PHOTO_NEWS

Wallays grijpt naast ritzege, Gerdemann juicht wel en is leider

Bijna een Belgische ritzege in de Ronde van Luxemburg. Bijna dus want onze landgenoot Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise) moest in de derde etappe tussen Ell en Walferdingen over 186 kilometer de duimen leggen voor de Duitser Linus Gerdemann van het bescheiden Deense Cult Energy Pro Cycling en de Nederlander Marc De Maar (Team Roompot). De 32-jarige Gerdemann is meteen ook de nieuwe leider, hij onttroont zijn landgenoot André Greipel (Lotto-Soudal). 'De Gorilla' kreeg ruim 14 minuten aan zijn Duitse kampioenenbroek.

Het was Edward Theuns die al van bij de start een lange uitval trachtte op te zetten. Hij slaagde evenwel niet in zijn opzet. Meer geluk kende zijn teamgenoot bij Topsport Vlaanderen-Baloise, Stijn Steels. Hij trok op pad met Loïc Pestiaux, de Nederlander Johnny Hoogerland en de Colombiaan Fabio Duarte, de aanstoker van deze vlucht. Het viertal kreeg een voorgift van 8'16" op het peloton.

Greipel moet lossen
Tijdens de beklimming van de Mariendallerhaff, op 62 kilometer van de eindmeet, ging het plots te snel voor Loïc Pestiaux. Hij moest lossen en wat verderop diende ook Johnny Hoogerland af te haken. Gedurende de beklimming van de Côte de Bereldange, op 35 kilometer van de finish, verloor leider André Greipel voeling met het peloton.

Sprintje met twee
Net voor de Dierendall, de laatste helling van de dag op 11 kilometer van de finish, kregen leiders Stijn Steels en Fabio Duarte het gezelschap van Marc de Maar en Linus Gerdemann. Deze laatste twee versnelden opnieuw en konden hun solo van zowat zeven kilometer tot het einde uitzingen. In de sprint met twee was Linus Gerdemann sneller dan Marc de Maar.

Morgen trekken de renners van Eschweiler naar Diekirch voor een tocht van 161,3 kilometer.

Reactie Linus Gerdemann:

"Het peloton liet begaan toen er vier renners vrij snel in de wedstrijd vanonder muisden", stelde Gerdemann na zijn triomf. "Zij telden op een gegeven moment zelfs meer dan 8 minuten voorsprong. Even dacht ik dat wij hen niet meer gingen inhalen. Maar naarmate de wedstrijd vorderde, was het beste er bij de leiders ook af. Ik ben dan met Marc de Maar in de tegenaanval getrokken, in de slotkilometers hebben we de vroege vluchters achter ons gelaten."

Trui stevig verdedigen
"Wij hebben met Alex Kirsch en Joel Zangerle twee Luxemburgers in de ploeg. Dus die jongens zijn zeker gemotiveerd, net als ikzelf natuurlijk", vervolgde de renner van Cult Energy Pro Cycling. "In eerste instantie ging ik vol voor de ritzege, maar nu krijg ik de leiderstrui er nog eens bovenop. Wij weten met de ploeg wat te doen morgen, ik wil deze trui zo lang mogelijk behouden."

Reactie Jelle Wallays:

Onze landgenoot Jelle Wallays dacht even dat hij de ritzege op zak had gestoken. De ontnuchtering kwam al snel toen de renner van Topsport Vlaanderen-Baloise hoorde dat niet hij maar Linus Gerdemann de etappe gewonnen had.

Niet op de hoogte
"Ik wist niet dat Linus Gerdemann en Marc de Maar nog voor ons uitreden toen wij met het peloton Stijn Steels en Fabio Duarte opraapten", aldus Wallays. "Wij kregen in volle finale niet de minste informatie doorgespeeld. Ik heb zo een mooie kans laten liggen, dat is toch wel zeer jammer. Ik doe met mijn derde plaats wel een goede zaak wat betreft het algemeen klassement. Ik ben daarin opgeschoven naar de vierde plaats en tel nu 42 seconden achterstand op Gerdemann. Er wachten me nog twee etappes om daaraan iets te doen

Lees meer