4
afp

Indrukwekkende López wint beestachtige etappe in Vuelta, Froome houdt stand

Miguel Ángel López heeft de loodzware bergrit naar de Sierra Nevada gewonnen. De 23-jarige Colombiaan van Astana toonde zich op de slothelling duidelijk de beste klimmer. Chris Froome zette Vincenzo Nibali op enkele seconden en is zo opnieuw steviger leider.

Het peloton trok zich vandaag op gang in de straten van Alcalá la Rea. Op weg naar de Sierra Nevada moesten de renners amper 129 kilometer afhaspelen, maar de vijftiende etappe beloofde wel loodzwaar te worden. Na een snelle openingsfase zonderde een kopgroep van acht renners zich af van de grote meute, daarbij drie landgenoten: Edward Theuns, Sander Armée en Tom Van Asbroeck.

Na één uur stonden er liefst 51 kilometer op de teller. Dat gemiddelde zou later nog fors dalen, aangezien niet veel later de Alto de Hazallanas van eerste categorie opdoemde. Op die helling schudde een indrukwekkende Armée zijn medevluchters af, terwijl in de achtergrond Adam Yates, Romain Bardet en Steven Kruijswijk de sprong naar onze landgenoot maakten.

Na de afzink volgde de tweeling Alto del Purche/Alto Hoya de la Mora: samen goed voor liefst 28,4 kilometer aan 5,9 procent. De slotklim kreeg zelfs het etiket: buiten categorie. De finale moest dus ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen.

Contador verzorgt spektakel, De Gendt toont zich

Yates toonde zich vooraan meteen de betere klimmer en ging solo, Bardet en Kruijswijk kozen voor eigen tempo. In de groep der favorieten opende Alberto Contador op 27 kilometer van de finish de debatten. Enkel Miguel Ángel López volgde het spoor van 'El Pistolero'. Het duo kwam snel aansluiten bij Bardet en Kruijswijk, terwijl Thomas De Gendt - vlak voor de top van de Alto del Purche - wegsnelde van Froome en co.

Voorin hield koploper Yates er een mooie en stevige tred op na. De talentvolle Brit van Orica-Scott bleef zijn voorsprong van 1'15" op Contador en co behouden. Vervolgens dropte ook Vincenzo Nibali een bommetje. De 'Haai van Messina' sloeg meteen een knappe bres, maar Mikel Nieve riep de Italiaan terug tot de orde.

IJzersterke López

Op zeven kilometer van de top werd De Gendt opgepeuzeld door de groep van Froome. De rodetruidrager zette zijn ploegmakkers aan het werk om jacht te maken op het pakketje met Contador, waar López met een fikse versnelling iedereen van zich afschudde. De Colombiaan van Astana snelde in één ruk richting Yates. De Brit haakte heel eventjes zijn wagonnetje aan, maar moest de ijzersterke López toch laten rijden. De Colombiaan soleerde uiteindelijk ook naar de zege. Eerder schreef hij ook de elfde etappe op zijn naam. In de laatste kilometer moest Contador zijn fiets parkeren, daarnaast verloor Nibali enkele seconden op Froome. De Brit is zo opnieuw steviger leider. Froome heeft nu een voorsprong van 1'01" op de Siciliaan.

4
photo_news

Froome: "Ik voel me geweldig"

Chris Froome (Sky) gaat de rustdag in met 1:01 voorsprong op de tweede in de stand: Vincenzo Nibali. Nummer drie, Ilnur Zakarin, telt al 2:08 achterstand. "Ik ben heel tevreden", stelde Froome na afloop. "Ik voel me geweldig en heb een mooie voorsprong."

Na de zware tweedaagse door het hooggebergte mag Froome tevreden terugblikken. Er waren wat speldenprikjes, maar de viervoudige Tourwinnaar kwam nooit in de problemen. "Toen Contador en Lopez wegsprongen kwamen we in een gevaarlijke situatie terecht", erkende hij. "Maar mijn team was andermaal geweldig (Froome had toen nog vier ploegmaten in steun) en leverden perfect werk. Ze hielden het tempo hoog en veel voorsprong nam de concurrentie nooit."

Uiteindelijk was alleen Lopez gaan vliegen, Contador werd opgeraapt en zou zelfs nog 40 seconden verliezen op Froome. NIbali probeerde wel, nam gedurende enkele lengtes, maar wegrijden deed hij nooit en dus gaat Froome met 1:01 voorsprong op de Italiaan de rustdag in. "Als iemand me had voorspeld dat dit de situatie zou zijn op de tweede rustdag, zou ik daar zeker voor getekend hebben. Ik ben heel tevreden en kijk uit naar de tijdrit."

Froome voert overigens niet alleen het algemeen klassement aan, hij leidt ook in het puntenklassement en het combinatieklassement. "Het geeft een geweldig gevoel om drie klassementen aan te voeren, maar het belangrijkste blijft natuurlijk dat algemene klassement."

López: "Trots op deze zege"
Miguel Ángel López pakte vorige week woensdag op Calar Alto zijn eerste ritzege in een grote Ronde, nu heeft hij een tweede boeket vast, na de finish op Alto Hoyade la Mora, op 2.500 meter hoogte in de Sierra Nevada. Gisteren werd hij ook nog eens tweede na winnaar Rafal Majka. Twee overwinningen en een ereplaats, het kan niet op voor de 23-jarige Colombiaan. "Het was een geweldige dag", sprak hij, "Alberto Contador viel aan en ik schoof mee in zijn wiel. De hele ploeg stond achter mij en ik wilde hen niet teleurstellen, dus zette ik door. Natuurlijk waren er twijfels, want het was nog ver naar de finish, maar uiteindelijk bleek ik sterk genoeg om het af te maken."

Lopez nam het merendeel van het werk voor zijn rekening en had op het einde nog kracht genoeg in de benen om eerst Kruijswijk, Contador en Bardet te lossen en dan voorbij leider Adam Yates te knallen. "Ik ben heel trots op deze zege, ook voor de ploeg die nu drie overwinningen telt (met de zege van Alexey Lutsenko)."

4
epa
4
photo_news

Lees meer