3
BELGA

Ontdekker van Bernal: “Egan wint vandaag de rit naar La Planche des Belles Filles”

Gianni Savio is de ontdekker van Egan Bernal. De Italiaanse teambaas gaf de Colombiaan een contract in 2016 bij zijn Androni Giocattoli team. "Egan wint vandaag de rit naar La Planche des Belles Filles."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Savio was woensdag en is ook nog vandaag te gast in de Tour de France. De Italiaanse teambaas maakt zich sterk dat Bernal in de zesde rit een eerste keer zal uitpakken. "La Planche des Belles Filles is een aankomst op zijn maat", vertelde hij. "Hij voelt zich goed en waarom zou hij de kans op een zege laten liggen?"

Savio is de ontdekker van heel wat talent in Zuid-Amerika. Zijn jongste aanwinsten waren Egan Bernal en ook Ivan Sosa, beide renners koersten eerst in zijn Italiaanse team. Bernal in 2016 en 2017, Sosa in 2017 en 2018. Nu zijn ze beiden aan de slag bij het team van de Britse manager Dave Brailsford. "Egan is zo'n renner die je maar eens om de 20 jaar tegenkomt. Hij heeft dit jaar al een paar mooie successen bij elkaar gefietst. Hij is bescheiden en schikte zich in een rol van knecht voor deze Tour. De valpartij van Chris Froome bracht daar verandering in. Hij deelt nu het kopmanschap met Geraint Thomas. Of hij niet te jong is voor Tourwinst? Hij kan goed om met de druk en wat is jong? Hij draait al een tijdje mee en is zowel fysiek, als mentaal in staat om leider zijn en een ronde te winnen."

3
AFP

Bernal pakte in de rit naar Epernay alvast vijf seconden bonus op ploegmaat Geraint Thomas. Bij toeval, en door alert te koersen. De rit naar Planche des Belles Filles zou wel eens een eerste aanwijzing kunnen geven over de toewijzing van het kopmanschap binnen Ineos. Al maakte de ploeg zich gisteren sterk dat er nog geen beslissingen vallen na de rit van vandaag. "Dat is nog veel te vroeg", zei ploegleider Nicolas Portal. "Er volgen nog heel wat zware etappes in de tweede en derde week. Het is niet omdat je op La Planche tijd verliest, dat je Tour voorbij is. Het is ook nog maar de eerste afspraak bergop. Je kan in week twee of drie nog heel sterk voor de dag komen moest het niet lukken in de rit van vandaag. Het grote doel is om geen tijd te verliezen op La Planche en winnen we enkele seconden, dan is dat een mooie bonus, maar het is niet het doel.”

Kopman Geraint Thomas beseft alvast dat de aankomst ploegmaat Bernal goed ligt. Hij verkende de finish net voor de Ronde van Zwitserland waar hij ten val kwam. "Dit is een finish in het voordeel van die echte 'punchy' klimmers zoals Egan, maar ook Adam Yates, Nairo Quintana en Richie Porte om er een paar te noemen. Het zal interessant zijn om te zien waar iedereen staat en deze rit zal een eerste indicatie geven.”

3
Photo News

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer