15
EPA

Vuelta 2018: alle etappes en deelnemers

De komende weken wordt in Spanje de 73ste editie van de Ronde van Spanje georganiseerd. De Vuelta gaat op zoek naar een opvolger voor Chris Froome, die zijn eindzege niet verspeelde na de Salbutamolzaak. Froome zelf staat niet aan de start, maar wie maakt dan wel kans op de eindzege? Hieronder vindt u de volledige deelnemerslijst en een voorstelling van alle etappes.

RIT 1: Malaga - Malaga

De 73ste Ronde van Spanje begint met een tijdrit met start en aankomst in Malaga. Halverwege het acht kilometer lange parcours ligt een korte, lastige klim. In 1 kilometer loopt het asfalt gemiddeld 5,5 procent op en dat moeten de echte tijdritspecialisten wel aankunnen. Op de Plaza de la Constitución zullen zijn uitmaken wie de eerste rode trui zal mogen aantrekken.

Winnaar rit: Rohan Dennis (BMC)

Leider na rit:  Rohan Dennis (BMC)

RIT 2: Marbella - Caminito del Rey

De eerste rit in lijn brengt het peloton over 163,5 kilometer van Marbella naar Caminito del Rey, een spectaculair wandelpad in de El Chorro-kloof. En er wacht de renners toch meteen flink wat klimwerk. De tocht naar Caminito del Rey is zelden vlak en de slotklim is met zijn 5,1 kilometer aan gemiddeld 3,3 procent zwaar genoeg om voor wat afscheiding te zorgen. 

Winnaar rit: Alejandro Valverde (Movistar)

Leider na rit: Michal Kwiatkowski (Team Sky)

RIT 3: Mijas - Alhaurín de la Torre

De derde rit biedt mogelijk een eerste kans voor de snelle mannen, al liggen er tussen Mijas en Alhaurín de la Torre toch ook weer flink wat oplopende kilometers. Maar die zijn niet van een hellingsgraad die de sprinters knikkende knieën zal bezorgen en dus is een massasprint zeker niet ondenkbaar. In de finale wachten geen noemenswaardige obstakels, de slotkilometer is biljartvlak.

Winnaar rit: Elia Viviani (Quick.Step)

Leider na rit: Michal Kwiatkowski (Team Sky)

15 Viviani aan het feest in de derde rit.
Photo News Viviani aan het feest in de derde rit.

RIT 4: Vélez-Málaga – Alfacar. Sierra de la Alfaguara

Op de vierde dag van de Vuelta wacht een eerste aankomst na een lange beklimming. De renners verlaten het gebied rond de Costa del Sol voor een tocht richting de Sierra de la Alfaguara. Daar wacht de aankomststreep na een klim van 12,4 kilometer met een gemiddelde stijging van 5,4 procent. Onderweg wacht ook een helling van eerste categorie, de Alto de la Cabra. De klassementsmannen zullen elkaar een eerste keer écht kunnen bestoken.

Winnaar rit: Ben King (Dimension Data)

Leider na rit:  Michal Kwiatkowski (Team Sky)

RIT 5: Granada – Roquetas de Mar

Ook de vijfde rit heeft flink wat klimwerk in petto. Het peloton trekt zich op gang in Granada, waarna 188,7 pittige kilometers volgen. Het zwaartepunt van de etappe is de Alto El Marcha, een klim van bijna vijftien kilometer waarvan de aankomst op ruim 26 kilometer van de streep ligt. De laatste acht kilometer van de rit zijn wel vlak.

Winnaar rit: Simon Clarke (EF Education First-Drapac)

Leider na rit: Rudy Molard (Groupama - FDJ)

RIT 6: Huércal-Overa – San Javier. Mar Menor

Na twee dagen van klimwerk, krijgen de renners op dag zes een iets rustigere etappe op hun bord. Tussen Huércal-Overa en San Javier. Mar Menor is het vooral vlak en de sprinters zullen in normale omstandigheden nog eens hun kans kunnen gaan. De aankomstlijn ligt aan de Mar Menor bij Murcia.

Winnaar rit: Nacer Bouhanni (Cofidis)

Leider na rit: Rudy Molard (Groupama- FDJ) 

15 Cipollini ritwinnaar in Roquetas del Mar in 2002.
AP Cipollini ritwinnaar in Roquetas del Mar in 2002.

RIT 7: Puerto Lumbreras – Pozo Alcón

In de zevende etappe trekken de renners verder landinwaarts. Na een rustige dag trekt het peloton weer de heuvels in, al wordt het op geen enkel moment echt steil. In het laatste deel van de rit werken de renners een plaatselijke ronde van zo'n vijftig kilometer af. Daarin wacht nog wat klimwerk - alweer niet het allerzwaarste - en de streep ligt na een strook van bijna 6 kilometer vals plat

Winnaar rit: Tony Gallopin (AG2R - La Mondiale)

Leider na rit: Rudy Molard (Groupama- FDJ) 

RIT 8: Linares – Almadén

Voor de achtste rit plande de organisatie geen extreem klimwerk, maar echt vlak is de etappe tussen Linares en Almadén zeker niet. Het gaat de hele dag op en neer en in de finale wacht onder meer een strook van 2,5 kilometer en een gemiddelde stijging van 3,4 procent. Ook de strook richting de aankomst is redelijk pittig.

