6
Twitter Quick-Step Cycling

Alaphilippe brengt Quick-Step-teller op drie, Froome steviger in het rood

Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) heeft de achtste etappe van de Vuelta aan zijn palmares toegevoegd. De Fransman toonde zich na een stevige slotklim de snelste in een sprintje met drie. In het peloton dropte Chris Froome een bommetje waardoor de Brit zich morgen nog wat comfortabeler in de rode trui mag hijsen.

In een etappe van 199 kilometer van Hellín naar Xorret del Catí lag het zwaartepunt helemaal op het einde. De Alto Xorret de Catí, een kuitenbijter van vijf kilometer met stroken tot 18 procent, werd op zeven kilometer van de finish de scherprechter van de dag. 

Een muur met andere woorden, maar daar deinsde een grote groep aan moedige avonturiers niet voor terug. 21 renners snelden er vandoor, met daaronder ook vijf Belgen. Loic Vliegen (BMC), Laurens De Vreese (Astana), Serge Pauwels (Dimension) Bart De Clercq en Maxime Monfort (beiden Lotto-Soudal) harkten met hun medevluchters in puffende omstandigheden - het kwik steeg naar 37 graden Celsius - een maximale kloof van vijf minuten bij elkaar. In tegenstelling tot gisteren kreeg het peloton geen snipperdag. Voorin zat namelijk ook ene Nelson Oliveira (Movistar). De Portugees stond in het algemene klassement op iets meer dan drie minuten van rode trui Chris Froome, dus mocht Team Sky in de aanloop van de col van eerste categorie al vol aan de bak, des te meer omdat het voorin zeer gesmeerd liep.

6
TDW

Op tien kilometer van de meet had de voltallige kopgroep nog steeds een kleine vier minuten voorsprong op een jagend peloton. Het sein voor Trek en Cannondale om zich met de debatten te bemoeien. Zo mocht Nelson Oliveira zijn rode droom opbergen, zeker omdat hij het moordend tempo voorin niet kon volgen. Julian Alaphilippe en Rafal Majka legden er op de pittige slotklim namelijk stevig de pees op. Pauwels was de Belg die het langste kon aanklampen, maar uiteindelijk moest ook hij passen. Zij aan zij kwamen Majka en Alaphilippe over de top en leken te mogen uitmaken wie deze etappe op zak stak. Intussen schudde in de achtergrond Froome flink aan de boom. Enkel Contador kon volgen. Onder meer Nibali en Aru konden het moordend tempo niet volgen. 

Vooraan dook in de dalende slotkilometers plots ene Jan Polanc op. De Sloveen probeerde een verrassingsaanval, maar Alaphilippe was niet onder de indruk en remonteerde makkelijk. Zo brengt de Fransman het aantal overwinningen van Quick-Step Floors in deze Vuelta op drie. Polanc werd tweede, Majka strandde op een derde stek. Pauwels bolde als een knappe vierde over de eindmeet. Froome en Contador finishten op 1'27 waardoor de Brit nog wat steviger in het rood vertoeft.

Alaphilippe: "Het is nog niet voorbij"

Julian Alaphilippe heeft zijn eerste overwinning beet sinds een knieoperatie hem lange tijd aan de kant hield. "Ongelooflijk", reageerde de 25-jarige Fransman. "We hebben al drie overwinningen beet met het team, maar het is nog niet voorbij."

Alaphilippe begon te sukkelen met zijn knie in april en miste daardoor niet alleen de Amstel Gold Race, maar ook de Ardense klassiekers, waarin hij al een paar keer tweede werd (in de Waalse Pijl van 2015 en 2016 en in Luik-Bastenaken-Luik van 2015). Rust alleen volstond niet voor de jonge Fransman, hij moest begin mei onder het mes en miste daardoor ook de Tour de France. Pas in de GP Cerami op 19 juli maakte hij zijn rentree in het peloton. Naar de Vuelta kwam hij met veel zin en veel ambitie. Hij schoof al eens mee in de vroege vlucht in de vijfde etappe en werd toen zevende. Nu schoot hij wel raak, een opluchting voor de Fransman. "Nochtans voelde ik me de voorbije twee, drie dagen niet al te best", vertelde hij. "Al was dat misschien voor iedereen gelijk in deze Vuelta. Ik was eigenlijk van plan om op de etappe van zondag te mikken, omdat ik daar een finale vind die me ligt. Maar ik was mee in de vlucht en dan moet je gewoon je kans gaan. Het draait heel goed in het team, we koersen altijd vooraan en we hebben nu drie ritzeges beet. En daar hoeft het niet bij te eindigen."

Vorig jaar boekte Quick-Step Floors vier overwinningen in de Vuelta: twee met Gianni Meersman, één met David de la Cruz en een met Gianluca Brambilla. Nu scoorden eerder ook al Yves Lampaert en Matteo Trentin voor de ploeg van Patrick Lefevere. .

6
epa
6
afp
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
6
TDW
6
TDW

Lees meer