Van der Poel: "Starten bij profs beste keuze ooit"

Hij werd vooraf bestempeld als de topfavoriet en hij heeft de verwachtingen helemaal ingelost: Mathieu van der Poel is de nieuwe wereldkampioen veldrijden. De 20-jarige Nederlander is de jongste regenboogtrui ooit en genoot na afloop met volle teugen. "In de laatste ronde besefte ik dat het binnen was en ik kon het echt niet geloven."

Een en twee voor de jongste deelnemers aan het WK en drie weken geleden nog gingen beiden er van uit dat ze bij de beloften zouden starten. Nu blinkt van der Poel in zijn wereldkampioenentrui. "Als je dat nu bekijkt, is het inderaad wel een beetje raar dat we beiden zo laat die beslissing namen om bij de profs te starten, want beiden hebben we ons het voorbije seizoen al bij de profs bewezen. Ik ben enorm blij dat ik die keuze heb gemaakt en nu mijn eerste trui heb bij de profs. Dit is mooier dan mijn WK-trui bij de junioren."

Van der Poel startte na zijn demonstratie vorige week in Hoogerheide met een gezonde dosis zelfvertrouwen. "Ik wist gewoon dat ik goed was", zei hij. "Dat helpt wel als je dan hier moet starten. Vooraf had ik niet echt een tactisch plan, ik besliste gewoon op het moment zelf om aan te vallen."

Het kloofje bleef lange tijd klein, tussen vijf en tien seconden. "Ik kon me geen foutjes veroorloven', aldus van der Poel. "Dat woog wel zwaar, maar ik wist dat ik het voordeel was omdat ik over die balkjes kon springen en ik ben gewoon hard blijven trappen. Iedere keer als de anderen iets dichter kwamen, gaf ik gewoon wat meer "gas" en zorgde ik ervoor dat ik voorop bleef. Pas in de laatste halve ronde besefte ik dat ik de nieuwe wereldkampioen zou worden. Eigenlijk heb ik de perfecte wedstrijd gereden, ben ik uitgegaan van mijn eigen kracht en rond ik het mooi af."

8
EPA
8
PHOTO_NEWS
8
Tim De Waele
8
Tim De Waele
8
AFP
8
EPA
8
AFP
8
BELGA

Lees meer