Een apotheek in Brussel.
BELGA Een apotheek in Brussel.

“Geen bewijs dat bestaande medicatie werkt tegen corona”

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) ziet vooralsnog geen bewijs dat medicatie die patiënten met Covid-19 op experimentele basis toegediend krijgen ook werkt. In een voorlopig advies dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder publiceerde, staat dat artsen patiënten die er slecht aan toe zijn eventueel bestaande antivirale medicijnen kunnen geven.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In laboratoria hebben sommige middelen soms effect "in extreem hoge concentraties", schrijft de NVIC. Maar de organisatie heeft nog geen overtuigend bewijs gezien dat de middelen, die eigenlijk voor de bestrijding van andere virussen zijn bedoeld, effect hebben op de toestand van kritiek zieke mensen met het coronavirus.

‘Optimale intensivecarebehandeling’ blijft voor nu het belangrijkst. Mensen die door het coronavirus een ernstige longontsteking hebben, worden aan de beademing gelegd en vaak kunstmatig in slaap gehouden.

Om medicatie op experimentele basis toe te dienen, is altijd toestemming vereist van de patiënt of iemand die namens de patiënt kan beslissen. "De taskforce houdt de evolutie nauwlettend in de gaten. Mocht er toch bewijs komen voor een farmacologische behandeling, dan zullen we u ervan op de hoogte brengen", schrijft de vereniging aan de achterban van zo'n 1.100 artsen.

Lees ook: Vrouw van overleden patiënt: “Ik heb mijn man niet meer gezien. Zelfs zijn kist mag niet open” (+)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer