2 Van Aert.
BELGA Van Aert.

En dat voor eigen volk: Wout van Aert voert nummertje op en viert in Lille voor het eerst na zware valpartij

Wout van Aert heeft na alle ellende in extremis zijn eerste zege van het crossseizoen beet. In de Krawatencross van Lille - voor eigen volk - gooide hij halfweg cross iedereen overboord, waarna hij een tijdrit opvoerde door het Kempische zand. 384 dagen na zijn laatste zege in het veld in Pontchâteau en 204 dagen na zijn zware val in de Tour eindelijk die triomf. Eli Iserbyt is de eindwinnaar van de DVV-Trofee. 

Lille. Dat is Wout van Aert, Paul Herygers en Sanne Cant, maar ook de Krawatencross. Mathieu van der Poel was er vier keer de beste, maar aangezien hij dezer dagen in de sneeuw vertoeft was het vandaag zoeken naar een opvolger.

Wout van Aert voor eigen volk? In eerste instantie niet meteen. De renner van Jumbo-Visma miste zijn start een beetje, dat terwijl die andere notoire trage starter wel als een pijl uit een boog vertrok: Laurens Sweeck nam de kopstart. 

Tom Pidcock en David van der Poel moesten hun tenen uitkuisen om onze landgenoot binnen schot te houden in de openingsfase. Sweeck zoefde BK-gewijs door de bochten. Met een zanderige ondergrond vond hij in Lille uiteraard een parcours op zijn maat. De renner uit Schriek deed het zelfs met iets té veel allure. In een haakse bocht bleef de Belgische tricolore in het zand steken.

Tijdrit

Hermans nam over, maar heel lang reed hij niet alleen. Daar was immers Van Aert. De Jumbo-Visma-man nam over, gooide het tempo omhoog, net op het moment dat Hermans kampte met een mechanisch probleem. Wout was gaan vliegen, hij moest er nu in en rond het Kempische zand een tijdritje van zo’n half uur uitpersen. 

Onder de geweldige aanmoedigingen verzwakte Van Aert niet. Hermans en Sweeck zaten in de achtervolging niet stil, maar kwamen geen seconde dichter. Integendeel. Tien seconden werden er vijftien en werden er twintig. ‘WvA’ maakte het indrukwekkend af. Na alle gezondheidsproblemen - Van Aert kwam in de Tour France op 19 juli zwaar ten val - zijn eerste seizoenszege in het veld. En zijn eerste crosstriomf in meer dan een jaar. Zijn laatste veldritzege dateert immers van 20 januari 2019, in Pontchâteau - liefst 384 dagen geleden. Grote opluchting, dus. 

Hermans werd tweede, Aerts derde. Eli Iserbyt finishte op 53 seconden als elfde en is na acht manches de eindwinnaar van de DVV Trofee. In de eindstand heeft Iserbyt 5:19 voor op Vanthourenhout. Mathieu van der Poel is op 7:43 derde en ook plaats vier en vijf zijn voor Nederlanders: Corné van Kessel op 8:21, Lars van der Haar op 12:23.

2
Photo News

37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mario van Berne

    Wat een fantastisch onderbouwde opmerking weer, René Mertens.....!!!

  • Freddy van Puymbrouck

    Mooi dat Wout laat zien dat hij het nog altijd kan.Gelukkig dat België bij de mannen nog altijd goed meedraait in de top al steekt Mathieu er natuurlijk nog ver bovenuit.Bij de vrouwen is het al Nederland wat de klok slaat,zelfs een 17 jarig meisje (van Anrooij) is nu al veel beter dan de Belgische dames!

Lees meer