2 Wout Van Aert viert met zijn ploegmaat Steven Kruijswijk.
BELGA Wout Van Aert viert met zijn ploegmaat Steven Kruijswijk.

Succesploeg Jumbo-Visma bevestigt gebruik van ‘wondermiddel’ ketonen

De ploegleiding van Jumbo-Visma heeft bevestigd dat zijn renners - waaronder Wout van Aert - ketonen gebruiken. Het middel geeft extra energie wanneer het lichaam door de reserves heen is, maar staat vooralsnog niet op de dopinglijst.

Na de fantastische overwinning van Wout van Aert in de Tour gaf zijn team Jumbo-Visma gisteravond toe dat zijn renners ketonen gebruiken. De Nederlandse succesploeg is er naar eigen zeggen zeker van dat het geen slechte invloed heeft op de gezondheid van de renners. “We maken een inschatting met de juiste mensen”, vertelde ploegleider Merijn Zeeman in het NOS Journaal. “Is er een nadelig effect en wat met de gezondheid? Wij hebben goeie mensen die ons daarin adviseren. Het welzijn van onze renners staat voorop.” 

Volgens onderzoek van de KU Leuven kan het middel tot vijftien procent prestatiebevorderend zijn voor duursporters. Al lopen de meningen over het nut van ketonen uiteen. Luc van Loon, bewegingswetenschapper en hoogleraar aan de universiteit van Maastricht, verklaarde twee maanden geleden al, na berichten over de intrede van het middel in het peloton, dat de meerwaarde in prestaties allesbehalve vaststaat.

Meerdere wielerformaties zouden intussen ketonen gebruiken. Een ploeg die dat niet doet, is Team Sunweb. “Op het moment dat je zoiets gaat gebruiken, moet het duidelijk zijn wat voor effect het heeft”, aldus ploegleider Anko Boelens. “Je mag niet zomaar gaan experimenteren. Er is nog weinig duidelijkheid over wat ketonen op lange termijn met de gezondheid doen.” 

2 Team Sunweb gebruikt vooralsnog geen ketonen.
Photo News Team Sunweb gebruikt vooralsnog geen ketonen.

169 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jozef Van den Donder

    Ook Urdi is goe bezig!! Doe zo voort!!!!!

  • Liliane Vervliet

    Bernd is weer in zijn element ! Doe zo voort man !!!

Lees meer