Tim Declercq.
Photo News Tim Declercq.

Renners hekelen parcours BinckBank Tour: “Hypocrisie van de wielerwereld”

Ook de derde etappe in de BinckBank Tour was een prooi voor Sam Bennett. Maar het gespreksonderwerp achteraf was vooral het parcours van de Belgisch-Nederlandse rittenkoers. Enkele renners uitten hun ongenoegen op Twitter.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Hypocrisie van de wielerwereld. Eerst houden we een pakkende minuut stilte voor Bjorg Lambrecht, vijf minuten later rijden we elkaar in de vernieling op een smal parcours met een miljoen bochten”, postte Tim Declercq op Twitter. Marcel Sieberg ging akkoord met de West-Vlaming van Deceuninck-Quick.Step. “Elke koers moet gekker en gevaarlijker worden. Vreselijk. Ik vind dat het snel moet veranderen. Meer veiligheid voor de wielrenners, alstublieft.”

Kermiskoers

Nadien liet Bob Jungels van zich horen. “Ik veronderstel dat de meeste renners met me akkoord gaan als ik zeg dat deze rondjes niet veilig waren. En dat leidt tot onnodige stress en valpartijen. De vraag is: moeten we echt wachten op een incident vooraleer we iets veranderen?” Volgens Paul Martens wordt het zelfs elk jaar erger: “Het peloton zou persoonlijk beledigd moeten zijn door zo’n parcours.”

Ook Jos van Emden spaarde zijn kritiek niet. “UCI, verlaag gerust het statuut van de BinckBank Tour tot dan van een kermiskoers. We praten over veiligheid en dan organiseren ze zo’n koers...” 

Organisatie reageert: “Wij vinden dat onze ritten veilig zijn”

De organisatie weerlegde de kritiek door te stellen dat zij groen licht kreeg van de UCI, dat er in laatste instantie weliswaar nog een wijziging aan de omloop moest uitgevoerd worden, maar dat er lang op voorhand aan de ploegen gecommuniceerd was dat de wedstrijd over smalle wegen zou gaan. 

“Men mag toch niet vergeten dat toen we destijds de verschillende parcoursen bekend maakten, wij meegegeven hebben dat dit een ‘Flandrienroute’ is”, zegt organisator Rob Discart. “Dat betekent dat je geconfronteerd wordt met smalle wegen, draaien en keren. Gevolgd door bredere wegen. Dat is ook zo het geval in de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, E3 Harelbeke en noem maar op. Wij hebben bovendien de pech gehad dat we in laatste instantie nog een wijziging moesten doorvoeren aan het parcours, waardoor er nog enkele smalle stroken bij kwamen.”

Het parcours werd op voorhand gekeurd door de Internationale Wielerunie UCI. “Dat is gebruikelijk. Wij kregen zonder probleem groen licht voor onze wedstrijd. Alleen voor de individuele tijdrit van komende zaterdag moesten wij wat schuiven. De rest bleek allemaal tiptop in orde.”

“Wij vinden dat onze ritten, en dus ook die in Aalter, veilig zijn. Let wel, ik heb begrip voor de kritiek van sommige renners. Na afloop van de koers heb ik Sam Bennett nog gevraagd of alles oké was en hij zag geen probleem. Het zal wel afhangen van individu tot individu, wie dit een gevaarlijke omloop vond.”

45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Van Oosterwijck

    Zijn het de renners zelf niet die het gevaarlijk maken ? Over het voetpad, over het fietspad, springen over vluchtheuvels, rotondes afsnijden, duwen en ellebogenwerk, Mekaar de weg afsnijden en/of tegen de afsluiting rijden, Zigzaggen gelijk zotten, Op de buis afdalen, sprint aantrekken en laten afzakken midden in het peleton ...

  • Chris Marien

    Goedkeuring UCI , dan zullen er wel kenners bij zitten

Lees meer