5
rv

Even paniek: Froome en Bardet op achtervolgen aangewezen na valpartij

Met nog een kleine dertig kilometer te gaan was de opschudding even groot in het Tourpeloton. Na een glijpartij van Christian Knees ging een groot deel van het peloton tegen de vlakte. Topfavorieten Chris Froome en Romain Bardet likten hun wonden en waren plots op achtervolgen aangewezen.

Net voorbij het binnenkomen van de Belgische landsgrenzen in de tweede rit van deze Tour ging het even fout. Sky-renner Christian Knees gleed in een kletsnatte bocht onderuit en sleepte zo ook favorieten Froome en Bardet in zijn val mee.

Met de hulp van onder meer Oliver Naesen keerden de twee kandidaten voor de eindzege snel terug in de hoofdmacht. Zeker ook omdat de grote ploegen er vooraan uit solidariteit even het blok op legden. 

De schade leek uiteindelijk wel mee te vallen. Froome kwam er vanaf met een fietswissel en een gescheurde broek, Bardet dan weer met een kleine wonde aan de knie.

"Ik ben gewoon wat huid kwijtgespeeld", sprak Froome meteen na de finish. "Dat is de koers. Met zo'n weer weet je dat het glad kan zijn op de weg en iedere keer dat je een wedstrijdnummer opspeldt, weet je dat je risico loopt. Een iemand maakt een slipper en sleurt heel wat renners mee. Dat kan gebeuren. Gelukkig is het zonder erg en verlies ik geen tijd op mijn rivalen, ook al moest ik even van fiets wisselen. Mijn team bracht me weer goed naar voren."

Ook ploegleider Servais Knaven maakte zich geen zorgen. "Het ziet er allemaal goed uit", zei hij, "Chris kon de koers gewoon uitrijden en heeft z'n cooling down gedaan. Meer dan wat schaafwondjes houdt hij hier niet aan over. Het belangrijkste is dat hij snel weer op de fiets zat en op het eind goed mee vooraan fietste. Dat is altijd een goed signaal."

5
EPA

Ook Richie Porte (BMC) lag tegen de grond. "Zonder al te veel erg", zei hij ook, "een paar jongens voor me knalden veel harder tegen het asfalt. Dat heb je in zo'n ritten. De eerste rit in de Tour en dan nog één met regen onderweg. Het is al een gestresseerde bedoening, regen maakt het dan nog wat erger. Dit was een val, hij ligt achter ons. Ik kreeg een slag op mijn knie, maar ik hoop dat het al bij al meevalt en ik kijk uit naar de rit van maandag."

5
AP
5
EPA
5
BELGA

Lees meer