3 Ex-baas en adviseur Wilfried Meert (75) hoopt dat de Memorial in september nog kan doorgaan, zeker zolang de deur van het EK in Parijs openstaat. En dat Tokio 2021 zal plaatsvinden in dezelfde zomerdata in juli-augustus.
BELGA Ex-baas en adviseur Wilfried Meert (75) hoopt dat de Memorial in september nog kan doorgaan, zeker zolang de deur van het EK in Parijs openstaat. En dat Tokio 2021 zal plaatsvinden in dezelfde zomerdata in juli-augustus.

Wilfried Meert: "Olympische Spelen in voorjaar 2021 zijn onmogelijk"

Ex-baas en adviseur Wilfried Meert (75) hoopt dat de Memorial in september nog kan doorgaan, zeker zolang de deur van het EK in Parijs openstaat. En Tokio 2021 zal plaatsvinden in dezelfde zomerdata in juli-augustus, meent hij: “Het IOC kan in het voorjaar niet alle andere sporten verdringen. Dat is onwerkbaar.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het internationaal Olympisch Comité (IOC) buigt zich nog over de beste periode voor de Spelen in 2021, en sloot ook het voorjaar niet uit. Dat is praktisch onmogelijk, meent Meert: “In de lente hebben alle andere sporten hun kalender. De voetbalcompetities zijn overal bezig, de wielerklassiekers of de Giro vinden plaats, en in het tennis heb je Roland Garros en Wimbledon. Het IOC kan zich niet permitteren in hun vaarwater te komen of alle andere sporten in het defensief te dringen. Dat is onwerkbaar. De enige logische keuze is dezelfde data in 2021 in juli en augustus. Voor het WK atletiek zoeken ze wel een oplossing.”

Over het huidige atletiekseizoen valt nu geen touw aan vast te knopen. Alles hangt af van de evolutie van het coronavirus en wat wetenschappers adviseren. De ene na de andere Diamond Leaguemeeting moet intussen wel afzeggen. Eerst Doha en Shanghai, gisteren de meetings in mei van Stockholm, Napels en Rabat. “Alles staat op zijn kop”, zegt Meert. “Ik had pas contact met Oslo dat hun event in juni heeft, maar Noorwegen is ook in lockdown. Ze vrezen dat het niet gaat lukken. Na het uitstel van de Spelen komt wel een gat in de zomer om meetings eventueel in te halen.”

De Memorial heeft op 4 september nog meer speling. Voorlopig is van een annulatie geen sprake. Meert: “We doen voort, met in ons achterhoofd dat het mogelijk wishfull thinking is. We luisteren naar de wetenschappers zoals Marc Van Ranst. Misschien moeten we ons geen illusie maken, maar er zijn ook optimistische scenario’s dat de piek in april ligt en het virus dan in acht weken onder controle komt. Eind mei zijn we nog drie maand ver van de Memorial.”

Er zijn ook optimistische scenario’s dat de piek in april ligt en het virus in acht weken onder controle komt. Eind mei zijn we nog drie maand ver van de Memorial

Wilfried Meert

Meert is ook benieuwd over het EK atletiek in Parijs in augustus: “Die klampen zich vast aan de vraag of de Tour zal doorgaan? Voor de Europese atleten is dat EK een houvast. Als je de Borlées of Nafi Thiam hoort, blijven zij keihard trainen en snakken ze naar een moment om te presteren, waarom anders al die moeite? Ook sponsors en tv hebben niet liever dat enkele meetings plaatsvinden, omdat er al zovele in het water vielen.” (Lees verder onder de foto)

3 Vorig jaar nam Nafi Thiam deel aan het hoogspringen in de Memorial.
BELGA Vorig jaar nam Nafi Thiam deel aan het hoogspringen in de Memorial.

De Memorial zal klaar zijn als de overheid groen licht geeft: “We wachten de instructies af. Als het mag, dan kan het. Het draaiboek ligt gereed. Mogelijk wel met een minder internationaal atletenveld, als het virus in andere continenten nog hevig woedt.” En ook een annulatie zal de Memorial overleven, zegt Meert over het event met een budget van circa drie miljoen euro. “Verschuiven is zinloos. In oktober is het te koud. We maakten wel al kosten, maar die zijn beheersbaar. De grote facturen komen nadien met het betalen van de atleten en het organiseren zoals de VIP-tent, maar bij een afgelasting zijn die kosten er niet. We tuimelen niet in een financiële afgrond.”

3
Photo News

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerrit gasthuis

    er zijn er nog altijd die niet beseffen dat er geen massaevents meer zullen zijn dit jaar

  • dirk claeys

    Zelfs de Memorial gaat gewoon niet door!

Lees meer