2 in 2010 passeerde de Tour ook door Antwerpen tijdens de rit Rotterdam-Brussel.
PHOTO_NEWS in 2010 passeerde de Tour ook door Antwerpen tijdens de rit Rotterdam-Brussel.

Tour de France doet opnieuw Antwerpen aan

Op maandag 6 juli 2015 is Antwerpen startplaats voor de derde rit van de Tour de France. De Tour de France gaat in 2015 in het Nederlandse Utrecht van start. Van zodra dit nieuws bekend raakte, heeft de stad Antwerpen gesprekken aangeknoopt met ASO (de organisatie van de Tour de France) met de bedoeling om de grootste rittenwedstrijd ter wereld veertien jaar na de laatste passage opnieuw halt te laten houden in Antwerpen.

Op 9 en 10 juli 2001 was Antwerpen respectievelijk aankomst- en startplaats voor de Ronde van Frankrijk en het was Marc Wauters die op Linkeroever niet alleen de rit won, maar ook de gele trui om de schouders kreeg. Een dag later mocht hij als leider van op de Grote Markt vertrekken voor de volgende etappe. Bovendien doorkruiste de Tourkaravaan op 4 juli 2010 Antwerpen voor de 1ste rit van Rotterdam naar Brussel. Maar liefst 250.000 toeschouwers kwamen de renners aanmoedigen langs één van de vier animatiezones langs het parcours.

Dit weekend vindt de derde editie van de World Ports Classic plaats en ook hiervoor werkt de stad Antwerpen samen met ASO. De goede verstandhouding tussen beide partijen zorgt er nu voor dat de stad Antwerpen de Tour de France mag ontvangen.

De officieuze start, de voorstelling van de renners, het vertrek van de publiciteitskaravaan, het rennerspark en alle andere zaken die bij de start van een rit in de Tour de France horen, zullen plaatsvinden in de Antwerpse binnenstad op maandag 6 juli 2015. De exacte locaties moeten nog wel vastgelegd worden.

De Wever: "Zijn in blijde verwachting"
Burgemeest van Antwerpen, Bart De Wever (N-VA) bevestigde het nieuws na de World Ports Classic in Antwerpen. "We zijn in blijde verwachting van de Tour. Op 6 juli gaat de derde rit van start in Antwerpen. Waar dat zal gebeuren, wordt nog bekeken. We verwachten veel volk en we gaan er iets prachtig van maken", zei De Wever van op het podium in het gezelschap van sportschepen Ludo Van Campenhout (N-VA) en havenschepen Marc Van Peel (CD&V).

2 Rik Verbrugghe, Ludovic Capelle en Marc Wauters bij aan de start op de Antwerpse Suikerrui in 2001.
PHOTO_NEWS Rik Verbrugghe, Ludovic Capelle en Marc Wauters bij aan de start op de Antwerpse Suikerrui in 2001.

Lees meer