8 Ewan won met een banddikte van Dylan Groenewegen.
REUTERS Ewan won met een banddikte van Dylan Groenewegen.

Ewan klopt Groenewegen met een banddikte en bezorgt Lotto Soudal tweede ritzege in de Tour

Caleb Ewan heeft de elfde rit in de Tour gewonnen. De Australiër van Lotto Soudal haalde het in de massasprint met een banddikte van Dylan Groenewegen. Julian Alaphilippe behoudt de gele leiderstrui.

Als er in de eerste wedstrijduren meer zonnebloemen in beeld komen dan renners in koers, dan weet je dat het opnieuw een betrekkelijk rustige etappe wordt in de Tour. Zo ook deze elfde rit daags na de eerste rustdag. Op weg naar Toulouse restte de snelle mannen één van de laatste kansen op een massasprint. Het geijkte scenario lag op voorhand klaar.

Vier renners kregen bij de eerste aanval meteen de zegen van het peloton. Rossetto, Perez, Calmejane en Aimé De Gendt mochten op sprokkeltocht. Door de verzamelde werken van Deceuninck-Quick.Step, Jumbo-Visma en Lotto Soudal bleef de voorsprong beperkt tot twee à drie minuten.

8 Aimé De Gendt in de vlucht van de dag.
Photo News Aimé De Gendt in de vlucht van de dag.

Verder een flink windje op weg naar Toulouse, maar waaiers bleven uit. Een valpartij op 30 kilometer van de meet zorgde voor meer averij. Terpstra moest met een schouderblessure afdruipen. Quintana en Porte trokken na oponthoud in de achtervolging. Geen man overboord, de twee klassementsmannen kwamen met dank aan hun teams snel terug.

Uiteindelijk was het wachten tot de vlucht van de dag werd ingerekend. Aimé De Gendt stelde dat gebeuren met een laatste demarrage nog wat uit. Onze landgenoot hield er de prijs voor de strijdlust aan over. Op drie kilometer van de meet moest hij dan toch plaats ruimen voor het sprintgeweld.

Groenewegen ging van ver aan en werkte zich op het eerste zicht onweerstaanbaar los van de rest. Toch kwam er nog één iemand terug. Ewan slingerde zich naar het achterwiel van de Nederlander en kwam er met een ultieme jump nog net over. Het scheelde een banddikte, maar het was genoeg. Ritzege nummer twee voor Lotto Soudal in deze Tour. 

8
AFP
8 Caleb Ewan klopt Dylan Groenewegen nipt.
RV Caleb Ewan klopt Dylan Groenewegen nipt.
8
REUTERS
8
Photo News
8
Photo News
8
Photo News

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jean driesen

    Zou het niet stilaan tijd worden dat de chef-wielrennen van Het laatste nieuws zijn verontschuldigingen aanbiedt aan "lotto-soudal". Twee ritoverwinningen, bollentrui, meerdere strijdlustigste renners enzovoorts. de dag na het kampioenschap van Belgie noemde hij de ploeg een samenraapsel van onprofessionele mislukkelingen aan het hoofd van tweederangs patattenkoereurs. wie zei er ook weer dat "het kan verkeren"?

  • Freddy van Puymbrouck

    Mooi dat Ewan nu ook een etappe wint, was er al een paar keer heel dicht bij en is duidelijk bij de snelsten in het peloton.Groenewegen is denk ik de snelste op dit moment maar ging nu van iets te ver aan met Ewan die aan zijn wiel zat en dan kan je geklopt worden.

Lees meer