Herbeleef hoe Boasson Hagen onze landgenoten een hak zette op de nationale feestdag

Vandaag staat de langste rit (222,5 km) in deze Tour de France op het programma. De etappe is er eentje op maat van de vluchters en de Belgen krijgen mogelijk ook een laatste kans om ons land een eerste ritzege te schenken. In het eerste deel van het traject zijn alle ingrediënten aanwezig om een geslaagde ontsnapping uit te bouwen, met hellingen en smalle doortochten door dorpjes. Al kunnen de overgebleven sprinters en hun ploegen misschien nog roet in het eten gooien.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Finish: Boasson Hagen wint!

De negentiende etappe in de Tour is een vette kluif voor Edvald Boasson Hagen. Nikias Arndt druppelt als tweede binnen waarna onze drie landgenoten ook over de meet rijden. De derde plek is voor Jens Keukeleire. Thomas De Gendt wordt vijfde, Jan Bakelants achtste.

Nog 1,4 km: Boasson Hagen stormt richting ritwinst

Edvald Boasson Hagen voert een straf nummer op en stoomt verder door richting ritwinst.

Nog 2 km: Arndt en Boasson Hagen zijn weg

Nikias Arndt en Edvald Boasson Hagen kiezen de korte kant van de rotonde en krijgen zo een voorgift. Boasson Hagen trekt er alleen vandoor en hij lijkt niet meer te pakken te krijgen.

Nog 4 km: het regent demarrages

De ene demarrage volgt de andere nu op. Edvald Boasson Hagen trekt de gashendel helemaal open, maar wordt geremonteerd. Nu gaat Thomas De Gendt zijn kans.

Nog 5 km: Chavanel gaat zijn kans

Nu is het Sylvain Chavanel die langs de kant van de weg probeert weg te springen. Dat lukt niet meteen waarop Elie Gesbert nog een keer aangaat. Hij wordt bij de lurven gegrepen door Keukeleire.

Nog 7 km: Keukeleire krijgt prijs van de strijdlust

Een landgenoot heeft ondertussen al een prijs gewonnen. Jens Keukeleire dankt de prijs van de strijdlust aan zijn ferme inspanning van daarnet.

Nog 9 km: Gesbert probeert weg te springen

De jongste van het hele peloton kiest eieren voor zijn geld en speelt nu ridder of mis. Gesbert krijgt wel meteen de andere koplopers niet uit het wiel. Het is nu een kwestie van actie en reactie.

Nog 12 km: de negen namen

Voor de volledigheid geven we hier nog even de negen namen die vooraan zitten mee: Bakelants, Bennati, Albasini, Boasson Hagen, Keukeleire, Arndt, Chavanel, Gesbert en De Gendt.

Nog 14 km: negen vooraan vinden elkaar

Het draait goed rond bij de negen kopstukken waardoor de rest van de achtervolgers niet meteen kunnen aansluiten. De winnaar zit ongetwijfeld bij de negen koplopers. Er wordt dan ook vol gekoerst.

Nog 17 km: kopgroep breekt in stukken

Door de enorme inspanning van Jens Keukeleire is de kopgroep in twee stukken gebroken. Van de negen koplopers zitten er wel nog drie landgenoten bij.

Nog 19 km: Keukeleire knalt naar voren

Net onder de boog van de 20 kilometer heeft Jens Keukeleire een straffe inspanning in petto. Het lukt echter ook hem niet om weg te snellen van de rest.

Nog 21 km: Calmejane demarreert

Lilian Calmejane sleurt eens fors aan de kopgroep. Hij gooit een klein bommetje, maar heeft de rest van de vluchters nog steeds in zijn wiel zitten.

Nog 23 km: richting volle finale

Het draait nog goed rond bij de 20 vluchters al zal er wel iets vaker naar elkaar gekeken worden. Ze zullen alvast wel uit de greep van het peloton blijven. Daar neemt Team Sky al een hele dag de hoofdrol op zich. De vluchters fietsten op 190 kilometer een gemiddalde van 41,2 km/u bij elkaar.