Winnaar rit: Alejandro Valverde (Movistar)

Leider na rit: Rudy Molard (Groupama- FDJ)  

RIT 9: Talavera de la Reina – La Covatilla

Een dag voor de rustdag wacht de renners een loodzware rit. Tussen Talavera de la Reina en La Covatilla wacht de renners een bergrit van meer dan 200 kilometer. Onderweg wachten beklimmingen van eerste, derde en tweede categorie. Maar hét zwaartepunt ligt in de finale. De laatste 25 kilometer lopen vrijwel allemaal op. De slotbeklimming naar La Covatilla, een skigebied, is 12,5 kilometer lang en het asfalt loopt gemiddeld 6,4 procent op. Vooral het laatste deel wordt pittig na negen loodzware dagen.

Winnaar rit: Ben King (Dimension Data)

Leider na rit: Simon Yates (Mitchelton-Scott)

15 Bauke Mollema in het rood op La Covatilla.
REUTERS Bauke Mollema in het rood op La Covatilla.

RIT 10: Salamanca – Fermoselle

Na de eerste rustdag zullen de sprinters hoogstwaarschijnlijk weer aan zet zijn. De 177 overwegend vlakke kilometers tussen Salamanca en Fermoselle zullen hen niet in de problemen brengen. Weinig hoogtemeters, de kroniek van een aangekondigde masssprint.

Winnaar rit: Elia Viviani (Quick.Step)

Leider na rit: Simon Yates (Mitchelton-Scott)

RIT 11: Mombuey - Luinta 

Constant op en af in de langste rit uit deze Vuelta. Over iets meer dan 207 kilometer krijgt het peloton drie gecategoriseerde heuvels voor de wielen geschoven, maar dat is niet alles. In de finale wacht de Pombar, een grillige klim waarop Simon Yates in 2016 nog de beste was. U weet daarmee ook meteen wie in de gaten te houden.

Winnaar rit: Alessandro De Marchi (BMC) 

Leider na rit: Simon Yates (Mitchelton-Scott)

RIT 12: Mondoñedo – Faro de Estaca de Bares

Laatste kans voor de sprinters voor de Vuelta opnieuw de bergen in trekt. In de twaalfde rit zoekt het peloton de weg naar Faro de Estaca de Bares, het meest noordelijk gelegen punt van Spanje. De renners doen overwegend vlak terrein aan, desalniettemin wacht een 'tricky' finale over smalle, golvende wegen. Ideaal voor een late aanvaller. Of toch maar sprinten?

Winnaar rit: Alexandre Geniez (AG2R - La Mondiale) 

Leider na rit: Jesus Herrada (Cofidis)

15 Simon Yates in de Vuelta van 2016.
Photo News Simon Yates in de Vuelta van 2016.

RIT 13: Candás Carreño – La Camperona

De start van een loodzware driedaagse op 7 september. Het eerste luik brengt de favorieten naar La Camperona. Een slotklim  van 8,8 kilometer aan gemiddeld stijgingspercentage van 6,5 procent. Doenbaar, al gaan de laatste twee kilometer aan 15 procont omhoog. Ideaal terrein voor een ervaren rot als Valverde? 

Winnaar rit: Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias)

Leider na rit: Jesus Herrada (Cofidis)

RIT 14: Cistierna- Les Praeres de Nava

Hét prototype van de betere rit in de Ronde van Spanje. Met vier steile hellingen nooit vlak, bedenkelijk asfalt en aan het bittere eind een knoert van een slothelling. De Sierra de Peñamayor is 4 kilometer lang en heeft een gemiddelde stijgingsgraad van 12,5 procent. Andermaal 'werkendag' dus weer voor de favorieten.

Winnaar rit: Simon Yates (Mitchelton-Scott)

Leider na rit: Simon Yates (Mitchelton-Scott)

RIT 15: Ribera de Arriba – Lagos de Covadonga

Lagos de Covadonga, het slotakkoord van drie zware ritten in Asturië. De slotklim is op 9 september veruit de zwaarste beproeving van de dag. "De Klim naar de Twee Meren" maakt sinds 1983 deel uit van het Vueltaparcours en is met 7,7 kilometer aan 12 procent niet van de poes. Behalve Quintana kwamen Marino Lejaretta, Pedro Delgado, Laurent Jalabert en Luis Herrera juichend over de streep bij het Enolmeer en het Ercinameer. Tijd voor een bisnummer, Nairo?

