2
BELGA

Sven Nys en veldritwereld luiden alarmbel: “Wat nu gebeurt, is op lange termijn de dood van onze sport”

Ophef in de veldritwereld. De vernieuwde Wereldbeker, waarin vanaf volgend seizoen zestien wedstrijden worden afgewerkt, krijgt de wind van voren. Na afloop van de cross in Bern gisteren trok de plaatselijke organisatie aan de alarmbel wegens de grote onduidelijkheid over de toekomst. “De UCI beloofde ons vorig jaar dat in de zomer alles duidelijk zou zijn. We zijn al in oktober en we weten niets.” Ook Sven Nys klaagt het probleem aan. “Wat er nu gebeurt, is op lange termijn de dood van onze sport.” 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Wereldbeker veldrijden breidt uit en de veldritkalender moet op de schop. Vanaf het seizoen 2020-2021 telt de kalender zestien in plaats van negen wedstrijden. Dat gaat volgens een vast format. In de winter van volgend jaar wordt er elke zondag, vier maanden lang op een vast uur, om de Wereldbeker gecrosst. Acht WB wedstrijden zullen in België worden betwist, de acht overige crossen worden in het buitenland gereden. Zeven van die acht buitenlandse crossen moeten in een ander land worden georganiseerd, slechts twee van de acht buitenlandse crossen mogen in hetzelfde land plaatsvinden.

Op dit moment telt de kalender negen wedstrijden om de Wereldbeker. Drie daarvan (Koksijde, Namen, Heusden-Zolder) vinden in België plaats, zes (Iowa, Waterloo, Bern, Nommay, Hoogerheide, Tabor) worden in het buitenland gereden. Dat betekent dat in België nog vijf WB-wedstrijden aan de kalender kunnen worden toegevoegd, voor de buitenlandse crossen is er nog plaats voor twee. Welke wedstrijden volgend jaar deel uitmaken van de nieuwe Wereldbeker is nog niet bekend.

2 Eli Iserbyt is de leider in de Wereldbeker
BELGA Eli Iserbyt is de leider in de Wereldbeker

Crossorganisatoren nog in ongewisse

Over die onduidelijkheid liet de organisator van de Wereldbekercross in Bern, Christian Rocha, gisteren zijn ongenoegen blijken. “Tot nu toe hebben we nog maar één telefoongesprek gehad met Flanders Classics. Verder hebben we nog geen info van hen of de UCI”, aldus Rocha bij Veldritkrant. Hij hoopt snel duidelijkheid te krijgen, want ook financieel blijven de plaatselijke crossorganisatoren nog in het ongewisse. “De deals met grote sponsors zouden nu afgesloten moeten worden. De UCI beloofde ons vorig jaar dat in de zomer alles duidelijk zou zijn. We zijn al in oktober en we weten niets. We willen deze wereldbeker de komende jaren naar Bern blijven brengen, maar op deze manier wordt het elke dag meer onzeker. We willen duidelijkheid.” Rocha stelt zich ook vragen bij de omvang van de vernieuwde Wereldbeker. “Zestien wedstrijden? Wie kan dat betalen? Ik sprak met verschillende niet-Belgische renners en zij bevestigden me allemaal dat het financieel haast onmogelijk is. De waarde van de Wereldbeker daalt ook voor ons.”

Nys: “Blij dat eerste organisator aan alarmbel trekt” 

Rocha krijgt steun van de prominenten in de veldritwereld, onder wie Sven Nys. Dat deed hij op Twitter, maar ook via een reactie voor onze camera. “De organisatoren verdienen meer respect”, vindt hij. “Wat er nu gebeurt, is op lange termijn de dood van onze sport. Er is geen respect. Ik ben blij dat de eerste organisator aan de alarmbel trekt." Nys vraagt zich ook af hoe de veldritkalender er volgend seizoen zal uitzien. “Wat met de klassiekers op de kalender? Diegem, Zonhoven, Koppenberg, Loenhout,... Iedereen is zijn datum kwijt of wordt gedwongen goed te betalen en dan mag je Wereldbeker worden. Het is hoog tijd dat er duidelijkheid komt!" 