Nog 29 km: nervositeit stijgt

Met een voorsprong van bijna tien minuten, zitten de twintig renners vooraan redelijk veilig. De nervositeit stijgt dan ook zienderogen bij de vluchters van de dag. Wie trekt er straks aan het langste eind?

Nog 37 km: iedereen overleeft voorlopig de demarrages

Het is al even duidelijk dat de winnaar van de etappe straks vooraan zit. Daar werd nog slag om slinger gedemarreerd, maar toch blijven ze met z'n twintig in de spits van de koers. Met Thomas De Gendt, Jan Bakelants en Jens Keukeleire zitten er ook drie landgenoten mee vooraan.

Bauke Mollema muist er vanonder

De Nederlander heeft dan wel al een ritzege op zak, zijn honger lijkt nog niet gestild. De renner van Trek-Segafredo gaat mee op zoek naar de drie vooraan en daar krijgen we weer een samensmelting.

Veel demarrages in de kopgroep

Het spel zit nu vooraan helemaal op de wagen. Tony Gallopin stoomt vanuit de achtergrond weg en daar wordt nu vlijtig op gereageerd. De Fransman wil de sprong naar de drie vooraan wagen.

Kopgroep spat uiteen

Vooraan proberen er weer enkelen weg te springen. Kiserlovski, Gesbert en Sicard gooien de knuppel in het hoenderhok. Zij rijden even weg van hun medevluchters.

Matthews derde Austaliër in groene trui

Zonder ongelukken grijpt Michael Matthews de macht in de strijd om de groene trui en mag hij straks op het hoogste schavotje plaatsenemen op de Champs Élysées. Matthews wordt de derde Australiër die dat presteert na Robbie McEwen (2002, 2004 en 2006) en Baden Cooke (2003).

Nog 48 km: Sicard schudt aan de boom

Romain Sicard geeft op de beklimming een kleine snok aan het tempo. Voorlopig blijven de negentien andere vluchters alert in het wiel van Sicard.

Laatste beklimming van de dag

Vooraan zijn ze met de Col du Pointu ondertussen al bezig aan de laatste beklimming van de dag. Met zo'n 5,8 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1 procent wordt de klim gecategoriseerd in de derde categorie.

Keukeleire alweer gegrepen

Het avontuur van Jens Keukeleire is geen lang leven beschoren. Hij wordt meteen weer opgepikt door zijn medevluchters en nestelt zich in de buik van de kopgroep.

Nog 60 km: Keukeleire gaat solo

Voor Jens Keukeleire gaat het vooraan wat te traag en dus besluit hij te demarreren. Onze landgenoot van Orica probeert de boel vooraan wat uit te dunnen, maar krijgt voorlopig niemand mee.

Marc Sergeant hoopt op een massaspurt

Ploegleider van Lotto-Soudal Marc Sergeant hoopte voor de etappe dat de rit van vandaag op een massaspurt zou uitdraaien. Ondertussen heeft hij wel al met Thomas De Gendt en Tony Gallopin twee pionnetjes mee voorin in de vlucht van de dag.

Thomas De Gendt grootverdiener voor Lotto-Soudal

Met de tussenspurt heeft Thomas De Gendt al maar liefst 13.100 euro gesprokkeld voor zijn team. Geen enkele renner die niet in de top drie van een rit belandde, doet het onze landgenoot na. Enkel Michael Matthews (205 punten) heeft overigens in de tussenspurten meer punten behaald dan Thomas De Gendt (130).

Gogl passeer even bij de dokter

De Oostenrijker Michael Gogl laat zich even uitzakken tot bij de dokter. Het gaat er gemoedelijk aan toe, dus veel pijn lijkt de renner van Trek-Segafredo niet meteen te hebben. Hij pikt snel weer aan, achteraan het peloton.

De Gendt neemt tussenspurt voor zijn rekening

Thomas De Gendt graait nog de buit mee aan de tussenspurt. Onze landgenoot pikt nog 20 punten mee in de strijd om het groen, maar de groene trui is nu virtueel zeker voor Michael Matthews. André Greipel kan de bres met nog twee etappes te gaan niet meer dichten.

