2 Op weg naar Kendal gisteren in de Ronde van Groot-Brittannië: Pavel Sivakov op kop, Tiesj Benoot (l) en Mathieu Van Der Poel (r).
Photo News Op weg naar Kendal gisteren in de Ronde van Groot-Brittannië: Pavel Sivakov op kop, Tiesj Benoot (l) en Mathieu Van Der Poel (r).

Van der Poel wist niet eens waar de streep gisteren precies lag: “Geen Belg mag met hem naar WK-finish”

De topfavoriet voor het WK is bekend. Mathieu van der Poel (24) knalde gisteren naar dagwinst in de Ronde van Groot-Brittannië: alles en iedereen los uit het wiel in een sprint bergop. Tiesj Benoot, die tiende werd, wilde dat nog bijsturen: "Super-indrukwekkend", maakte hij ervan. Na een pittige rit door de Yorkshire Dales, de heuvelzone die straks ook het decor vormt voor het WK, finishte MVDP met lengten voorsprong.

Als we met hem naar de finish gaan worden we allemaal geklopt. We moeten op tijd beginnen te koersen

Tiesj Benoot

"Ik ging vol gas op 300 meter", zei Van der Poel. "Een risico, want ik wist de finish niet precies liggen. Het was ver, maar ik had meteen een kloof." Niet weten waar de streep ligt of hoe de aankomstzone eruit ziet: het maakt zijn zege nog spectaculairder. Benoot weet waar de tegenstand straks aan toe is. "Er is geen één Belg die op het WK met hem naar de streep mag. Want we worden allemaal geklopt. We moeten op tijd beginnen te koersen om van hem verlost geraken."

Tik voor Trentin

Jasper De Buyst, collega van Benoot bij Lotto-Soudal, kwam het dichtst in de buurt. Ook hij reed een straffe sprint, ook hij remonteerde een pak renners, maar strandde wel op drie volle seconden. "Als ik wat beter gepositioneerd had gezeten, had ik misschien zijn wiel kunnen houden, maar hem kloppen was nooit gelukt. Ik ga niets meer over Van der Poel zeggen. Het is al genoeg verteld hoe goed hij is."

De grootste mentale tik was voor Matteo Trentin, de man die straks op het WK kopman is bij de Italianen. Ook geen sukkelaar, maar hij maakte geen schijn van een kans en werd negende. "Hij had onderweg wel veel gegeven", zei Benoot, maar Van der Poel was in de finale ook de hele tijd vooraan te zien.

Hebben we gisteren de nieuwe wereldkampioen gezien? Niemand die zich nu al zal willen neerleggen bij de suprematie van de Nederlander, maar het is zoeken naar houvast. Misschien dit: de vierde etappe in de Tour of Britain vertoonde gelijkenissen met het WK, maar is natuurlijk geen exacte kopie. De finish in Kendal was weliswaar zwaarder dan die in Harrogate aan het einde van de maand, maar de rit was 100 kilometer korter. Is Van der Poel wel kwetsbaar na een slijtageslag? 

2
Photo News

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ruben lampe

    Blijkbaar zijn sommige hier nogal vergeetachtig. Vragen of Mathieu wel 280km aankan? Zijn jullie de RVV vergeten? In de finale tegen de grond, zelf alleen moeten achtervolgen op een hollend peloton op alle hellingen en NOG de sterkste op de Paterberg van de favorieten achter Bettiol. Als die doorhad dat die weg was was die wss nog mee geweest ook. Plus hij had nog talloze demarrages en reacties geplaatst voor de paterberg... Hij herstelt vrijwel meteen

  • patrick isenborghs

    het was alaphilippe die teveel wilde profiteren van fulsang dat die terug werden ingelopen . Fulsang werd het beu en hield de block erop .Een valpartij is altijd dom , waarom rijd wout tegen de afrastering ? maar de remonte die VDP daar plaatste om terug alleen naar het peleton toe te rijden was ernorm .En idd er zijn een pak favorieten en je moet een dosis geluk hebben in zulk een wedstrijd . Hou mannen als valverde , fulsang , trentin om er maar een paar te noemen in de gaten

Lees meer