Karsten Kroon.
anp Karsten Kroon.

Oud-wielrenner Karsten Kroon bekent dopinggebruik: "Het verhaal klopt"

De Nederlandse oud-wielrenner Karsten Kroon heeft aan het Nederlandse persagentschap ANP bekend dat hij tijdens zijn actieve carrière doping heeft gebruikt. Hij reageert daarmee op een artikel van vandaag in AD Sportwereld. Volgens de Nederlandse krant had Kroon in gesprekken over een mogelijke rol als analyticus bij het AD zijn dopinggebruik bekend.

Kroon wist van de op handen zijnde publicatie. "Het verhaal klopt", reageerde hij aan ANP. "Ook ik heb een korte periode tijdens mijn carrière doping gebruikt. Dat spijt me en ik neem er alle verantwoordelijkheid voor. Ik wil alle schijn vermijden dat ik een bekentenis doe om er zelf beter van te worden."

Kroon, tegenwoordig als commentator actief voor Eurosport, zegt ook opluchting te voelen. "Ik was beroepswielrenner in een heel moeilijke tijd en heb enorm veel respect voor mijn collega's die destijds de verleiding doping te gebruiken, hebben weten te weerstaan. Gelukkig is de sport sindsdien enorm veranderd. Ik ben beroepswielrenner geworden net na de Festina-affaire, heb de epo-test zien komen, de whereabouts en het bloedpaspoort. Ik heb de sport waar ik zoveel van houd zien evolueren en ik ben ervan overtuigd dat het op het moment zuiverder is dan ooit."

De Nederlander was zeventien jaar profrenner en reed jarenlang voor Rabobank, Team CSC/Saxo Bank en BMC. Kroon won in 2002 een etappe in de Tour de France. Daarnaast staan een rit in Parijs-Nice, de GP Kanton Aargau en twee keer de Rund um den Henninger-Turm op zijn palmares. 

35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Nols

    Vind het spijtig dat hij nu wel wielercommentaar kan geven, lijkt er dus niet op dan men er komaf wil van maken, propere renners voelen zich vandaag steeds vaker geïntimideerd door deze figuren die de lakens uitdelen in de ploegen, de pers en organisaties.

  • Freddy van Puymbrouck

    De dopingautoriteit is een organisatie die constant achter de feiten aanloopt, als ze iets kunnen opsporen zijn de renners al volop bezig met iets anders.Dat is altijd zo geweest en ik zie daar niet vlug verandering in komen, helaas!

Lees meer