8
reuters

Team Sunweb stoomt naar goud in WK ploegentijdrit, Quick-Step valt naast podium

Team Sunweb heeft zich voor het eerst tot wereldkampioen gekroond op de ploegentijdrit. Dumoulin en co waren over een parcours van 42,5 km in het Noorse Bergen acht seconden sneller dan BMC. Team Sky veroverde het brons, Quick-Step Floors moest vrede nemen met de vierde stek.

Quick-Step Floors, Team Sky, BMC en Team Sunweb begonnen als de grote favorieten aan de ploegentijdrit. Dat één van die vier ploegen de wereldtitel zou grijpen, werd al aan het eerste tussenpunt meteen duidelijk. Froome en co waren er één seconde sneller dan de blauwbloezen van Patrick Lefevere, BMC en Team Sunweb volgden respectievelijk op negen en tien tellen. Meteen ook de top vier.

Iets over halfweg moesten er bij Sky en Quick-Step twee renners overboord. De beste twee bij het eerste tussenpunt verloren zo terrein op Team Sunweb en BMC, dat na 23 kilometer de snelste tijd afklokte. Die laatste twee teams liepen vervolgens alsmaar verder uit en zorgden uiteindelijk voor een spannende tweestrijd. Sky en Quick-Step vochten een robbertje uit voor het podium.

BMC had nog een voorgift van vier seconden bij het voorlaatste tussenpunt, maar dankzij een sterk slot van Team Sunweb veroverden Dumoulin en co - na een nagelbijtende finale - alsnog het goud. BMC strandde op amper acht tellen. In de achtergrond viel Quick-Step Floors nog naast het podium. Team Sky finishte als derde.

Eerder op de dag won Sunweb, met specialisten als Coryn Rivera en Ellen van Dijk, ook al het WK ploegentijdrijden bij de vrouwen. Bij de mannen bestond het Duitse team naast Dumoulin uit de Nederlanders Wilco Kelderman en Sam Oomen, de Australiër Michael Matthews, de Duitser Lennard Kämna en de Deen Sören Kragh Andersen.

8
belga

Uitslag

1. Sunweb (Dui), de 42,5 km in 47:50

(gemiddelde: 53,310 km/u)

2. BMC (VSt) op 0:08

3. Sky (GBr) 0:22

4. Quick-Step (Bel) 0:35

5. Orica (Aus) 1:03

6. Movistar (Spa) 1:19

7. LottoNL-Jumbo (Ned) 1:19

8. CCC (Pol) 1:44

9. Katusha (Zwi) 1:45

10. Bora (Dui) 1:55

11. Astana (Kaz) 2:15

12. Trek (VSt) 2:49

8
photo_news

Vermote: "Te snel met vijf man"

Quick-Step Floors pakte vorig jaar voor de derde keer de wereldtitel. In Bergen werd het zelfs geen podium. "Ja, dan ben je wel ontgoocheld na afloop", zei Julien Vermote. "Maar goed, we hebben er voor gestreden, de anderen waren sterker."

Quick-Step Floors zag al vroeg Niki Terpstra uitvallen, na zo'n 20 km. "Ik weet niet wat er met hem aan de hand was", aldus Vermote. "Hij riep naar me dat ik moest inschuiven en toen loste hij meteen in mijn wiel. Dan weet je dat het moeilijk wordt, zo vroeg met één man minder. Dat is toch 25 seconden minder recuperatietijd per blok."

"We stonden met een sterke ploeg aan de start, maar we pakken geen medaille. Dat is jammer. Je weet ook dat het moeilijk wordt met zo'n sterke ploegen zoals Sky en Sunweb met betere klimmers", klonk het bij Vermote.

Geen Tony Martin in de ploeg en een compleet ander parcours dan in Qatar. Was dat het grote verschil? "Vooral toch het parcours", meent Vermote. "Onze ploeg was homogeen, met sterke renners, maar die andere teams hadden meer klimmers in hun rangen en Sunweb vond hier een parcours dat hen wel beter lag dan ons. We hebben gedaan wat we moesten doen, gevochten, jammer dat we dan slechts vierde worden."

