9
TDW

Boezemvriend Contador: "God gaf al het wielertalent aan Alberto"

De eerste renner in 17 jaar die in één jaar de Giro en de Tour op zijn conto zet, en of Alberto Contador straks geschiedenis kan schrijven. 'El Pistolero' wil maar wat graag in de voetsporen treden van Marco Pantani, de laatste die in 1998 dat kunststukje opvoerde. De 32-jarige Spanjaard zal dan wel moeten afrekenen met andere kleppers als Chris Froome, Nairo Quintana en Vincenzo Nibali. Hij zal de steun van zijn ploegmaats bij Tinkoff-Saxo dan ook goed kunnen gebruiken, niet in het minst van zijn boezemvriend Jesus Hernandez.

De 33-jarige meesterknecht komt aan het woord in de Tourspecial van Sport/Wielermagazine die deze week werd uitgebracht. Wij selecteerden voor u de meest markante quotes en passages:

Over hun ontmoeting:
*"We kennen elkaar al vanaf het moment dat we begonnen te koersen. We woonden immers op vijf kilometer van elkaar. Alberto in Pinto en ik in Parla. Dan is het normaal dat je elkaar tegenkomt en opzoekt op training."

Over het talent van zijn vriend:
*"Ik won bijna altijd van hem, echt waar! Op zijn 17de was hij een goede klimmer, meer niet. Pas bij de amateurs begon je te zien dat hij 'iets speciaals' had. Dan kon je gaan denken: hij wint misschien ooit een grote ronde."

Over bloedklonter in hersenen:
*"Het moment waarop ik zijn vriendin, nu zijn vrouw, zag in het ziekenhuis, was een van de zwaarste momenten uit mijn leven. Op dat moment hoopten we gewoon dat hij ooit weer een normaal leven zou kunnen leiden. Aan koersen dachten we helemaal niet."

9
PHOTO_NEWS
9
TDW
9
TDW
9
TDW

Over de mens Contador:
*"Als ik hem in één woord moet typeren: genereus. Dat bedoel ik dan in de ruime betekenis van het woord: groothartig, onzelfzuchtig, vrijgevig, vergevingsgezind, menslievend...Als ik bijvoorbeeld zie hoe hij geen wrok koestert ten opzicht van mensen die hem ooit een dolk in de rug hebben gestoken, dat zou ik nooit kunnen."

Over Clenbuterolzaak:
*"Dat was samen met zijn zware operatie de zwartste bladzijde uit in zijn carrière, maar ook toen was hij niet uit op wraak, hoewel hij wist dat hij niets had misdaan. Hij wilde enkel en alleen zijn onschuld bewijzen. Hij werd gestraft, ook al bewees hij dat besmet vlees een positieve test kan opleveren."

Over de fameuze dubbel:
*"Waarom in hemelsnaam? Dat was het eerste wat ik hem vroeg. De ploeg wil met jou de Tour winnen, ze vragen toch helemaal niet om ook de Giro te winnen. Wat bezielt je? Iedereen zegt dat het niet meer mogelijk is, laat ons proberen het tegendeel te bewijzen, antwoordde hij."

Over hun verschil in talent:
*"Ik weet wat ik kan en niet kan. Ik zeg het wel eens tegen Alberto: toen God het wielertalent uitdeelde, bleef er voor mij niet veel meer over, want hij gaf alles aan jou."

9
TDW
9
TDW
9
TDW
9
TDW

Lees meer