Sven Nys flankeert zoon Thibau op het podium na diens Europese titel bij de junioren.
Photo News Sven Nys flankeert zoon Thibau op het podium na diens Europese titel bij de junioren.

Thibau Nys: “Over dit en twee jaar wil ik tussen de profs rijden”

Elf overwinningen op veertien crossen, met de Europese titel als toemaatje. Thibau Nys (17) presteert als junior beter dan papa Sven (43). “Thibau is dominanter en kan makkelijker om met druk”, zegt Sven in Het Nieuwsblad. “Maar als hij de top niet haalt, is dat absoluut geen schande.”

Winnen deed Thibau Nys dit seizoen bij overvloed. Elf keer op veertien crossen, het zijn cijfers die kunnen tellen. “Vorig jaar zag je dat al een beetje aankomen”, zegt papa Sven. “De techniek en explosiviteit had hij toen al. Maar nu zie ik hem voor het eerst veertig minuten domineren. Hij maakt koers, durft alleen te rijden. Als je gaat vergelijken: ik won zelf ook geregeld bij de nieuwelingen en junioren. Maar Thibau is dominanter. En hij kan zeker makkelijker om met druk.”

Bij Telenet-Baloise traint Thibau Nys al geregeld mee met de profs. Maar dat hij al tegen het profniveau aanleunt, zal je de tiener niet horen zeggen. “Die stap is nog groot”, aldus Thibau. “Nu rijd ik crossen van veertig minuten. Als je kan uitrijden bij de profs, zit je aan een uur en tien minuten. Dat is ineens een halfuur erbij. Uitblinken bij de junioren geeft geen garantie. Misschien zit ik niet in een sterke generatie en blijk ik niks voor te stellen bij de profs. Dat kan.”

Mathieu van der Poel

Eind 2021. Tot dan geeft Thibau Nys zich om te ontdekken of hij zich kan meten met de eliterenners. “Over dit en twee jaar wil ik tussen de profs rijden. Niet om te winnen, maar wel al om een hoog niveau te halen. Top tien of zo. Dat zou misschien haalbaar kunnen zijn. Maar dat staat helemaal los van concurreren met Mathieu van der Poel of Toon Aerts. Als je van der Poel ziet rond rijden... Ik kan me niet eens inbeelden dat ik daar naast rijd. Ik ga me absoluut niet spiegelen aan hem.”

Papa Sven beaamt. “Over twee jaar is Thibau tweedejaarsbelofte, dat is een goed moment om zich te meten. Op die leeftijd ben ik zelf beginnen te winnen bij de profs. Je moet dan op zijn minst flitsen zien: veertig minuten aanklampen en dan pas lossen bijvoorbeeld. Als je na twee jaar nog altijd van bij de start in de problemen komt, moet je conclusies trekken. Daarin zitten we, denk ik, op dezelfde golflengte: als het niet haalbaar blijkt, is dat absoluut geen schande.”

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • wim rooyakkers

    Zou goed zijn voor de cross als er meer waren die aan elkaar gewaagd zijn,maar hopelijk komt Wout nog terug op zijn oude niveau,zodat er weer spanning was

  • Huub Lemmens

    Goed voor het veldrijden zo een komisch duo.

Lees meer