7 Simon Yates.
REUTERS Simon Yates.

Simon Yates wint eerste Pyreneeënrit, favorieten houden wapenstilstand

Simon Yates heeft de eerste Pyreneeënrit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De renner was in een sprint met drie sneller dan Pello Bilbao en Gregor Mühlberger. De favorieten hielden vandaag nog een wapenstilstand met oog op de tijdrit morgen. Tiesj Benoot was eerste Belg op de 4de plaats.

Het rijk van de sprinters is voor een tijdje uit. Vandaag moesten de renners hun klimbenen bovenhalen. De 209 kilometer lange rit van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre leidde de loodzware tweede helft van de Tour in, met zes bergritten in tien dagen. Het gevecht voor de vlucht van de dag was intens, de ‘baroudeurs’ roken een nieuwe kans op etappewinst. De mislukte pogingen waren niet bij te houden, tot er na bijna een uur koers toch een kopgroep ontstond.

7 Greg Van Avermaet zat mee in de kopgroep.
Photo News Greg Van Avermaet zat mee in de kopgroep.

Een kopgroep dat evengoed een peloton kon genoemd worden, want vooraan telden we 40 namen. Uit Belgische hoek waren Greg Van Avermaet, Serge Pauwels, Dylan Teuns, Oliver Naesen, Tiesj Benoot, Tim Wellens en Jasper Stuyven op de afspraak. Als we het buiten onze landgrenzen gingen zoeken, kwamen we uit bij Peter Sagan, Michael Matthews, Rui Costa, Max Schachmann, Gregor Mühlberger, Simon Yates en Pello Bilbao als belangrijkste namen. Het was snel duidelijk dat de winnaar in deze groep zat.

7 Peter Sagan toonde zich bedrijvig.
EPA Peter Sagan toonde zich bedrijvig.

Na winst van de tussensprint zat Sagans dagdoel er al op, aan de voet van de Peyresourde haakte de Slovaak meteen af. Lilian Calmejane maakte de omgekeerde beweging, de Fransman wou de top als eerste ronden, maar dankzij een knappe eindversnelling, dikte Wellens zijn puntenaantal aan door als eerste boven te komen. In de afdaling van de Peyresourde gooide de jarige Simon Clarke zich naar beneden. De 33-jarige Australiër reed een voorsprong van anderhalve minuut bijeen, maar die werd al snel teniet gedaan op de slotklim.

7 Simon Clarke.
EPA Simon Clarke.

Eerst kwam Matteo Trentin bij de Australiër aansluiten, daarna waren het de échte klimgeiten die vooraan de dienst uitmaakten. Simon Yates sprong samen met Gregor Mühlberger weg. Enkel Pello Bilbao kon nog terugkomen. Het trio werkte goed samen en ging uiteindelijk om de overwinning springen in Bagnères-de-Bigorre. Daarin toonde Simon Yates zich de vinnigste. De Brit van Mitchelton-Scott dook als eerste de laatste bocht in en hield zijn kompanen makkelijk af. Pello Bilbao en Gregor Mühlberger werden respectievelijk tweede en derde. Anderhalve minuut later werd Tiesj Benoot vierde.

7 Simon Yates klopt Pello Bilbao.
REUTERS Simon Yates klopt Pello Bilbao.
7 Simon Yates klopt Pello Bilbao en Gregor Mühlberger.
AP Simon Yates klopt Pello Bilbao en Gregor Mühlberger.

De favorieten zaten vandaag al met de tijdrit van morgen in hun hoofd, zij hielden vandaag de degens gekruist. De leiderstrui van Julian Alaphilippe kwam nooit in gevaar, hij start morgen met een voorsprong van 1'12" op Geraint Thomas aan de 27 kilometer lange opdracht.

7 De groep der favorieten in rit 12.
REUTERS De groep der favorieten in rit 12.

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • gerard wauters

    Bernd nu ga je toch niet zeggen dat teuns en Wellens beter zijn dan Wout? Carina Stulens, stel dat iedereen valt voor Greg en hij wint. Dan heeft hij dik verdiend gewonnen. Want recht blijven is ook een deel van wielrennen. En als anderen over hun limiet gaan zoals in Rio, en hij blijft recht, dan is hij op dat moment beter en slimmer. Dus wat is het probleem.

  • ringo van der pulst

    Dat greg zich liet inlopen naar de muur was een tactische keuze,niet meer en niet minder.Wat het peleton vandaag deed was dat ook.Kijk naar sagan,doel bereikt aan de eerste col en verlof voor de rest van de dag.En waar was greg?plaats elf.Stop met kakken op die man.

Lees meer