Laurens Sweeck
BELGA Laurens Sweeck

Ook Laurens Sweeck gaat vrijuit in ozonzaak

Laurens Sweeck moet geen sanctie vrezen in de dopingzaak rond 'ozondokter' Chris Mertens uit Rotselaar. Het parket van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) besliste de zaak rond de veldrijder zonder gevolg te rangschikken bij gebrek aan voldoende bewijs.

Eind juni verklaarde de Disciplinaire Commissie van de Vlaamse Gemeenschap zich in de dopingzaak rond Sweeck nog onbevoegd. De Belgische kampioen en vicewereldkampioen bij de beloften werd vervolgens doorverwezen naar de KBWB. "Na uitvoerig onderzoek van de stukken van het dossier en de rechtspraak desbetreffend heeft het bondsparket beslist deze zaak zonder gevolg te rangschikken bij gebrek aan voldoende bewijs", zo klinkt het nu in een persbericht van de Wielrijdersbond.

Oraal gebruik
Sweeck werd verdacht van het ongeoorloofd gebruik van Vaminolact, een babymedicijn. Het product staat niet op de dopinglijst, maar wordt wel als doping beschouwd als het wordt ingespoten en er sprake is van meer dan 50 milliliter gebruik in zes uur. Volgens het Antidopingagentschap NADO zou de renner van Corendon-Kwadro het middel hebben ingespoten, Sweeck zelf ontkende dat en had het over oraal gebruik.

Opgelucht
Sweeck reageerde opgelucht op de vrijspraak na een lange periode van onzekerheid. "Ik ben in de eerste plaats opgelucht omdat die zaak mij al zo lang achtervolgt terwijl ik van mezelf wist dat ik onschuldig ben", aldus Sweeck. "Ik bedank de wielerbond omdat die twaalf dagen na ontvangst mijn dossier al in behandeling nam. De snelle uitspraak zorgt eindelijk voor zekerheden, bijvoorbeeld over mijn deelname aan de eerste Wereldbekerwedstrijd in Las Vegas. Daar had ik, met mijn zesde plaats op de wereldranglijst, recht op. Eindelijk kan ik dat hoofdstuk afsluiten. Hopelijk kan ik dit morgen ook op de voorpagina lezen net als een aantal maanden geleden."

In de zaak rond dokter Mertens gingen Tom Meeusen, Greg Van Avermaet en Bart Wellens eerder al vrijuit. Ook voetballer Karel Geraerts en triatleet Bert Jammaer werden in dezelfde zaak door het Vlaams Doping Tribunaal in Gent vrijgesproken bij gebrek aan bewijzen.

Lees meer