2 Mart Smeets tijdens de presentatie van het programma De Avondetappe in juni 2013.
ANP Kippa Mart Smeets tijdens de presentatie van het programma De Avondetappe in juni 2013.

Mart Smeets: "Een wielrenner die uitvalt, telt ook niet meer mee"

Half Nederland mist tv-icoon Mart Smeets en zijn programma 'De Avondetappe', zo blijkt uit de grote hoeveelheid instemmende reacties die AD-journaliste Angela de Jong kreeg op haar column 'Ik mis De Mart, mag ik dat zeggen?' Wat vindt Mart er eigenlijk zelf van?

Voelt u zich gevleid?
"Nee, ik weet niks, ik lees niks. Ik heb wel gehoord van uw stukje. Ik begreep dat uw conclusie was dat ik boos ben dat het over is. Maar dat is helemaal niet zo".

Al die mensen die u missen. Is het een reden om weer bij de NOS aan de poort te rammelen?
"Nee. De NOS heeft gemeend het programma De Avondetappe terug te moeten trekken. Ik heb gemeend mezelf terug te moeten trekken, uit fysieke en geestelijke motieven. Dat gebeurde gelijktijdig. Zij wilden een ander programma op de buis, prima, maar ik vond het onverstandig. Ik vond mijn besluit dat iemand anders het moest gaan doen om 22.30 uur wél verstandig. Ik ben geen man van dingen terughalen. Ik zou ook tegen u willen zeggen: laat maar. Het is allemaal niet zo belangrijk".

Maar voor alle mensen die reageerden is het wel wezenlijk. Zij vinden er niets aan zonder u.
"Laten we lekker naar de Tour kijken en naar degenen die er wél zijn. Het is met tv net als met wielrennen: renners die zijn uitgevallen tellen ook niet meer mee. Niks en niemand is onvervangbaar, zeker niet in de televisiewereld. Ik zal niet terugkomen op mijn beslissing en de NOS ook niet. Ik krijg zelf ook veel aardige kaartjes en briefjes van mensen die me missen, zoals van een lief omaatje van 80 dat me liet weten dat haar zomer niet meer hetzelfde is. Maar het besluit is genomen en staat vast. En dat is niet erg".

Wat doet u deze dagen om half elf 's avonds?
"Werken. Schrijven. Corrigeren. Er komt een groot, dik boek aan. En ik heb een column in de Volkskrant over de Tour. Ik heb ontzettend veel te doen. Ik ben net klaar met de filmpjes die ik maak voor Studio Tour".

Voor mijn beeld: staat er bij het schrijven wel een glas rode wijn op tafel?
"Dat staat altijd op tafel. Al is het de laatste tijd vaker wit. Vanwege de temperaturen".

2 Het heffen van het glas: één van Marts ijkpunten in de Avondetappe.
NOS/Fotomontage AD Het heffen van het glas: één van Marts ijkpunten in de Avondetappe.

Lees meer