Winnaar rit: Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)

Leider na rit: Simon Yates (Mitchelton-Scott)

15 Een bisnummer voor Quintana op Lagos de Covadonga?
afp Een bisnummer voor Quintana op Lagos de Covadonga?

RIT 16: Santillana del Mar – Torrelavega

De eerste rit na de tweede rustdag is er eentje tegen de klok. Over 32 kilometer trekken de renners van Santillana del Mar naar Torrelavega. Een tocht die de klassementsmannen zonder twijfel hebben aangestipt. Vooral Kelderman en Kwiatkowski lijken stevige klanten te worden op ritwinst. Echt vlak is het bovendien nooit in deze chronorit.

Winnaar rit: Rohan Dennis (BMC)

Leider na rit: Simon Yates (Mitchelton-Scott)

RIT 17: Getxo – Balcón de Bizkaia

'Het Balkon van Biskaje'. Geen verrassing dus dat het peloton in deze 17de rit doorheen het Baskenland trekt. In het noorden van Spanje volgt voor de verandering opnieuw een heuvelachtige rit met een stevige slotklim. In de laatste 3,9 kilometer stijgt de weg met 11 procent. Andermaal een lange aanloop met een flink klauterpartij als slotakkoord.

Winnaar rit: Michael Woods (EF Education First-Drapac)

Leider na rit: Simon Yates (Mitchelton-Scott)

RIT 18: Ejea de los Caballeros – Lleida

De voorlaatste kans voor de sprinters. Geen enkele beklimming in het parcours en een lange laatste rechte lijn op een stukje vals plat. Gesneden koek voor snelle mannen als Viviani, Sagan en Bouhanni. De laatste winnaar in Lleida was Danny van Poppel in 2015. Ook dit jaar is de Nederlander er weer bij.

Winnaar rit: Jelle Wallays (Lotto-Soudal)

Leider na rit: Simon Yates (Mitchelton-Scott)

15 Van Poppel in de Ronde van Spanje in 2015.
EPA Van Poppel in de Ronde van Spanje in 2015.

RIT 19: Lleida – Col de la Rabassa

Voor het slotakkoord van deze 73ste Ronde van Spanje trekken we Andorra in. De ministaat ligt middenin de Pyreneeën en zit dus niet om bergen verlegen. Tijd om op te warmen hebben de renners op weg naar de Col de la Rabassa gelukkig wel. De slotklim is de enige beproeving van de dag. Het zwaartepunt ligt in het begin van de 17 kilometer lange helling. Benieuwd wie daar vroeg durft te openen.

Winnaar rit: Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)

Leider na rit: Simon Yates (Mitchelton-Scott)

RIT 20: Escaldes-Engordany – Collada de La Gallina 

De allerlaatste kans voor de klassementsrenners om elkaar nog te bestoken. In de 20ste rit liggen 'slechts' 97 kilometer te wachten, al zijn die met ruim 3.000 hoogtemeters wel van stevige makelijk. De rit finisht na een slotklim van 7,7 kilometer aan 7,8 procent op de Coll de la Gallina. Wie de Vuelta wil winnen, moet vandaag vooraan eindigen.

Winnaar rit: Enric Mas (Quick.Step Floors)

Leider na rit: Simon Yates (Mitchelton-Scott)  

RIT 21: Alcorcón – Madrid

Het slotakkoord van de Ronde van Spanje voert naar Madrid. Traditiegetrouw is ook de laatste rit van deze grote ronde een feestelijke aangelegenheid met een verhoopte koninklijke sprint als slotakkoord. Welke sprinter zet de kroon op het werk en wie schittert in de Spaanse hoofdstad in de rode trui? Vamos, aqui! 

