4
Photo News

Pinot klimt naar zege in Vuelta, ijzersterke Yates neemt optie op eindwinst

Thibaut Pinot heeft victorie gekraaid in de negentiende etappe van de Vuelta. De Fransman zegevierde na een aankomst bergop in Andorra. Simon Yates werd tweede en reed concurrent Alejandro Valverde op meer dan een minuut. De Brit neemt zo een optie op de eindzege.

De renners trokken vandaag van Lleida naar Andorra. Een tocht van amper 154 kilometer, met op het eind de zware beklimming van de Col de la Rabassa. De helling van eerste categorie is 17 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6%. Niet min.

Simon Yates moest vooraf een voorsprong van 25 seconden verdedigen op Alejandro Valverde, maar de Brit had wel een voordeel. “Ik ken de beklimmingen hier goed, want ik heb het grootste deel van mijn profcarrière in Andorra gewoond”, klonk het bij Yates voor de start.

In het eerste uur ging het bijzonder snel. Meer dan 48 km/u gemiddeld. Zo ontstond er vandaag geen vroege vlucht. Michal Kwiatkowski, Amanuel Gebreigzabhier en Simon Clarke reden even voor het peloton uit, maar werden door Movistar al snel bij de lurven gevat. De ploeg van Valverde had in de jacht op het rood ook een oogje op de bonificatieseconden aan de finish (10, 6 en 3).

Vervolgens muisden drie anderen er vanonder. De namen: Tom Van Asbroeck, Benjamin Thomas en Jonathan Castroviejo. Maar onze landgenoot zag het nutteloze van zijn inspanning in en besloot te wachten op de grote meute. Daarnaast stapte Laurens De Plus onderweg vanwege koorts uit de Vuelta. Op 23 september moet onze landgenoot reeds het WK ploegentijdrit met Quick.Step Floors rijden. Hopelijk raakt De Plus dus tijdig hersteld.

Even paniek bij Yates, toen Movistar de boel uit elkaar trok. De Brit was aanvankelijk niet mee, maar niet veel later kwam alles weer samen. ’t Moest dus op de Col de la Rabassa gebeuren, de enige hindernis van de dag. Op die helling van eerste categorie opende Nairo Quintana de debatten. De Colombiaan werd vergezeld door Steven Kruijswijk en Thibaut Pinot.

Nadien knalde een indrukwekkende Yates op z’n eentje naar het leiderstrio. De rode trui nam meteen over en joeg het tempo nog wat extra de hoogte in. Voor Quintana ging het te snel, Valverde kreeg in de achtergrond meer dan een minuut aan de broek gesmeerd. Een tweede Vuelta-eindzege zit er voor de Spanjaard niet in.

Voor de dagzege werd het dus een strijd tussen Yates, Pinot en Kruijswijk. Die laatste werd in de slotkilometer overboord gegooid, waarna de Fransman in de laatste 200 meter afrekende met de Brit. Voor Pinot is het zijn tweede zege in deze Vuelta. Yates finishte op vijf seconden, maar heeft wel de Ronde van Spanje wel naar zijn hand gezet.

Pinot: "Aanval was de beste tactiek"

"Ik kreeg enkele dagen af te rekenen met slechte benen", liet Pinot optekenen na zijn tweede ritzege. "En dat was vervelend, maar gelukkig had ik vandaag weer dat goede gevoel te pakken. Het ging heel snel in deze rit, Movistar legde een hoog tempo op en ik was echt gemotiveerd om goed voor de dag te komen."

"Ik zag dat Valverde niet in al te beste doen was en dus besloot ik weg te springen uit die groep met favorieten. Het was nog vroeg, maar ik voelde me goed en ik moest het gewoon proberen", vervolgde Pinot. 

"Dit was echt een fijne etappe, ik heb me geamuseerd en deze overwinning is de kers op de taart in deze Vuelta. Ik wist dat Yates deze klim goed kende, hij woonde hier in de buurt, maar ik heb het gewoon een paar keer geprobeerd. De aanval was de beste tactiek vandaag."

4
Photo News
4
Photo News
4
Photo News

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ronny Deckers

    In de Giro kreeg hij in week 3 nog een monumentale klop. Ook op een moment dat hij veruit de beste was. Nu heeft hij het blijkbaar wat voorzichtiger aangepakt. Hij is misschien wel de beste ronderenner van het moment en dus oververdiend winnaar. Als hij vandaag overleeft natuurlijk. En Pedro: ook Tom en Sven waren weer nergens vandaag hé jongen.

  • PLANCKAERT Johan

    thomas de gendt bergkoning... nog slechtere puntenverdeling dan in de ronde van frankrijk. aankomsten bergop en cols 1é categorie moeten veel hogere punten opleveren ; enkel dan zullen de beste klimmers terecht het bergklassement weer winnen

Lees meer