3
PHOTO_NEWS

Ronde van Oman zoekt opvolger voor Chris Froome

Na de Ronde van Dubai en Qatar rijden heel wat renners vanaf morgen mee in de Ronde van Oman, de laatste wedstrijd van het voorjaar in het Midden-Oosten. Eindwinnaar van de voorbije twee edities, Chris Froome, is er niet bij, maar met Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali en Tejay van Garderen staan er voldoende andere toppers aan de start om te strijden voor de eindzege.

Terwijl de Ronde van Qatar bekend is als een sprintersfestival waar berggeiten niet echt tot hun recht komen, krijgt het peloton in Oman een ander parcours voorgeschoteld, waar klimmers zich wel in kunnen vinden. De eindzege ging vorig jaar naar Froome. Hij is er deze keer niet bij en kiest voor een andere aanloop naar het seizoen, hij start woensdag in de Ruta del Sol. Kansen dus voor andere renners om de eindzege weg te graaien.

Green Mountain
In Oman staat geen tijdrit op het programma en belooft de vierde etappe vuurwerk met aankomst op de "Green Mountain", waar de voorbije jaren telkens over het eindklassement werd beslist. Uitkijken wordt het vooral naar het optreden van Alejandro Valverde. De Spanjaard startte het nieuwe seizoen sterk met een overwinning in de Challenge Mallorca en twee tweede plaatsen (Trofeo Andratx en de rit naar Hatta in de Ronde van Dubai), maar gaf vorige week forfait voor de laatste etappe in Qatar wegens ziekte. Als hij voldoende hersteld is, moet hij het Rodriguez en Nibali moeilijk kunnen maken. Veel wordt ook verwacht van van Garderen. In 2014 werd hij tweede na Froome. Met Peter Velits, eindwinnaar in 2012, krijgt hij een sterke ploegmaat naast zich om de rittenkoers op zijn naam te schrijven.

Ook de sprinters krijgen in Oman een kans. De eerste drie ritten en de slotrit lijken immers een prooi voor hen. Alexander Kristoff kan er zijn zegereeks, drie overwinningen in Qatar, voortzetten. Hij zal dan wel moeten afrekenen met Peter Sagan, Andrea Guardini, Arnaud Démare, Nacer Bouhanni en José Joaquin Rojas.

Lotto start niet
21 Belgen staan aan de start in Oman. Zoals bekend is Lotto-Soudal niet van de partij, omdat ze fris willen zijn in het voorjaar. Topsport-Vlaanderen levert acht renners, daarnaast is Etixx-Quick Step met zes landgenoten, onder wie Tom Boonen, ook sterk vertegenwoordigd. Bij BMC mag youngster Dylan Teuns zijn kunnen tonen en zijn ook Greg Van Avermaet en Ben Hermans van de partij. Voorts zien we Serge Pauwels (MTN-Qhubeka) en Jens Keukeleire (Orica-GreenEdge) aan de start, net zoals Gert Steegmans voor Trek Factory Racing en Bert De Backer voor Giant-Alpecin.

3
GETTY
3
EPA

Palmares:


2014: Chris Froome

2013: Chris Froome

2012: Peter Velits

2011: Robert Gesink

2010: Fabian Cancellara

Top vijf vorig jaar:


1. Chris Froome (GBr/Sky)

2. Tejay van Garderen (VSt) 0:26

3. Rigoberto Uran (Col) 0:31

4. Joaquim Rodriguez (Spa) 0:48

5. Robert Gesink (Ned) 0:57

Lees meer