Nog 86 km: Sunweb op kop in klassement om prijzengeld

Na de etappezege van Warren Barguil gisteren staat Sunweb plots aan de kop in het klassement van het prijzengeld. Met 87.720 euro hebben ze de eerste plaats overgenomen van Quick.Step-Floors (86.160 euro). Marcel Kittel is wel de renner die met 61.190 euro zijn ploeg al het meest heeft opgebracht.

Cink gaf op door kniepijn

Eerder op de dag verdween Ondrej Cink van het wedstrijdtoneel. "De pijn was zo erg dat hij zelfs op het vlakke geen kracht kon zetten", vertelde sportief directeur van Bahrain-Merida Philippe Mauduit.

Nog 102 km: eten geblazen

Etenstijd in het peloton dat net door de bevoorradingszone rijdt. Links en rechts worden er etenszakjes uitgedeeld. Het is smullen geblazen.

Froome nog zonder zege

Als Chris Froome ook morgen de tijdrit niet wint dan wordt hij straks de eerste geletruidrager sinds Roger Walkowiak in 1956 die in een Ronde van Frankrijk niet op een of twee in de etappes kon belanden. Morgen krijgt de drievoudige Tourwinnaar wel nog een uitgelezen kans in de tijdrit in Marseille. Ondertussen beleven Justine Henin en Eddy Merckx de koers vanuit de volgwagen op de eerste rij.

4
reuters

Twee truien voor Sunweb

De groene trui en de bolletjestrui zitten stevig om de schouders van de twee renners van Sunweb. Het is pas de vijfde keer dat die twee truien in dezelfde ploeg gaan belanden. Eerder gebeurde dat met Tinkoff in 2016 (groen voor Peter Sagan en bollen voor Rafal Majka), Carrera in 1991 (groen voor Dzamolidine Abduzhaparov en bollen voor Claudio Chiappucci), P.D.M. in 1989 (groen voor Sean Kelly en bollen voor Gert-Jan Theunisse) en uiteindelijk Faema in 1969 (groen en bollen voor Eddy Merckx).

4
belga

Nog 124 km: het gaat hard vooraan

Ook in het tweede wedstrijduur stokt het tempo niet. Integendeel zelfs, vooraan rijden de vluchters aan een gemiddelde van 44,2 kilometer in dat tweede wedstrijduur. Er wordt dus goed rondgedraaid.

Matthews straks virtueel zeker van het groen

Omdat André Greipel niet mee is in de vlucht van de dag, kan de 'Gorilla' geen punten sprokkelen aan de tussenspurt in Banon. Daardoor kan de groene trui van Michael Matthews niet meer in gevaar komen. Zonder ongelukken is 'Bling' straks dus zeker van zijn groen exemplaar.

Ook Alejandro Valverde is vol aan het revalideren

Na Marcel Sieberg is ook de Spaanse renner van Movistar volop bezig aan zijn revalidatie. 'El Imbatido' hield aan een val in de tijdrit op de eerste dag een gebroken knieschijf over. Ondertussen gaat het er klaarblijkelijk veel beter aan toe met Valverde.

Ook de fans langs de weg vieren onze nationale feestdag

De Gendt feliciteert Barguil

In de strijd om de bolletjestrui is er geen houden aan Warren Barguil. Dat beseft de vluchter van de dag, Thomas De Gendt, ook. "Hij verdient de bolletjestrui. Proficiat met de etappezege", stuurde de renner van Lotto-Soudal gisteren nog de wereld in.

Marcel Sieberg al terug op de fiets

Hij verscheen woensdag niet meer aan de start van de zeventiende etappe, maar ondertussen gaat het al wat beter met Marcel Sieberg. De Duitse renner van Lotto-Soudal moest met maag-en darmproblemen de handdoek in de ring gooien in de Tour. Nu zit Sieberg al terug op zijn tweewieler.

Timo Roosen geeft op

De 24-jarige renner van LottoNL-Jumbo geeft er de brui aan in deze negetiende etappe. Dylan Groenewegen moet het straks dus zonder zijn landgenoot doen.

Gezapig tempo in het peloton

In het grote pak gaat de riem er even af. Team Sky leidt de debatten, maar echt snel gaat het niet in het peloton. De voorsprong van de 20 vooraan loopt dan ook op tot zo'n zes minuten.

