Sterke Cancellara troeft Valverde en Van Avermaet af na sprintje bergop

Schrijf maar op: Fabian Cancellara zal straks weer een hoofdrol vertolken in de Vlaamse klassiekers. 'Spartacus' toonde in de tweede etappe van de Ronde van Oman immers al dat het hem flink menens is. De 33-jarige Zwitser haalde het op de licht hellende aankomststrook na een sprintje met een flink uitgedund peloton. Alejandro Valverde (Movistar) en onze landgenoot Greg Van Avermaet (BMC) moesten zich na de kasseivreter van Trek Factory Racing tevreden stellen met de dichtste ereplaatsen. Cancellara neemt meteen ook de leiderstrui over van de Italiaan Andrea Guardini (Astana), Greg Van Avermaet klimt in de stand naar de vierde plaats.

De etappe van Al Hazm Castle naar Al Bustan over 195 kilometer werd mee gekruid door twee Belgen en dan nog twee patriotten van Topsport Vlaanderen-Baloise: ervaren wegkapitein Preben Van Hecke en zijn jonge ploegmaat Jef Van Meirhaeghe. Zij kregen het gezelschap van de Italiaan Enrico Barbin (Bardiani-CSF) en de Let Gatis Smukulis (Katusha). Het kwartet sprokkelde al snel een bonus van vijf minuten, maar een onfortuinlijke Barbin viel door materiaalpech weg aan het front. Voorbij kilometerpaal 100 keek het resterende trio tegen een voorsprong van meer dan acht minuten aan dat was voor Tinkoff-Saxo, BMC en Movistar het signaal om het gaspedaal in te duwen.

'Spartacus' sterk en snel
Op de eerste van twee stevige bulten ontdeed krachtpatser Smukulis - ooit nog winnaar van de Ronde van Vlaanderen bij de beloften -zich van onze landgenoten Van Hecke en Van Meirhaeghe. Op veertien kilometer van de streep moest echter ook de gepatenteerde hardrijder van Katusha de handdoek gooien. In een pittige en lastige finale met de klauterpartij van Al Jissah kregen we een paar stevige cartouches van onder andere Alejandro - 'El Imbatido' - Valverde en de Amerikaan Tejay van Garderen (BMC). Uiteindelijk kregen we een sprint licht bergop van een flink uitgedund gezelschap en daarin toonde Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) zich de sterkste en de snelste.

Lees meer