4 Jan-Willem Van Schip.
BELGA Jan-Willem Van Schip.

Van Schip slaagt in fantastisch nummer: Nederlander houdt peloton af in Baloise Belgium Tour

Jan-Willem van Schip heeft verrassend de openingsrit van de Baloise Belgium Tour gewonnen. In Knokke-Heist bleef de Nederlander van Roompot-Charles het peloton voor, waar Tim Merlier de sprint voor de tweede plaats won.

De eerste opdracht tussen Sint-Niklaas en Knokke-Heist was niet meteen de lastigste. Op het 184 kilometer lange parcours lag geen enkele helling, wel enkele kasseistroken. De regen die de hele dag op renners neerviel, zorgde wel voor afmatting, maar een massasprint op de traditionele aankomstplaats De Wandelaar leek onvermijdelijk. De laatste 60 kilometer vond plaats op een plaatselijk parcours van drie ronden.

De Nederlander Jan Willem van Schip trok met onze landgenoten Thomas Sprengers, Tom Dernies, Glenn Debruyne en de genaturaliseerde Belg David Boucher in de aanval. Het vijftal kreeg een maximale voorsprong van iets meer dan drie minuten. Beste man vooraan was duidelijk Van Schip: de Nederlander was op 15 kilometer van het einde de slokop bij de ‘Gouden Kilometer’, waar hij zeven bonificatieseconden opraapte en reed wat later ook weg van zijn medevluchters.

4 Jan-Willem Van Schip.
BELGA Jan-Willem Van Schip.

Een wanhoopspoging leek het, want het peloton stormde richting een massasprint. Die massasprint kwam er ook, alleen was het voor de tweede plaats, want hardrijder Van Schip schudde een fenomenaal nummertje uit zijn benen. De Nederlander reed solo naar de overwinning, in het peloton won Tim Merlier, pas sinds gisteren renner van Corendon-Circus, de massasprint voor de tweede plaats. Fabio Jakobsen werd derde. Van Schip start morgen logischerwijs als leider aan de tweede etappe.

4 Jan-Willem van Schip
RV Jan-Willem van Schip

Van Schip: “Geloofde er de hele dag in”

“Tot vandaag verliep het seizoen niet zo goed en daar wou ik zo snel mogelijk verandering in brengen”, verklaarde van Schip. “Daarom zette ik me bij de start in het spoor van de wagen van de koersdirecteur. Toen die met zijn vlaggetje ging zwaaien, versnelde ik meteen. Eerst waren we weg met drie, wat verderop zaten we met vijf in de aanval en het draaide meteen heel lekker.”

In de checkpointsprints moest Van Schip Sprengers laten voorgaan. “Nochtans had ik daar mijn zinnen op gezet, maar ik bakte er dus weinig van. Dus zette ik in de Gouden Kilometer maar alles op alles. En de laatste vijf kilometer ben ik dan maar alleen doorgegaan.”

“Ik hoorde vanuit de volgwagen steeds maar ‘erin geloven, erin geloven’. Wel ik geloofde er al de hele dag in, maar was pas echt zeker toen ik in het laatste rechte stuk zat en het peloton me niet meer te pakken zou krijgen.

“Wat deze ronde nog brengt, zien we wel weer. Eerst afwachten hoe ik deze etappe verteer. Misschien moet ik me terug gaan focussen op die checkpointtrui. Eerst en vooral wil ik hier van genieten.”

4 Jan-Willem van Schip
Photo News Jan-Willem van Schip

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erik Desloover

    zalige gast WK op de piste en nog een hoek af ook !!

Lees meer