7
AFP

Verdict is zwaar: Chris Froome breekt dijbeen, heup, elleboog én ribben en mist Tour

Chris Froome zal dit jaar niet voor de vijfde keer de Tour de France winnen. De Brit liep bij een val tijdens de verkenning van de tijdrit in de Dauphiné breuken op in zijn rechter dijbeen, heup, elleboog en ribben. Het is uitgesloten dat hij over drie en een halve week in Brussel de Tourstart neemt. Froome werd meteen geopereerd. 

Enkele uren na de val van Froome deed Dave Brailsford, manager van het team Ineos, het verhaal van de crash. “Chris heeft een zeer zware val gemaakt. Het gebeurde aan de voet van een afdaling. Er stond heel veel wind. Chris haalde een hand van het stuur om zijn neus te snuiten en heeft dan de controle over zijn fiets verloren. Met 60 km/u heeft hij een betonnen muur langs de kant van de weg geraakt. Er stond gelukkig een ambulance langs het parcours, niet ver van de plek waar Chris is gevallen. Heel snel zijn de eerste zorgen toegediend.”

Team INEOS kwam wat later met een medische update. En het verdict is zoals voorspeld bikkelhard. Deelnemen aan de Tour is inderdaad onmogelijk. Froome liep een dijbeenbreuk op alsook breuken in de elleboog en de ribben. “Chris is naar het ziekenhuis van Roanne gebracht”, aldus teamarts Richard Usher. “Hij onderging verschillende onderzoeken en houdt aan zijn val verschillende breuken over: één in de elleboog, dijbeen en hij brak ook enkele ribben. Hij is nu overgebracht met de helikopter naar het ziekenhuis van St. Etienne voor verder behandeling. De focus ligt vanaf nu op zijn herstel en we gaan hem daar 100 procent in steunen.” 

De viervoudige Tourwinnaar wordt op dit moment geopereerd. 

“Onze grootste bezorgdheid gaat nu naar Chris, ervoor zorgen dat hij de beste zorg krijgt”, kwam Brailsford later op de avond nogmaals aan het woord. “Zodat hij zo snel mogelijk kan herstellen. Het is een moeilijke dag voor het team, maar onze sterkte is ook dat we er op zo’n momenten allemaal voor elkaar zijn en we gaan Chris en zijn familie zo veel mogelijk steunen. Ook al kennen we allemaal de risico’s verbonden aan het vak, het is altijd traumatiserend wanneer een renner valt en nog meer als het om zo’n zware blessures gaat. Chris had heel hard gewerkt om de goede vorm te pakken te krijgen, hij was op schema voor de Tour die hij nu zal missen. Een van de grote sterktes van Chris is zijn mentale kracht en zijn veerkracht en we gaan hem alle steun bieden in zijn herstel en hem helpen in zijn toekomstige doelen.”

7 Dave Brailsford aan de zijde van Chris Froome.
REUTERS Dave Brailsford aan de zijde van Chris Froome.

Hoe moet het nu verder voor Froome en voor Ineos?

Brailsford: “We moeten blijven racen. Dit soort dingen gebeurt snel. Het is moeilijk voor iedereen als zoiets gebeurt. Maar we moeten onmiddellijk nieuwe doelen stellen. Dat gaan we nu doen voor de Dauphiné. Vanavond zitten we met iedereen samen. Er is geen twijfel dat veel mensen hier ook emotioneel zullen op reageren. Als we het Chris zouden vragen, zou hij ongetwijfeld zeggen dat we gewoon moeten blijven racen, zo hard als we kunnen. Maar het gaat dieper dan dat. Het is mijn verantwoordelijkheid om te kijken naar de reactie van het hele team.”

Froome was gekomen om de Dauphiné te winnen. Het was zijn laatste belangrijke test voor de start van de Tour over drie en een halve week in Brussel. Froome is definitief out voor de Tour. Voor Brailsford betekent dit dat hij het nu over een andere boeg moet gooien. Het team zou starten met twee of zelfs drie kopmannen: viervoudig winnaar Chris Froome, Geraint Thomas die vorig jaar de Tour won, en de Colombiaan Egan Bernal die na zijn forfait voor de Giro (sleutelbeenbreuk) een herkansing krijgt in de Tour.

7
AFP
7
AFP
7
AFP
7  De ambulance kwam ter plaatse om Froome de eerste zorgen toe te dienen.
AFP De ambulance kwam ter plaatse om Froome de eerste zorgen toe te dienen.
7 Via een helikopter werd Chris Froome van het ziekenhuis van Roanne naar een ander ziekenhuis vervoerd.
AFP Via een helikopter werd Chris Froome van het ziekenhuis van Roanne naar een ander ziekenhuis vervoerd.

38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • marc wils

    Ben geen chris froome liefhebber maar dit wens je niemand toe.

  • Dirk Van Den Bossche

    Neus snuiten in een afdaling aan 60km/uur ? Toch wel een onnodig risico nemen.

Lees meer