Elf ploegen al aan het feest

Maar liefst elf ploegen mochten al pronken met de zegeruiker in deze Ronde van Frankrijk. Quick.Step blijft met de vijf overwinningen van Marcel Kittel glansrijk op kop en wordt gevolgd door Sunweb met vier zeges.

Nog 174 km: snel eerste koersuur

Dat de vluchters het moeilijk hadden om weg te springen is ook te zien aan het gemiddelde. In het eerste koersuur hebben de renners 42,4 kilometer afgewerkt.

De Gendt voor de superstrijdlust

Het begint zo stilaan dagelijkse kost te worden: De Gendt die mee vooraan zit in de vlucht van de dag. De avonturier van Lotto-Soudal heeft dan ook de prijs van de superstrijdlust voor ogen. Goed voor een premie van 20.000 euro in Parijs.

Nog 178 km: de twintig namen

Voor de volledigheid geven we de 20 namen van de vlucht van de dag mee. Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale), Daniele Bennati (Movistar), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Ben Swift (UAE), Rudy Molard (FDJ), Michael Albasini en Jens Keukeleire (Orica), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Gianluca Brambilla (Quick Step), Robert Kiserlovski (Katusha), Thomas De Gendt en Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Nikias Arndt (Sunweb), Julien Simon (Cofidis), Lilian Calmejane, Sylvain Chavanel en Romain Sicard (Direct Energie), Elie Gesbert, Romain Hardy en Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Oscaro).

Het gaat weer bergop

Vooraan zijn ze opnieuw aan het klimmen op de Côte de Bréziers. Opnieuw een beklimming van derde categorie. De voorsprong: 3'45".

Drie landgenoten mee vooraan

Ook onze twee zuiderburen worden opnieuw opgeslokt door het peloton, maar er ontstaat vrijwel meteen een nieuwe kopgroep. En daar zit muziek in. Onder meer Jan Bakelants, Jens Keukeleire en hoe kan het ook anders Thomas De Gendt zitten in de grote kopgroep. Het peloton laat nu toch begaan waardoor de voorsprong al oploopt tot iets minder dan twee minuten.

Twee Fransen in de voorlinie

Dan proberen de Fransen het maar een keer. Elie Gesbert, de jongste renner in het peloton, trekt samen met Lilian Calmejane (al ritwinnaar in deze Tour) op avontuur. Ook hier krijgen de twee Franse krijgers maar een voorgift van zo'n 25 seconden.

Frankrijk boven op Col Lebraut

Op de top van de Col Lebraut grijpt Romain Sicard de premie en twee punten in de strijd om de bolletjestrui mee. Pierre Rolland neemt het overige punt voor zijn rekening terwijl Elie Gesbert de Franse top drie afsluit.

Ondrej Cink geeft op

De Tsjech van Bahrain-Merida geeft er de brui aan. Hij is nog maar toe aan zijn eerste jaar als prof, want in het verleden was hij eerder als mountainbiker aan het werk.

Het is vechten om weg te springen

Op zo'n twee kilometer van de top worden de acht avonturiers opgeslokt door het grote pak. Ze kunnen zo opnieuw beginnen. Wie durft het aan en krijgt een vrijgeleide van het peloton? Voorlopig is dat voor niemand het geval.

Meteen klimmen geblazen

De voorsprong van de acht vooraan smelt als sneeuw voor de zon. Met nog tien seconden voor het peloton zijn ze alvast aan het klimmen op de Col Lebraut. De acht vluchters staan op het punt om weer ingerekend te worden, tenminste als het peloton daar zin in heeft.

32 jaar geleden dat Belg won op nationale feestdag

Met twee Belgen vooraan in het peloton mogen we op onze nationale feestdag zeker niet klagen, maar voor de laatste Belgische zege op 21 juli moeten we al terug naar 1985. Toen mocht Rudy Matthijs zegevieren tidjens de laatste etappe van die Tour.

4 Thomas De Gendt reed in deze Tour al vaak in de aanval. Doet hij dat vandaag opnieuw?
photo_news Thomas De Gendt reed in deze Tour al vaak in de aanval. Doet hij dat vandaag opnieuw?

