8
BELGA

Sam Bennett sprint na chaotische etappe naar de zege in eerste etappe BinckBank Tour

Sam Bennett heeft de eerste etappe in de BinckBank Tour gewonnen. In een uitgeregende rit van Beveren naar Hulst werd de vlucht van de dag, ook gekleurd door Baptiste Planckaert, op zo’n vier kilometer van de meet gegrepen. In de slotfase was de 28-jarige Ier van Bora-Hansgrohe sneller dan Theuns in de massaspurt. Aan de streep was het wél droog.

Onder een stralende zon trok de meute zich op gang. De renners van Lotto Soudal deden dat met een zwarte rouwband ter nagedachtenis van hun onlangs overleden teamgenoot Bjorg Lambrecht. Na zowat 15 kilometer koers trokken Lukasz Wisniowski, Lars Ytting Bak, Aaron Verwilst en Baptiste Planckaert in de aanval. Laatstgenoemde nam ook de eerste Checkpointsprint, na een lus doorheen Beveren-Waas, voor zijn rekening. Het kwartet kreeg van de grote groep een maximale voorgift van 2:45. Ondertussen waren de hemelsluizen opengegaan. Ter hoogte van de kasseistrook van de Zoetenberm, na 102 kilometer, was er een valpartij in het peloton. Het duurde een hele poos vooraleer het peloton weer samensmolt.

Planckaert, Verwilst, Bak en Wisniowski mochten de twee plaatselijke ronden in en rond Hulst aansnijden met een voorsprong van 1:17 op de grote groep. Met nog 24 kilometer voor de finish regelde Baptiste Planckaert ook de tweede Checkpointsprint. In de ‘Gouden Kilometer’ pakte Wisniowski de eerste tussensprint, net als de tweede. Bak nam de laatste spurt voor zijn rekening. De twee gingen tijdens de acht resterende kilometers vol door, terwijl Verwilst en Planckaert gegrepen werden door een jagend peloton.

8
Photo News

Op vier kilometer van de meet volgde een algemene hergroepering. In de daaropvolgende massasprint nam Sam Bennet de maat van iedereen. Edward Theuns moest genoegen nemen met de dichtste ereplaats. Mike Teunissen werd derde, voor Jasper Philipsen en de Duitser Phil Bauhaus. Timothy Dupont en Amaury Capiot werden zesde en tiende. De Nederlandse favoriet Dylan Groenewegen geraakte ingesloten en moest tevreden nemen met de zevende plaats.

Bennett won eerder dit jaar de slotetappe van de UAE Tour, twee ritten in Parijs-Nice, twee etappes in de Ronde van Turkije, de derde rit van de Dauphiné, de zevende etappe in de Ronde van San Juan en het Iers kampioenschap op de weg.

Morgen staat de tweede etappe op het programma, een rit over 169,1 kilometer tussen Blankenberge en Ardooie. Zondag is de opvolger van de Sloveen Matej Mohoric gekend.

8
Photo News
8
Photo News
8
Photo News
8
Photo News
8
Photo News
8
Photo News

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • eric maier

    niks chaotisch. Door de laatste kms met rotondes en nogal wat bochtenwerk, was het peleton gewoon langer uitgerekt en konden ze moeilijk een treintje opzetten.Het was meer spurters tegen elkaar in de laatste 700m. Dat geeft een heel andere sprint dan dat treintjesgedoe. Ik de BinkbankTour - ex Eneco - heb je 1 groot ptobleem en een hoge risicofactor voor valpartijen : rotonders, paaltjes, vluchtheuvels... Nederland is echt heel erg. De Ardennenrit is de beste om te kijken, de rest is vulling.

  • Peeters Freddy

    Chaotisch ?, het was nat maar de koers is toch normaal verlopen.

Lees meer