Van Avermaet over Milaan-Sanremo: "Ik start om te winnen"

Met ritwinst in de Tirreno-Adriatico op zak start Greg Van Avermaet met een gezonde portie zelfvertrouwen aan Milaan-Sanremo. "De conditie is uitstekend", klinkt het bij de renner van BMC. "Ik start om te winnen." Ondertussen verkennen de troepen van Etixx-Quick.Step het parcours van de eerste grote klassieker van het seizoen.

Van Avermaet reed nog nooit een noemenswaardige uitslag in Milaan-Sanremo, negende was zijn beste resultaat in 2011. Hij toonde zich wel al verschillende keren in de finale, maar werd telkens weer gegrepen op het einde. "Milaan-Sanremo is één van de moeilijkste koersen om te winnen. Ik overleef de Cipressa en de Poggio zonder problemen en ook nu heb ik er opnieuw vertrouwen in. Eén keer kwam ik alleen op de Poggio nadat ik in de aanval was gegaan tussen de Cipressa en Poggio, maar mijn voorsprong was niet groot genoeg en ik werd gegrepen in het slot. Het is moeilijk te zeggen waar je moet aanvallen. Er zijn zoveel opties mogelijk, maar één ding is wel altijd duidelijk: het is altijd een sterke renner die wint in San Remo."

Twintig favorieten
Van Avermaet tankte vertrouwen in de Tirreno. "Ik wist wel dat de conditie goed was, maar zo'n ritzege doet altijd deugd. Milaan-Sanremo is mijn eerste grote doel van het seizoen en ik hoop dat ik er kan profiteren van mijn goede vorm, al besef ik wel dat we met twintig favorieten aan de start staan en het moelijk zal worden."

Gilbert belonen?
Naast Van Avermaet bij BMC is er natuurlijk ook nog Philippe Gilbert. "We starten met twee kopmannen", aldus ploegleider Valerio Piva. "Ze zijn oud en wijs genoeg om met elkaar te praten en afspraken te maken." Dat beaamt Van Avermaet. "Vooraf moet er niet te veel gediscussieerd worden. We zien wel hoe het loopt in de wedstrijd zelf. Ja, Phil heeft veel werk voor me gedaan op het jongste WK, misschien moet ik hem daar nu voor belonen, maar het heeft geen zin om daar nu over te speculeren, daarvoor moet je de koers zelf afwachten."

Belangrijke afdaling
Nu de finish op de Via Roma ligt, zijn er volgens kenners meer kansen voor de aanvallers. "Wellicht wel", meent ook Van Avermaet. "De afdaling wordt heel belangrijk, je moet goed vooraan starten op de Poggio. Ik heb geen schrik voor die afdaling, ook niet voor specialisten zoals Sagan, Cancellara of Kwiatkowski. Ik ben geen specialist, maar ik geloof dat ik hen wel kan volgen als het er op aan komt."

Anders dan gewone sprint
Ook voor een mogelijke sprint op het eind heeft Van Avermaet geen schrik. "Een sprint na 300 kilometer is altijd anders dan een gewone sprint. Het is niet altijd de snelste die wint in Sanremo. Na een harde wedstrijd heb ik ook een goede sprint in de benen. Ik geloof in mezelf en ik geloof dat ik ook andere snelle jongens kan verslaan."

Lees meer