6 Van der Poel won voor Aerts en Van der Haar.
BELGA Van der Poel won voor Aerts en Van der Haar.

Concurrenten onder de indruk: "Wat Van der Poel daar deed, was écht buitenaards"

Overwinning nummer twaalf is binnen voor Mathieu van der Poel. De Nederlandse kampioen won nu ook op de Koppenberg en daar heeft hij stevig voor moeten knokken. Vooral twee Telenet Fidea Lions, Toon Aerts (tweede) en Lars van der Haar (derde), maakten het hem knap lastig. Maar in de laatste ronde schoot 'VdP' dan toch zijn laatste, beslissende pijl af. "Wat hij daar deed, was écht buitenaards."

Aerts: "Na een uur moesten we nog eens heel diep gaan"

Toon Aerts reed mogelijk een laatste keer in zijn Europese trui en de poulain van Sven Nys maakte er een wedstrijd van om niet snel te vergeten. Aerts maakte de cross hard, maar moest uiteindelijk toch net zijn meerdere erkennen in Van der Poel. "Op het einde dacht ik nog even dat ik de kloof nog zou kunnen dichten, maar de laatste beklimming was er te veel aan", was Aerts duidelijk voor de microfoon van Sporza.

Net als de winnaar moest ook Aerts even bekomen na de aankomst. De 24-jarige Europese kampioen moest even steun zoeken bij de dranghekken. "Mijn benen voelen aan zoals tijdens de voorbereiding naar een WK en dat maak ik toch maar zelden mee. Nu moesten we na een uur cross nog eens heel diep gaan om de kasseien te bedwingen en dat resulteerde in pure verzuring van de spieren. Maar laat ons vooral het positieve onthouden: we hebben vandaag perfect het ploegenspel gespeeld."

6 Aerts en Van der Haar op het podium.
BELGA Aerts en Van der Haar op het podium.

Van der Haar: "Wat hij daar deed, was écht buitenaards"

Op vijf ronden van het einde leek Lars van der Haar even de beslissende kloof te slaan. Maar na wat spierballengerol dichtte Van der Poel dan toch de kloof. "Ik vind dat ik het op het juiste moment geprobeerd heb, maar jammer genoeg kwam de rest toch nog terug. Daarna ben ik vooral beginnen te speculeren op mijn sprint, maar het draaide anders uit."

"Ik de laatste ronde dacht ik dat ik zou winnen, want ik voelde me echt nog goed. Maar wat Van der Poel dan nog deed, was echt buitenaards. Zijn aanval, tot twee keer toe eigenlijk, in de laatste ronde had ik echt niet verwacht. Ik denk wel dat hij nu nog meer de grote favoriet is voor het EK, maar wie wint is minder van belang. Als het maar een Nederlander is."

6 Cyclocross : 28th Koppenbergcross 2017
Lars VAN DER HAAR (NED)/ Mathieu VAN DER POEL (NED)/ 
DVV Verzekeringen Trofee / © Tim De Waele
TDW Cyclocross : 28th Koppenbergcross 2017 Lars VAN DER HAAR (NED)/ Mathieu VAN DER POEL (NED)/ DVV Verzekeringen Trofee / © Tim De Waele

Mathieu van der Poel: "Ik ben echt diep moeten gaan"

Andere jaren was de Koppenberg zijn zwarte beest, maar daar wilde Mathieu van der Poel komaf mee maken in Oudenaarde. Dat maakte hij al meteen duidelijk na de start. "Ik was zeer snel gestart in die eerste twee rondes omdat ik bonificaties wilde pakken", doet hij uit de doeken. "De tijd die ik verloren had in de eerste manche, wilde ik terugnemen vandaag. Maar dat heb ik wel een beetje moeten bekopen in de volgende rondes."

"Neen, het was geen acteerwerk", lachte hij, "ik heb echt afgezien en toch even getwijfeld aan mezelf, vooral toen Toon Aerts op kop reed, zat ik echt enkele rondes à bloc, maar ik denk dat iedereen wel zo'n momentje heeft meegemaakt. Gelukkig voelde ik in de laatste ronde dat ik nog iets in de reservetank had en kon ik nog versnellen. Je kan hier zeker niet zeggen dat het geen spannende cross was (lacht)."

