, de GP Marcel Kint en een rit in de Boucles de la Mayenne.

“Ik ben zeer tevreden met deze zege. Het was een hectische rit. Van bij de start lag het tempo zeer hoog. Op de lange rechte stukken doorheen de etappe was het echt wel jagen om een goede positie aan te houden”, aldus Coquard.

“In de slotkilometer slaagde men erin de lange vlucht teniet te doen. En dan ging het in golven naar de laatste meters. Er kwam een beweging naar links in de grote groep en plots haakten enkele jongens in elkaar. Ik kon alles netjes omzeilen en kwam er gepast uit. Mijn ploeg heeft mooi voorbereidend werk geleverd. Eerst met steun van de mannen van Deceuninck-Quick.Step, daarna alleen. Ik heb zo het foutje van de eerste rit in Knokke-Heist wel rechtgezet. Toen kwamen we veel te laat op een late uitval van Jan-Willem van Schip.” 

7 Bryan Coquard.
BELGA Bryan Coquard.

Wellens: “Evenepoel was te sterk”

Tim Wellens (Lotto Soudal) eindigde in Beringen op de derde plaats in de Baloise Belgium Tour. “Winnen was het hoofddoel, maar het heeft niet mogen zijn. Remco Evenepoel was te sterk. Ook al is hij nog maar negentien jaar. Ik liep zaterdag op een fikse counter van hem. Daar verlies ik de Baloise Belgium Tour. Ik moet me daarbij neerleggen. Ik kijk alvast uit naar de komende koersen. Ik trek zonder grote rittenwedstrijden naar de Ronde van Frankrijk. Dat is iets nieuws voor mij en ik hoop dat dit de juiste manier is om de Tour te rijden”, vertelde Tim Wellens.

Net als Evenepoel was Wellens in de laatste honderden meters betrokken bij de zware valpartij. “Ik heb door die val wat schaafwonden opgelopen. Het risico van het vak zeker? Het was mijn eerste deelname aan deze Baloise Belgium Tour en ik heb ervan genoten. Ik vind dit echt wel een mooie rittenkoers. En we kunnen met de ploeg wel tevreden huiswaarts met een tweede en derde plaats in het eindklassement. En we pakken met Victor Campenaerts zaterdag en mezelf op vrijdag wel twee ritzeges. Al had ik natuurlijk liever deze vijfdaagse als eindwinnaar afgesloten.” 

7 Tim Wellens.
GMAX AGENCY Tim Wellens.

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Wouter Van de Walle

    Wat een renner, nu al, zalig

  • karl van dyck

    Het talent zoals je indertijd bij V.D.B. zag. Maar als je hem hoort praten op 19-jarige leeftijd. CHARISMA & MATURITEIT. Dan weet je dat het goed zit. Daar gaan veel wielerfanaten nog veel plezier aan beleven....althans laten we dat hopen.

Lees meer