Greg Van Avermaet: “Mijn seizoen? De uitschieters ontbraken een beetje”

Greg Van Avermaet (34) was met zijn achtste plaats de eerste Belg op het WK wielrennen in Yorkshire. Hij kon - net zoals de hele Belgische ploeg - niet overtuigen op zijn laatste hoofddoel van het jaar. “Of ik blij ben met mijn seizoen? Ja, maar de uitschieters ontbraken een beetje.” 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dag Greg, we zijn the day after na het WK. Is er met de groep een analyse gemaakt?

“Sowieso hebben we een debriefing gehad wat beter kon. We hadden meer van dit WK verhoopt, zeker met zo’n ploeg. We hadden iemand mee vooraan moeten hebben op het moment dat ze wegreden, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen heeft zijn best gedaan,vooral de weersomstandigheden – echt koud en een hele dag regen - hebben gemaakt dat het heel moeilijk was om iets te veranderen. Daardoor waren we niet op ons best. Bij mij heeft dat er echt ingehakt. Ik weet dat ik op dat moment niet het topniveau kan halen, terwijl ik misschien in warme omstandigheden wel boven mezelf kan uitstijgen. Ik had niet het topgevoel. En om een WK te winnen, moet alles meezitten.”

Hoe blik je zelf op je seizoen terug?

“Ik zag dat ik nu vierde sta in de wereldranglijst, en als eerste in de aandagskoersen. Als ik bij de vijf beste coureurs ter wereld hoor qua punten pakken, kan ik niet zeggen dat het een slecht seizoen is. De klassiekers waren iets tegengevallen. Normaal ben ik in de Ronde en Parijs-Roubaix extreem goed, en die wedstrijden vielen tegen. Ik heb geprobeerd een heel regelmatig seizoen te rijden. Dat was altijd mijn sterkte. Maar de uitschieters ontbreken een beetje. Mijn zwakte is dat ik misschien iets moeilijker win dan sommige andere renners.”

3 Greg Van Avermaet.
Photo News Greg Van Avermaet.

Zag je dit WK in Yorkshire als een laatste kans op een WK-titel?

“Ik denk dat er nog een kans in België (in 2021, red) komt. Philippe Gilbert is nog drie jaar ouder dan mij… Dan komen er nog kansen als ik mijn niveau kan aanhouden. Yorkshire is wel een gemiste kans. Maar nooit opgeven, zeggen ze. Dat is een beetje mijn karakter.”

Hoe vergaat het Gilbert, hij was tot tranen toe bewogen na zijn val?

“Het was vooral een hele zware wedstrijd. Dan komen de emoties iets makkelijker los. Ik denk dat hij heel hoge verwachtingen had, en dan door pech eruitgeslagen worden is niet fijn. Iedereen is gestart met een goeie voorbereiding en heeft daar veel energie ingestoken. Als je dan het resultaat niet rijdt dat je in je hoofd had, komt dat hard aan. Dat is topsport. Bij ons in het wielrennen komt het wel vaak voor dat je zo teleurgesteld bent.”

3 Brussels Airport had zelfs een banner voorzien voor de Belgische ‘kampioenen’.
Photo News Brussels Airport had zelfs een banner voorzien voor de Belgische ‘kampioenen’.

En hoe ga je dan met de kritiek om? Na het WK waren de analisten scherp.

“Gooh, ja. Daar mogen we ons niet teveel van aantrekken. Als je daar als sporter te veel mee bezig bent, kan je rap in een depressie raken. Je moet die commentaren filteren. Sommige mensen weten niet wat voor een dag het zondag was, welke impact dat weer op je lichaam heeft. En als je je driehonderd procent geeft, kun je dan kwaad zijn op iemand? Zijn er fouten gemaakt? Misschien ja, maar niemand doet het zo voor zijn plezier.”

Je was ook eerlijk over jezelf na het WK.

“Ik probeer altijd eerlijk te zijn, anders was ik nog met Sagan meegeweest. Als je niet bekwaam bent om de koers te winnen, moet je dat durven toegeven, vind ik. Maar ik ben nog als achtste geëindigd. Er zijn er slechter… Er zijn favorieten gelost op honderd kilometer van de meet bij wijze van spreken.”

3 Greg Van Avermaet in de luchthaven van Zaventem
HLN Greg Van Avermaet in de luchthaven van Zaventem

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pieter De Ruyter

    Hij rijdt constant op zeer hoog niveau,alleen die ene uitschieter ontbreekt.De vraag is of die er nog ooit komt gezien zijn leeftijd.

  • Erik Desloover

    een constante , rust wat meer en piek wat meer

Lees meer