Peloton geeft niet af

Het leek dat de acht vooraan vertrokken waren, maar dat is buiten het peloton gerekend. Het grote pak laat niet zomaar begaan en houdt de vluchters in het vizier op de brede en glooiende wegen. In de spits van de koers blijven ze in het vizier van het peloton. We krijgen een nerveuze beginfase.

Acht koplopers

De acht koplopers hebben een voorsprong van zo'n 20 seconden. Hier alle namen: Petit, Van Keirsbulck, Albasini, Vermote, Burghardt, Rolland, Van Baarle en Bouet.

Ook Van Avermaet weer gegrepen

Het is meteen koers in deze extra lange etappe en er wordt gevochten om vooraan post te kunnen vatten. Guillaume Van Keirbsulck en Julien Vermote gaan voor de tweede keer hun kans en vormen samen met heel wat andere renners een mooie kopgroep. Is de vlucht van de dag dan toch vertrokken?

Van Avermaet mee voorin

Er lijkt zich dan toch een groepje af te scheiden en er zit een landgenoot bij. Greg Van Avermaet krijgt het gezelschap van Maurits Lammertink, Jay McCarthy, Jasha Sütterlin en Julien Simon.

Peloton geeft niet af

Derde keer, goede keer? Nu is het de onvermoeibare Thomas De Gendt die voluit op het gaspedaal stampt. Ook de renner van Lotto-Soudal krijgt niet meteen een vrijgeleide. De Belgen roeren zich wel.

Van Keirsbulck gaat zijn kans

Ook de volgende aanval kleurt zwart, geel en rood. Guillaume Van Keirsbulck wil zijn kunstje van weleer herhalen, maar ook hij wordt al snel weer bij de lurven gegrepen.

Officiële start: er wordt meteen gedemarreerd

De vlag is nog niet naar beneden of daar springt Julien Vermote al weg uit het pak. Hij krijgt heel wat renners mee in zijn zog, maar ze worden al snel terug gegrepen door het pak.

Merckx scherp voor onze landgenoten en de topfavorieten

De Belgische renners kunnen niet tevreden zijn met hun prestaties in deze Tour de France. Dat is althans de mening van Eddy Merckx. De Kannibaal was vanmorgen op bezoek in het VIP-dorp in Embrun, waar de 19e rit van deze Tour van start gaat. "Voor mij was het zeker geen grote Tour", vertelt Merckx voor onze camera. "Er is amper iets gebeurd. De kopmannen deden niets anders dan afwachten."

Lees het volledige verhaal hier.

Schitterende Tour voor Sunweb

Bij Sunweb knijpen ze zich voorlopig in de arm. Gisteren zorgde Warren Barguil voor een nieuwe zege voor de ploeg waardoor de teller nu op vier staat. Op onderstaande foto staan dan ook twee truien en vier etappezeges verzameld. Michael Matthews (groene trui) en Warren Barguil (bolletjestrui) verdelen de buit evenredig.

Schoon volk aan de start

Op deze nationale feestdag krijgen we schoon volk aan de start te zien. Niemand minder dan Eddy Merckx, Justine Henin en Herman Van Holsbeeck tekenen present. Ook zij hopen uiteraard op een eerste Belgische zege in deze Tour.

Officieuze start

De renners hijsen zich in het zadel onder luid gejuich in Embrun. Ze zetten nu koers naar de officiële start. Benieuwd wie er meteen vandoor gaat straks.

Krijgen we straks waaiers?

De wind staat strak aan de start in Embrun en dan wordt er al meteen over waaiers gepraat. Krijgen we die straks ook te zien in volle finale?

Drie beklimmingen van derde categorie

Goedemiddag wielerliefhebbers! Vandaag staat met 222,5 kilometer de langste etappe van La Grande Boucle op het programma. Tussendoor liggen er drie beklimmingen op het parcours. De Col Lebraut (derde categorie), de Côte de Bréziers (derde categorie) en de Col du Pointu (derde categorie). Voer voor de vluchters dus.

4
kos

Lees meer