7
belga

Strijdlustige Gilbert: "Op tv leek die klim toch veel minder steil"

Een jarige Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) zag zijn aanvalslust beloond met de prijs voor de strijdlust. "Daar had ik vooraf eigenlijk totaal niet aan gedacht", bekende hij na afloop.

Gilbert, die vandaag 35 kaarsjes mocht uitblazen, toonde zich in de etappe naar La Planche des Belles Filles in een aanval met landgenoten Thomas De Gendt en Jan Bakelants.

"Ik wilde mee glippen in een ontsnapping. Dat lukte, maar we kregen nooit echt veel voorsprong van het peloton. Het ging heel snel vooraan, maar blijkbaar ook in de achtervolging. We hebben het maximum gegeven, helaas. Op het eind probeerde ik dan nog zelf weg te springen en kreeg ik Jan Bakelants met me mee."

"Nu goed, ik heb me geamuseerd en ik krijg er de prijs voor de strijdlust mee. Dat was niet geprogrammeerd en het is een beloning die altijd plezier doet. Vandaag voelde ik me goed, dus wilde ik iets proberen. In Longwy (nochtans een finish op Gilberts maat) had ik geen goede benen en miste ik een kans op de zege. Er komen wel nog kansen in deze Tour en die kan ik dan hopelijk wel grijpen."

Gilbert nam in 2014, bij de vorige passage op La Planche des Belles Filles, niet deel aan de Tour. Maar hij deed dat wel in 2012 toen Froome won. "Vorige keer keek ik op tv naar deze aankomst", lachte hij. "Nu moest ik zelf aan de bak. Op tv leek die klim toch veel minder steil. Er zijn wel enkele vlakke stukken, maar het is toch wel een heel lastige klim en bovendien was het heel warm vandaag. Dat maakte het nog eens extra zwaar."

7
photo_news
7
photo_news
7
photo_news

Daniel Martin: "Niet ontevreden met nieuwe tweede plaats"

Daniel Martin eindigde op een tweede plaats, op 16 seconden van winnaar Aru. "Alweer net geen overwinning", zei de Ier na afloop. "Maar goed, ik kom dichter en dit was een goede prestatie." Martin won dit jaar al één keer - een rit in de Ronde van de Algarve - maar moest daarna al vijf keer vrede nemen met een tweede stek: vandaag op La Planches des Belles Filles en voorts onder meer in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Verder eindigde hij ook vier keer op een derde plaats, in de rit naar Longwy maandag en in het eindklassement van de Dauphiné en Parijs-Nice. "Deze prestatie is wel hoopgevend", opende hij. "Ik heb gewoon pech dat Fabio een klein gaatje kreeg, hij daarna supersterk bleek en voorop bleef. Ik blijf gewoon proberen, we zijn goed bezig in deze Tour en ik geniet er ook van."

"Het was een ideaal moment voor Aru om in de aanval te gaan", vervolgde hij. "Ik dacht dat we hem gingen teruggrijpen op het vlakkere stuk, maar dat gebeurde niet. Op het eind keken we naar elkaar en was er een beetje twijfel. Het werd een tactisch steekspel en hij kreeg een groter gat. Ik hoopte nog dat te kunnen dichten in het slot op steilste stuk, maar dat lukte helaas niet."

7
photo_news
7
ap
7
belga

Lees meer