4
BELGA

Tom Dumoulin net op tijd klaar: "De Amstel is mijn lievelingswedstrijd"

In een jaar waarin de focus ligt op de Giro en goud in Rio de Janeiro speelde Tom Dumoulin lang met de gedachte alle heuvelklassiekers te mijden. Maar voor de Amstel Gold Race van zondag maakt hij een uitzondering. "Niet dat ik denk dat winst daar écht mogelijk is. Maar de Amstel, dat is m'n lievelingswedstrijd.''

De start is in zijn stad., met name Maastricht. De mensen langs de kant spreken zijn taal. En als belofte stond hij er zelf ooit ook de wielerhelden van toen aan te moedigen. De Amstel Gold Race, Tom Dumoulin kan niet zonder.

Ploeg overtuigd
De afgelopen winter sprak hij met de ploegleiding van Giant-Alpecin over de ideale weg naar het roze in de Giro. Die liep via de Ronde van Oman, Parijs-Nice, Catalonië, een trainingsblok van drie weken en de Ronde van Romandië. "Toen was het nog een optie om helemaal geen klassieker te rijden, maar ik wilde per se in de Amstel starten,'' legt Dumoulin uit op het Herbert Hooverplein in Leuven, waar hij na drie trainingsweken zo toch ook maar de Brabantse Pijl meepakt. Toch maar even aftasten voor zondag.

4
BELGA
4
BELGA

Een streep zetten door de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik deed hij zonder morren. "Mooie koersen, hoor. Maar ik heb daar nooit goed gereden. Dan kan ik me beter focussen op Romandië.''

20ste plaats
Om precies dezelfde reden had hij ook de Gold Race, waar hij nooit verder kwam dan een 20ste plaats, kunnen negeren. "Maar de Amstel... Tja, dat is toch de wedstrijd van het jaar voor mij. Tegenwoordig weet ik wel beter, natuurlijk. Maar vroeger, toen ik begon met fietsen was dat absoluut zo.'' Dus verkent hij vandaag nog eens de wegen die hij uit het hoofd kent. En laat hij zich zondagmorgen toewuiven door een uitzinnige menigte op zijn eigen Vrijthof. Als een Limburger die naar de Randstad is verhuisd, maar elk jaar voor geen goud het carnaval in 'Mestreech' wil missen.

Zelfvertrouwen
"Ik heb niet echt een specifiek doel van de Amstel gemaakt, maar misschien pakt dat juist wel goed uit. Ik hoop op een vrije rol. Kopman ben ik zeker niet, met ook Simon Geschke en Warren Barguil in onze ploeg. Maar ik sta na 2015 wel met meer zelfvertrouwen aan de start."

4
BELGA

Lees meer