"Al was het op die laatste helling strompelen tot de finish", zei hij, "geen meter verder. Ik heb echt een tijdje moeten bekomen en naar adem moeten happen. Alles begon te draaien op het einde. Zo diep ben ik nog nooit moeten gaan om een cross te winnen."

De kop is eraf dus op de Koppenberg. "Natuurlijk ben ik heel blij met deze overwinning", zei hij nog, "maar het is niet dat dit een 'levensdoel' was. Dit is een mooie zege, een klassieker met een grote naam, maar het is niet zo dat het bovenaan mijn lijstje stond om hier te winnen. Dat zijn andere wedstrijden. Welke? Wel, het WK in de eerste plaats, maar dat is ieder jaar zo. En ja ik win graag volgende week op het EK in Tabor. Het is toch een trui die je kan pakken en ik ben zeer gemotiveerd. Ik weet dat ik de grote favoriet ben, maar dat ben ik intussen al gewoon." 

6
Photo News

Van Aert na vierde plaats: "Toen Mathieu overnam, ging het licht uit"

"Een goede start, maar een mindere tweede helft", resumeerde een teleurgestelde Wout van Aert zijn namiddag op de Koppenberg. "Nochtans voelde ik me wel goed en dacht ik op weg te zijn naar een goede prestatie. Maar die keren dat Mathieu overnam, ging het licht plots uit en ik kwam die moeilijke momenten niet meer te boven."

Van Aert startte nochtans met vertrouwen aan de Koppenbergcross nadat hij vorig weekend in Ruddervoorde naar eigen zeggen voor het eerst een wedstrijd op een egaal tempo had kunnen afwerken. "Ik denk iedere keer dat de trein dan is vertrokken, maar net dan heb ik het telkens weer moeilijk. Blijkbaar is de weg naar de goede vorm er één met hoogtes en laagtes. Nochtans geloofde ik na Ruddervoorde echt in een goede uitslag, maar dat is niet op een minuut (1:14) eindigen."

De wereldkampioen verklaarde vol te zijn gegaan, tot aan de laatste ronde. Na de finish zeeg hij niet neer zoals de top drie, maar maakte hij meteen rechtsomkeer, richting camper. De teleurstelling was blijkbaar groot. Toch sprak hij nog even met de pers aan de camper. "Ik zou ook graag op de grond gaan liggen", aldus van Aert. "Maar het probleem is dat ik zover niet kan geraken. Ik kan zo diep niet gaan. Het is vechten tegen mezelf. Ik zou maar wat graag sprinten tot op de meet en vijf minuten moeten bekomen, maar dat zit er nu gewoon niet in."

Van Aert vertrekt donderdag op stage naar het Italiaanse Lucca. "Ik zou graag al op het vliegtuig zitten", kon hij nog lachen. "Ik heb nood aan wat mentale rust. Ik had echt toegewerkt naar deze Koppenbergcross, want het was het einde van het eerste deel van mijn winter. Het plan is om op stage de basis te trainen, ook nog wat bergop, er wat volume in te steken. Neen, niet met het oog op mijn wegcampagne volgend jaar, ik wil gewoon terug die goede conditie te pakken krijgen, want blijkbaar heb ik die ergens verspeeld. Volgens mij in september door een iets mindere gezondheid. Ik ga daar terug een beetje op werken, zodat mijn herstel wat beter wordt, want dat blijft een pijnpunt. Het is heus niet dat ik op vakantie ga, ik hoop echt wel om met een 'fris kopke' terug te komen."

6
TDW
6
TDW

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ineke Visser

    Was Wout wel een terechte wereldkampioen? Tot nu toe heeft dat nooit bewezen dan dat hij geluk had.

  • Peter Vandebeek

    Wout zijn explosieve basis moet beter, dat zie je in het bochtenwerk (vooral technisch in de bocht en optrekken na de bocht). Twee weken rustig trainen en vooral op de mindere punten (bochten, balkjes). Ik vraag me ook af hoe zijn balans op de fiets is, die kan mogelijk beter.

Lees meer