3 Van der Poel won 29 jaar na vader Adrie de Amstel Gold Race.
RV Van der Poel won 29 jaar na vader Adrie de Amstel Gold Race.

VIDEO. Aardje naar zijn vaartje: 29 jaar geleden won vader Van der Poel op haast identieke wijze de Amstel: “Ongelooflijk wat Mathieu doet”

Mathieu van der Poel heeft de Amstel Gold Race gewonnen na een ongelofelijke remonte in de slotkilometer. De wereldkampioen veldrijden volgt daarmee Erik Dekker op, in 2001 de laatste Nederlandse winnaar. Van der Poel treedt ook in de voetsporen van zijn vader. Die deed het in 1990 op haast dezelfde manier. 

Voor de video’s even nog de reactie van vader Van der Poel. Die bekeek de onwaarschijnlijke ontknoping op een televisiescherm aan de teambus. “De uitzending liep twee minuten achter”, lachte hij. “’Mathieu wint!’, kwamen ze me plots zeggen. ‘Jaja’, antwoordde ik. ‘Laat me nu maar gewoon even kijken’.” Twee minuten later zag pa Van der Poel het wonder van zoonlief geschieden. “Wat een mafkees!”, riep hij spontaan uit. “Zoals hij zelf al aangaf: als hij een aankomstlijn in het vizier krijgt, groeit hij boven zichzelf uit. Fantastisch, toch. Dit is iets unieks, besef ik. Alle eer gaat in eerste instantie naar ‘Matje’. Maar ook naar iedereen die met de minutieuze voorbereiding op zijn allereerste klassieke voorjaar op de weg is bezig geweest. Dit is het succes van een heel team.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

29 jaar geleden was Van der Poel senior ook de sterkste na een prangende slotkilometer. Onze landgenoot Luc Roosen leek toen op weg naar de overwinning, maar met een enorme kattensprong vanuit het peloton haalde Adrie van der Poel het in extremis toch. Bekijk de beelden hieronder gerust zelf. 

1990: de jump van Adrie van der Poel

2019: de slotkilometer van Mathieu van der Poel.

3
BELGA
3
BELGA

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • wim rooyakkers

    Prachtige koers gezien,wie verliest had het aan zichzelf te danken,weer kijken niet mee rijden, gokken,rij gewoon mee met Mathieu,en een podium plaats is verzekerd.

  • Jean Elst

    Fenomenaal jongen. Beste wielrenner van de wereld op dit ogenblik. Wat kunnen we daar nog van verwachten zeg? We mogen toch fier zijn op Mathieu, toch een halve Vlaming hé jongens!

Lees meer