Jan Borré en Servaas Bingé
GRG Jan Borré en Servaas Bingé

Wielerdokter zet koers op muziek

Hoe zet je de hoekige kadans van kasseien op muziek en hoe bezing je de heroïek van de koers? Wielerdokter Servaas Bingé uit Hansbeke neemt in 'De Ronde' de polsslag van Vlaanderens Mooiste. "Het plan is om nummers te schrijven over de andere voorjaarsklassiekers, met de woorden van het peloton zelf.

"Bonken op het asfalt, vrijen met kasseien Het gaat niet over hartelijkheid, het gaat over hard rijden ..." zingt Servaas Bingé in 'De Ronde'. Het nummer over de Ronde van Vlaanderen is de eerste single van SerVaaS, het muzikale project van de ploegdokter van Lotto-Belisol en zijn muzikale kompaan pianist Jan Borré. "Wielrennen en muziek zijn twee passies", vertelt Bingé in zijn praktijk in Hansbeke, die hij combineert met een job als ploegarts. "Ik speel van kindsbeen af muziek en wielrennen is mijn lievelingssport. Het leek me een mooi moment om die twee te combineren en een nummer te schrijven over het wielrennen."

Kadans
In 'De Ronde' neemt Servaas de polsslag van Vlaanderens Mooiste. "We hebben heel lang gezocht naar de juiste kadans", vertelt de zingende dokter. "Zo hoor je de drum het voorbijrazende peloton nabootsen. De stoet passeert en is plots weer weg, zoals het in het echt ook gaat." Servaas begeleidt toppers als André Greipel en Jürgen Roelandts en krijgt positieve reacties op zijn Ronde-lied. "De renners die ik ken vinden het wel leuk", klinkt het. "Het plan is om nummers te schrijven over de andere voorjaarsklassiekers Parijs-Roubaix, de Amstel Goldrace en Luik-Bastenaken-Luik.

Leukemans
'De Ronde' verhaalt de koers met mijn woorden. Nu gaan we in nummers over Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race op zoek naar de woorden van het peloton... Zo laten we Bjorn Leukemans vertellen over Parijs-Roubaix om nadien zijn woorden of tenminste zijn gevoel in een nummer te gieten. Of de renners wel voldoende welbespraakt zijn om mee te helpen aan een song? We hopen het. En als het te weinig materiaal oplevert dan pak ik desnoods zelf de fiets om de kasseien te voelen (lacht)." De dokter-muzikant heeft geen schrik om straks als 'wielrennersbard' door het leven te gaan. "Helemaal niet. De muziek die we brengen blijft heel bij mezelf. Er is weinig show aan, ik vertel hoe ik de koers zie. Het is absoluut niet mijn bedoeling om de 'clown' van de koers te worden."

"Waar we dan wel op mikken? Authentieke Nederlandstalige muziek, liedjes over wat de mensen bezighoudt. In mijn praktijk zie ik elke dag heel veel verhalen passeren waar muziek in zit, zelfs in hun problemen zit een eigen ritme. Ik probeer er de poëzie in te zien. Wat als ik moet kiezen tussen muziek en mijn job als dokter? Wel, eigenlijk ben ik mijn leven zo aan het organiseren dat ik niet hoef te kiezen: de combinatie is geweldig en ik vind het leuk om telkens de switch te maken. 70 dagen per jaar ben ik 'in koers', daarnaast is er mijn huisartsenpraktijk en de dagdagelijkse begeleiding van de renners."

Album
SerVaaS maakt al jaren Nederlandstalige muziek, was de zanger van de band Fantoom en staat regelmatig op het podium met coverband The BaseBallBats. De single 'De Ronde' is te beluisteren op www.ServaaS.nu en kan je downloaden via iTunes. En er is meer muziek op komst. "In mijn achterhoofd krijgt stilaan een album vorm, maar daar kan ik nog geen datum op plakken."

Lees meer