3 Julian Alaphilippe.
REUTERS Julian Alaphilippe.

Armstrong: “Deceuninck - Quick.Step is grote gebruiker van ketonen”

De indrukwekkende prestaties van ­Julian Alaphilippe in deze Tour hebben mogelijk te maken met een door­gedreven gebruik van ketonen. Dat zegt Lance Armstrong in zijn ­dagelijkse podcast ‘The Move’.

In die podcast vroeg copresentator ­George Hincapie zich af waarom Julian Alaphilippe voor de slotklim van de achtste rit met aankomst in Saint-Étienne zelf zijn drinkbus ging halen. Alaphilippe zou later nog aanvallen en vervolgens de gele trui heroveren op de Italiaan Giulio Ciccone.

3 The Move, de podcast van Lance Armstrong.
rv The Move, de podcast van Lance Armstrong.

Armstrong: “Ik ga speculeren. Het is alom gekend dat ­­keton-esters ­gebruikt worden in het peloton. Ze zijn perfect legaal. Sky was de eerste ploeg die toegang had tot ketonen. Ik weet dat Deceuninck-Quick.Step één van de grootste gebruikers is van keton-­esters. Ze zijn erg heilzaam. Als je ze nodig hebt voor het laatste half­uur of de laatste drie kwartier van de race, dan ga je ze gewoon halen. Dat legt volgens mij uit waarom Alaphilippe zelf zijn drinkbus gaat halen.”

3 Alaphilippe gisteren in Saint-Etienne, waar hij zijn gele trui heroverde.
AFP Alaphilippe gisteren in Saint-Etienne, waar hij zijn gele trui heroverde.

96 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • marc germeau

    Ketonen zijn ontdekt in 1956. Het zou me toch verbazen dat men daar slechts 60 jaar nadien naar grijpt, als ze zo wonderlijk zijn.. Dat verhaal over ketonen is slechts een secundair fenomeen. Het is goedkoop, niet verboden, gemakkelijk verkrijgbaar en het bevordert de prestaties met 1.5%? En pas NU in de mode? Vooruit zeg. Als ik Alaphilippe, Teuns en Van Aert zie rijden, weet ik dat er iets anders gaande is in het peloton. Vandaag zouden Indurain, Pantani en LA er gewoon afgereden worden

  • monique bolen

    Blijkbaar zijn er verschillende teams die Ketonen nemen wat niet illegaal is maar niemand kan zeggen of wil zeggen exact hoeveel ze in nemen het is geweten dat het duur is en de gevolgen er van zijn nog niet gekend, ik vrees dat er in afzienbare tijd in een of ander lab het natuurlijk product zal nagemaakt worden of iets dat er op gelijkt waarvan de schade op termijn niet schatten is.

Lees meer