Twitter Froome

Smalle pier, zandweg en rubberen matten: zo start Vuelta met ploegentijdrit

Zaterdag begint de Vuelta met een ploegentijdrit over 7,4 km, met aankomst in het mondaine vakantieoord Marbella. Twee dagen voor de start is er ophef ontstaan over het parcours, dat voor veel renners een doorn in het oog vormt. De UCI nam akte van de klachten en belegde een spoedoverleg met de wedstrijdorganisatie. Ook commissarissen en vertegenwoordigers van de teams en renners waren aanwezig. Een oplossing kwam er voorlopig nog niet uit de bus, maar de kans bestaat dat de tijdsverschillen niet zullen worden opgenomen.

Eén ding is zeker: het parcours kan niet meer aangepast worden. Er moet dus een andere oplossing gevonden worden voor het wel heel opmerkelijke parcours. Een piste is alvast om de neergezette tijden niet mee te tellen voor het algemeen klassement. In dat geval krijgen we dus louter een robbertje voor de dagzege en de ploegeer. Een definitieve oplossing kwam er in Malaga echter nog niet uit de bus.

Froome en Roche halen uit
De Britse Tourwinnaar Chris Froome was één van de klagers op Twitter. Froome plaatste foto's van delen van het parcours - een zanderige boulevard en een smalle pier van houten vlonders - online en maakte met smileys duidelijk dat hij liever over een normaal wegdek had gekoerst. Zijn Ierse ploegmaat Nicholas Roche koos voor duidelijke taal: "De ploegentijdrit van de Vuelta!!! Is dit een grap?", schreef Roche bij een foto van zijn in het mulle zand weggezakte achterwiel.

Sutherland in alle staten
De Australiër Rory Sutherland riep de Internationale Wielerbond (UCI) op om in te grijpen. "Meent de UCI dat dit acceptabel is?", zei Sutherland. Onze landgenoot Thomas De Gendt tweette dan weer een foto van een lange strook met rubberen matten, die ook tot het tijdritparcours zou behoren.

Van geen kwaad bewust
Voorlopig zijn de organisatoren zich echter van geen kwaad bewust. "Kijk naar de finishlijn van de eerste etappe in Playa de Levante! Alles is klaar!", luidde het op de officiële Twitter-pagina van de Vuelta.

Lees meer