Flanders Classics belooft snel meer duidelijkheid 

Flanders Classics, verantwoordelijk voor de hervorming van de Wereldbeker, countert. “Er was al contact met Rocha en er volgt, zoals gepland, nog overleg met hem, zoals met alle andere organisatoren.” De UCI heeft de organisatie van de Wereldbeker voor de komende jaren toegewezen aan Flanders Classics dat een ‘bid’ won om die te mogen organiseren. Vorige week raakte bekend dat er vanaf 2020-2021 meer Wereldbekers zullen georganiseerd worden, zestien in totaal.

“Klopt”, zegt Chris Mannaerts, verantwoordelijk voor het veldrijden bij Flanders Classics. “Kijk, de vraag van de UCI was heel duidelijk: het veldrijden moet hervormd worden. Die internationalisering staat ook voorop, maar we willen dat wel doen met respect voor de tradities. Dat er zestien Wereldbekers zullen komen is geen nieuws, dat plan en die vraag van de UCI lag al langer op tafel en we voeren nu die vraag van de UCI uit. Zestien wedstrijden, minstens acht daarvan in het buitenland. En uiteraard, die nieuwe Wereldbeker zal invloed hebben op de rest van de kalender en de andere organisaties.”

“Sinds juni voeren wij daarom gesprekken met alle organisatoren en maken we hen duidelijk wat precies de verwachtingen zijn voor een Wereldbeker.” Ook met Rocha was er dus al contact. “En ook met hem zullen we in alle openheid verdere gesprekken voeren. We weten pas sinds juni dat we verantwoordelijk zijn voor deze opdracht”, aldus Mannaerts. “Veel vroeger konden we niet in actie schieten en we zijn volop bezig met die gesprekken. De kalender van zestien Wereldbekers is nu bekendgemaakt vorige week. Dat is onze eerste stap. We gaan nu verder overleggen met iedereen over de concrete invulling daarvan. Hoe lang dat nog zal duren? Op korte termijn wordt dat ook bekend. Dat zal ergens rond 1 november zijn, misschien ervoor, misschien erna. Ik pin me niet vast op een datum.”

Alle zondagen van oktober (behalve de eerste zondag), november (behalve het EK), december, januari (behalve BK en WK) zijn nu ingepalmd door de Wereldbeker, net zoals zogenaamde vaste ‘data’ op 1 november, normaal de Koppenbergcross, of 11 november Niel de Jaarmarktcross. Moeten die organisatoren dan sowieso instappen in die Wereldbekers terwijl ze dat nu niet zijn? “Iedereen zei dat er geen overzicht was, dat er te veel crossen waren, we bieden nu een positief verhaal, duidelijkheid, zodat elke fan en renner weet waar hij moet zijn en kan kijken op tv”, repliceert Mannaerts. “Op dit moment mag elke cross in dit verhaal van de Wereldbeker stappen. We sluiten niemand uit en voeren gesprekken met iedereen.”

Iserbyt: “Sport leeg geperst door één superklassement”  

Ook Eli Iserbyt - dé veldrijder van het moment en leider in de Wereldbeker - liet van zich horen op Twitter. Hij stak de organisatie van de cross in Bern een hart onder de riem. “Cross zoals cross moet zijn! Waar het sportieve op nummer 1 staat. Inkom €0 ook al komt de organisatie €15.000 te kort om af te geven aan de UCI. Volgend jaar is zowel voor ons als voor hen een vraagteken. Zonde dat deze sport leeg geperst zal worden voor één superklassement!” 

Net als Nys en Iserbyt luiden ook andere veldrijders de alarmbel. Zo vinden ploegmaats Toon Aerts en Quinten Hermans dat “het zonde zou zijn om de cross in Bern te verliezen”. 

58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christian Deckers

    Hoe eenvoudig is het? Vul zelf in: Vraag 1 Kan de UCI 1 euro verdienen aan cross, zonder cross? Neen dus. Vraag 2 Kan er gecrosst worden zonder UCI? Ja dus. Ik ken er niks van, maar bij mij komt UCI over als witteboorden-parasitisme wat alleen maar geld kost.

  • PLANCKAERT Johan

    vandenhaute is enkel geinteresseerd in de centen. Wat een geldwolf. De interesse in het veldrijden is al zeer veel verminderd sedert van aert en vdp weinig rijden. Dan gaat het stilaan doodbloeden..

Lees meer