Winnaar rit:

Leider na rit:

15 Chris Froome, vorig jaar triomfator in Madrid.
AP Chris Froome, vorig jaar triomfator in Madrid.

Deelnemerslijst:

Bahrain Merida

Vincenzo Nibali
Ivan Garcia Cortina
Gorka Izagirre
Ion Izagirre
Mark Padun (opgave rit 17)
Franco Pellizotti
Hermann Pernsteiner (niet gestart rit 18)
Luka Pibernik

 AG2R La Mondiale

Mickaël Chérel
Julien Duval
Hubert Dupont
Tony Gallopin
Alexandre Geniez
Alexis Gougeard (opgave rit 11)
Nans Peters
Ben Gastauer

Astana

Pello Bilbao
Dario Cataldo
Omar Fraile
Jan Hirt
Miguel Ángel López
Nikita Stalnov
Davide Villella
Andrey Zeits

15
Photo News

BMC

Brent Bookwalter
Alessandro De Marchi
Rohan Dennis (niet gestart rit 17)
Richie Porte
Nicolas Roche
Joey Rosskopf
Dylan Teuns
Francisco Ventoso

BORA-hansgrohe

Peter Sagan
Emanuel Buchmann
Marcus Burghardt
Davide Formolo
Jay McCarthy
Rafal Majka
Lukas Pöstlberger (niet gestart rit 19) 
Michael Schwarzmann

Burgos-BH

Jetse Bol
Óscar Cabedo
Jorge Cubero
Jezus Ezquerra
José Mendes
Diego Rubio
Jordi Simón (opgave rit 17)
Pablo Torres

15
Photo News

Caja Rural-Seguros RGA

Alex Aranburu
Jonathan Lastra
Lluís Mas
Antonio Molina
Sergio Pardilla
Cristian Rodríguez
Nick Schultz
Nelson Soto

Cofidis

Nacer Bouhanni (opgave rit 11)
Loïc Chetout
Jesús Herrada
José Herrada
Mathias Le Turnier
Luis Ángel Maté
Stéphane Rossetto
Kenneth Vanbilsen

Dimension Data

Louis Meintjes
Igor Anton
Merhawi Kudus
Ryan Gibbons
Steven Cummings
Benjamin King
Johann van Zyl
Amanuel Gebreigzabhier

15
photo_news

EF Education First-Drapac

Simon Clarke
Mitchell Docker
Sebastian Langeveld
Daniel Moreno
Pierre Rolland
Rigoberto Urán
Michael Woods
Tom Van Asbroeck

Euskadi-Murias

Jon Aberasturi
Aritz Bagües
Mikel Bizkarra
Garikoitz Bravo
Mikel Iturria
Eduard Prades
Óscar Rodriguez
Héctor Sáez

Groupama-FDJ

Mickaël Delage
Antoine Duchesne
Rudy Molard
Thibaut Pinot
Georg Preidler (opgave rit 11) 
Marc Sarreau
Benjamin Thomas
Léo Vincent

15
AFP

Katusha-Alpecin

Ian Boswell
José Goncalves (opgave rit 13)
Reto Hollenstein
Pavel Kochetkov
Maurits Lammertink (niet gestart in rit 8)
Tiago Machado
Jhonatan Restrepo
Ilnur Zakarin

Lotto Soudal

Sander Armée
Tiesj Benoot
Victor Campenaerts
Thomas De Gendt
Bjorg Lambrecht (niet gestart in rit 15)
Maxime Monfort
Tosh Van der Sande
Jelle Wallays

LottoNL-Jumbo

George Bennett
Lars Boom
Floris De Tier
Steven Kruijswijk
Sepp Kuss
Tom Leezer
Bert-Jan Lindeman
Danny van Poppel

15
BELGA

Mitchelton-Scott

Michael Albasini
Alexander Edmondson
Jack Haig
Damien Howson
Luka Mezgec
Matteo Trentin
Adam Yates
Simon Yates

Movistar

Andrey Amador
Winner Anacona
Daniele Bennati
Richard Carapaz
Imanol Erviti
Nelson Oliveira
Nairo Quintana
Alejandro Valverde

Quick-Step Floors

Kasper Asgreen
Laurens De Plus (niet gestart rit 19)
Dries Devenyns
Enric Mas
Michael Mørkøv
Fabio Sabatini
Pieter Serry
Elia Viviani

15
Photo News

Team Sky

Jonathan Castroviejo
David de la Cruz
Tao Geoghegan Hart
Sergio Henao
Michał Kwiatkowski
Salvatore Puccio
Pavel Sivakov (opgave rit 14)
Dylan van Baarle (niet gestart in rit 14)

Team Sunweb

Simon Geschke (niet gestart rit 18)
Jay Hindley
Johannes Fröhlinger
Wilco Kelderman
Michael Storer
Mike Teunissen
Martijn Tusveld
Max Walscheid

Trek-Segafredo

Gianluca Brambilla
Matthias Brändle
Nicola Conci (niet gestart rit 16)
Fabio Felline
Markel Irizar
Bauke Mollema
Giacomo Nizzolo
Kiel Reijnen

UAE Emirates

Fabio Aru
Sven Erik Bystrøm
Simone Consonni
Valerio Conti
Vegard Stake Laengen
Daniel Martin (niet gestart in rit 10)
Simone Petilli (opgave rit 10)
Edward Ravasi

15
EPA

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer