2
EPA

UCI-voorzitter wil dat affaire-Froome voor Giro is uitgeklaard én wil Armstrong niet in Ronde

De salbutamolaffaire van viervoudig Tourwinnaar Chris Froome moet voor de start van de Giro op 4 mei uitgeklaard zijn. Dat verklaarde de nieuwe UCI-voorzitter David Lappartient vandaag in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung. De Brit, die in september positief testte in de Vuelta, moet zich verantwoorden voor UCI. Nadien kan de Internationale Wielerunie reageren met een eventuele schorsing.

"Froome is geen renner als een andere", liet Lappartient optekenen het Zwitserse dagblad. "Hij heeft meer geld en kan zo meer experts meebrengen die zich in zijn voordeel zullen uitspreken. We kunnen de positieve test echter niet zomaar van tafel vegen. Het wordt belangrijk om de zaak zo snel mogelijk af te handelen en tegelijk de rechten van de renner te waarborgen."

"Froome zal overigens geen speciale behandeling krijgen", verwees Lappartient naar de kritiek van Tony Martin. "We hebben dat klaar en duidelijk gemaakt aan Tony."

2 David Lappartient.
REUTERS David Lappartient.

In het interview laat Lappartient ook uitschijnen dat hij de komst van Lance Armstrong, op uitnodiging van Wouter Vandenhaute, naar de Ronde van Vlaanderen niet genegen is. "Ik vind dat geen goed idee", aldus Lappartient. "Ik heb mijn standpunt aan organisator Wouter Vandenhaute in een intens gesprek meegedeeld. Armstrong is een vrij man. Ik kan hem niet verbieden op vrijdag in een Belgische universiteit te verschijnen. Maar dit is niet positief voor het wielrennen. Ik heb Armstrong een brief geschreven om ervoor te zorgen dat hij noch zaterdag bij de koers voor amateurs noch zondag bij de profkoers opduikt."

Medio december geraakte bekend dat Flanders Classics op 30 maart uitpakt met een gloednieuw wielerevenement, de Tour of Flanders Business Academy. Lance Armstrong is er gastspreker, hij zal ook deelnemen aan een fietstocht. De komst van Armstrong deed heel wat stof opwaaien. De Amerikaan is persona non grata in de wielersport sinds zijn dopingbekentenissen bij televisiester Oprah Winfrey in januari 2013. Hij moest zijn zeven Tour-overwinningen na zijn bekentenissen inleveren.

Mechanische doping

Verder verklaarde Lappartient de strijd tegen mechanische doping te versterken. "We gaan in de toekomst met röntgentechnologie werken. Ik hoop niet dat er momenteel motortjes in fietsen gebruikt worden, maar er zijn veel geruchten en sommigen klinken zeer realistisch. We moeten dan ook ingrijpen. Mocht mechanische doping wijdverspreid zijn, is dat een regelrechte ramp voor onze sport." 

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • roger jacobs

    Roger Jacobs, wielrennen geloofwaardig ,laat mij niet lachen,Froome moest al lang geschorst zijn gelijk alle andere dopingzondaren, maar ja de corrupte UCI doet of zijn neus bloed,en gaat verder ander sukkelaars die voor het minimum loon rijden te bestraften ,een schande. een vriend die astma heeft geraakt zonder puffen noch geen trap op, laat staan een ronde rijden

  • Bernd Vaes

    Vrooms affaire snel en correct afhandelen en Lance Armstrong ... laat die toch ver weg van elke wielerwedstrijd, welke ook.

Lees meer