5
belga

Boasson Hagen verschalkt Belgen in langste Tourrit, Keukeleire sprint naar derde plek

Boasson Hagen heeft de 19de etappe van de Tour gewonnen. De 30-jarige Noor van Dimension Data reed in de absolute slotfase weg van zijn medevluchters. Nikias Arndt werd tweede op korte afstand. Jens Keukeleire sprintte in de achtergrond naar de derde plek. Thomas De Gendt en Jan Bakelants zaten ook in de kopgroep, en moesten vrede nemen met een vijfde en achtste plek. Geletruidrager Chris Froome kende geen problemen en begint morgen met een voorsprong van 23 seconden op Romain Bardet aan de tijdrit in Marseille, Rigoberto Uran volgt op 29 tellen van de Brit.

Vandaag stond er tussen Embrun en Salon-de-Provence een tocht van 222,5 km op het programma, meteen ook de langste etappe van deze Tour. Op de Belgische nationale feestdag reden onze landgenoten vanaf de start in de vuurlinie, en na een pittige openingsfase zaten er dan ook drie Belgen mee in de vlucht van de dag: Jan Bakelants, Jens Keukeleire en de onvermijdbare Thomas De Gendt. Die laatste trok zo al voor de elfde keer in deze Ronde van Frankrijk in het offensief. Hij mikt duidelijk voluit op de prijs voor de Superstrijdlust. Ook snelle man Boasson Hagen zat in de kopgroep van twintig renners, net zoals onder meer Tony Gallopin, Ben Swift, Sylvain Chavanel, Michael Albasini en Bauke Mollema. 

5
photo_news

De sprintersploegen - op LottoNL-Jumbo na - hadden voorin minstens één mannetje vertegenwoordigd. Daardoor stond Sky er in het peloton alleen voor, waardoor de leiders een voorsprong van meer dan acht minuten bij elkaar konden rijden. Met nog vijftig kilometer voor de boeg hadden ze die bonus nog steeds, de winnaar zat dus vooraan. Nadien was het uitkijken of de derde en laatste helling van derde categorie iets ging teweegbrengen. Op die Col du Pointu wisten Kiserlovski, Gesbert en Sicard zich af te zonderen van de kopgroep, maar vervolgens kwam de boel al snel weer samen.

De twintig avonturiers doken de finale in, terwijl het peloton op tien minuten volgde. Op een kleine twintig kilometer van de streep ramde Keukeleire de boel uit elkaar. De twee andere Belgen - De Gendt en Bakelants - waren mee, en ook Bennati, Albasini, Boasson Hagen, Arndt, Chavanel en Gesbert hadden de slag niet gemist. De negen koplopers werkten goed samen, en zo konden Ben Swift en co niet meer terugkeren. Slag om slinger demarrages in de laatste kilometers, maar die van Boasson Hagen bleek wel de goede. De Noor zette stevig door en stoomde alleen richting de streep. De 30-jarige renner van Dimension Data hield Arndt af, die tweede werd. In de achtergrond sprintte Jens Keukeleire naar de derde plek. De Gendt werd vijfde, Bakelants achtste. Chris Froome kende een rustige dag en kwam nooit in de problemen.

5
afp

Boasson Hagen veegt nul van tafel bij Dimension Data

Na twee tweede plaatsen en drie derde plaatsen is het dus eindelijk raak voor Edvald Boasson Hagen. "Ik was er al zo vaak dicht bij in deze Tour", zei de Noor, "gelukkig was er nu geen fotofinish nodig. Dit doet heel veel deugd." Het was geleden van 2011 - met twee ritzeges - dat de kopman van Dimension Data nog eens mocht juichen in de Tour en vrijdag kwam eindelijk de verlossing. Boasson Hagen, een renner van weinig woorden, was ook nu niet rijk in antwoorden. "Ik heb het al zo vaak geprobeerd in deze Tour. Nu raakten we weg met een goed groepje en voelde ik dat de ontsnapping tot het eind zou kunnen dragen."

Zo geschiedde en toen kwam de finale. "Er waren veel aanvallen in de finale, maar ik voelde me sterk en kon er enkele van tenietdoen. Ik kon mijn sprint afwachten, maar heb dat niet gedaan. In de laatste kilometers zocht ik naar het juiste moment en toen was er die rotonde waar we bij de meeting 's ochtends over gesproken hadden. Ik wist langs waar ik ze moest nemen, dat de rechterkant de kortste kant was en dat heb ik ook gedaan. Het loonde en deze zege doet enorm veel deugd."

Vorig jaar beleefde Dimension Data een droomtour met vier overwinningen voor Cavendish en één voor Cummings. "Vooraf wisten we dat we zo'n Tour niet konden evenaren en na de val van Mark Cavendish moesten we de knop omdraaien. Dat hebben we gedaan en zo'n zege doet dan ook enorm veel deugd, zeker na die vele ereplaatsen.

5
getty
5
photo_news

Lees meer