8
photo_news

Gilbert: "Een ploegentijdrit liegt niet"

"We hebben alles gegeven, geen fouten gemaakt, maar het resultaat is niet wat we verwachten hebben", aldus Philippe Gilbert na afloop. "We hoopten op goud, of toch tenminste een medaille en worden vierde. Dat moeten we accepteren. Zo zit topsport eenmaal in elkaar. In een ploegentijdrit finish je altijd op de plaats die je verdient."Niki Terpstra viel al snel uit. "Dan weet je dat het moeilijk wordt, er is minder tijd om te herstellen. Je kan dat een paar kilometer opvangen, maar niet zo lang. De oorzaak? Moeilijk te zeggen. Hij deed in de beginfase enkele lange beurten en heeft dat misschien cash betaald. Hij zal het antwoord kennen.

Als je dan zo snel met vijf bent, zo'n belangrijke pion verliest, dan is de cohesie weg. Elke keer dat je kop trekt, krijg je 20, 25 seconden minder herstel. Dat houd je een paar kilometer vol, maar daarna betaal je dat cash. Toen Niki loste heb ik bewust niet omgekeken. Dat is gevaarlijk, je kan het team doen crashen. Ik dacht eerst aan een mechanisch probleem of zo, we wisten niet goed of we moesten wachten, maar uiteindelijk zijn we dan toch vol doorgegaan."

Aan het eerste tussenpunt telde Quick-Step Floors slechts 1 seconde achterstand op Team Sky, maar daarna ging het minder. "Tom was onderweg altijd eerlijk", aldus Gilbert, "we wisten van die vierde plek, maar dan geef je toch nog alles om op dat podium te eindigen. Dat lukte niet, dan is dat jammer. We klokken af op 13 seconden van het podium, dat is veel. Als je het podium op één of twee seconden na mist, is het gevoel anders. Nu eindigen we op onze rechtmatige plaats."

8
photo_news
8
photo_news

Ploegleider Steels: "We moeten onszelf niets verwijten"

Quick-Step Floors zag al snel twee pionnen uitvallen. Eerst Terpstra, daarna Bauer. "Dit is eigen aan de discipline", aldus ploegleider Tom Steels. "Als je niet 100 procent bent, dan moet je er af. Een Niki in goede doen, schiet er niet zo snel af. Normaal is hij één van de sterkhouders, nu lukte het dat niet. We verloren hem al vrij vroeg, na zo'n 20 km en dan weet je dat het moeilijk wordt."

Het Belgische team startte nochtans goed. "Het tempo dat we reden was vrij goed, niet te traag, niet te snel en als je wil meedoen voor het podium moest je die snelheid aanhouden. Dan is het hopen dat iedereen een goede dag heeft en dat kan bolwerken. Dat tikkeltje meeval hadden we vandaag niet. We wisten dat het niet makkelijk zou zijn tegen enkele sterke ploegen, maar je gaat er altijd vanuit dat alle zes renners op niveau zijn. Op zich hebben de jongens een goede tijdrit gereden, maar je mag zo vroeg niemand verliezen. En dan schoot Jack Bauer er ook nog eens af op die steile helling. Toen waren het nog ruim 10 lange kilometers met vier. Het is niet leuk om naast het podium te vallen, maar vandaag schoten we gewoon te kort. Als die twee andere jongens iets beter voor de dag komen, eindigen we misschien wel op het podium."

Erelijst ploegentijdrit bij de mannen

2017: Sunweb (Dui)

2016: Etixx-Quick Step (BEL)

2015: BMC (VSt)

2014: BMC (VSt)

2013: Omega Pharma-Quick Step (BEL)

2012: Omega Pharma-Quick Step (BEL)

8
TDW
8
photo_news

Lees meer