6
photonews

Tom Boonen: "Enige juiste beslissing van de jury. Elleboog doet niet terzake, maar Sagan maakt een fout in deze sprint"

Tom Boonen, onze huiscolumnist tijdens de Ronde van Frankrijk, geeft zijn mening over de gedwongen en controversiële Tour-exit van Peter Sagan.

"Sagan is een goeie kameraad van mij, maar in deze sprint kan ik het niet opnemen voor hem. Hij maakt een fout. In mijn ogen is de uitsluiting de enige juiste beslissing. Als ik zoiets gedaan zou hebben - of 'Cav' of Démare of Bouhanni - dan zou ook de uitsluiting volgen. Ik moet zeggen: 'Goed gedaan, jury.' Dat ze geen onderscheid maken. De tijd dat de jury de namen wat beschermt, is wat gepasseerd. Misschien voelen de grote renners zich zelfs meer geviseerd, als voorbeeldfunctie."

"Sagan is niet de vuilste sprinter, maar ook niet de zuiverste. In deze sprint wijkt Sagan effectief naar rechts uit, terwijl hij niet naar rechts moet gaan. Démare was links aan het openen, en de juiste lijn om dan je plaats te verdedigen, is Démare volgen. In 99 procent van de gevallen volgt de rest de snelste. Maar Peter probeert nog snel in de vliegende vlucht Cavendish te hinderen in zijn sprint voor hij meegaat naar links. Ik zeg er wel bij dat Peter niet de bedoeling heeft om iemand te laten vallen - de gevolgen van zijn actie zijn erger dan hij verwacht had. Maar met daarna 'sorry' te zeggen koop je niet veel. Zelfs zonder valpartij zou deze sprint een heel zwaar discussiepunt zijn. Als die actie in het midden gebeurt, passeert zoiets wel acht op de tien keer. Dan doet het 'efkes' stof opwaaien, praten ze er nog even over aan tafel, maar een half uur later zijn ze over iets anders bezig. Cru gezegd: die crash 'helpt' de jury om zo'n zwaar verdict te vellen."

6
ap
6
afp

"Cavendish kan je niets verwijten. Hij zat op zijn lijn te sprinten, rechts langs de nadar. Op het moment dat hij langs Sagan zijn tandwiel zat, was er voldoende ruimte om te passeren. Er was een gat, maar Sagan deed de deur dicht. Als Cav met die snelheid daar zit, kan je niet ineens van de aardbol verdwijnen of even remmen als iemand plots beslist naar rechts te gaan. Als je een stuurbreedte plaats hebt en je maakt er een half stuur van, dan gebeurt dit. Cavendish had geen kans meer om zijn hachje te redden. De elleboog van Sagan doet niet terzake. Sagan probeert nog in balans te blijven of zet zijn arm al voor het geval de andere passeert, maar Cav was op dat moment al aan het vallen."

"In de plaats van Cavendish zou ik ook furieus zijn. Ik ken Cav, hij kan nog veel kwader zijn dan ik ooit geweest ben."

Lees de Tourcolumn van Tom Boonen dagelijks in de krant Het Laatste Nieuws of op HLN Sport Plus, onze zone exclusief voor abonnees waarin ook onze Chef Wielrennen naar het incident kijkt en vaststelt dat er overmoed in het spel is. Proef nu 4 weken lang voor 1 euro.

6 Lubomir Sagan, vader van Peter, in het hotel van Bora-Hansgrohe na het bekendmaken van de beslissing van de jury.
belga Lubomir Sagan, vader van Peter, in het hotel van Bora-Hansgrohe na het bekendmaken van de beslissing van de jury.
6
belga
6
getty

Lees meer