Klaas De Scheirder


"Met noodmaatregelen komen we er niet meer in deze droogte, het roer moet volledig om"

Nu de Vlaamse provincies maatregelen hebben getroffen tegen de aanhoudende droogte, waarschuwt Greenpeace dat enkel noodmaatregelen niet voldoen. "Business as usual leidt naar steeds hogere temperaturen en steeds langere perioden van droogte. Met noodmaatregelen komen we er niet meer, het roer moet volledig om", aldus de milieuorganisatie in een persbericht.

De organisatie wijst erop dat in Vlaanderen nu code oranje geldt, "ongezien vroeg voor de tijd van het jaar". "Dit moet alarmbellen doen afgaan bij onze politici", aldus Greenpeace. Volgens de organisatie kan een watercrisis de samenleving harder treffen dan het coronavirus. "Wat we vandaag meemaken, is zonder meer een gevolg van de klimaatopwarming. Dat los je niet op met enkele noodmaatregelen. Als we de kern van het probleem niet aanpakken, riskeren we jaar na jaar hogere temperaturen en langere periodes van droogte, en zal het watertekort steeds nijpender worden.”

Matteo De Vos, expert ecologische landbouw bij Greenpeace België, wijst erop dat de boeren de droogte al voelen. Na de COVID-19-maatregelen maken zij met het oppompverbod al een nieuwe schok mee. "Gelukkig zijn ze niet alleen één van de eerste slachtoffers van de klimaatopwarming: ze kunnen ook perfect deel van de oplossing zijn", zegt hij.

Zo wijst Greenpeace op verschillende manieren om de bodem te beschermen. Zo helpt 'agroforestry' of het planten van bomen op akkers en in weiden op langere termijn om gewassen en vee beter te beschutten tegen droogte en hitte. Hagen beschermen akkers dan weer tegen erosie door felle wind. Andere technieken zijn teelt zonder ploegen, gewasrotatie en een grotere gewasdiversiteit op het veld. "Gezonde bodems werken als een spons en dat is precies wat we vandaag nodig hebben", aldus De Vos.

Hopen op regen is dus niet genoeg, stelt hij nog. "Vertrouwen op de nieuwe (privé-)weersverzekering die het landbouwrampenfonds vervangt is evenmin een goede strategie. Iedereen - van de Europese Commissie over de Vlaamse regering tot de consument - moet landbouwers helpen om ons voedselsysteem veerkrachtiger en duurzamer te maken.”

Lees ook:

Bespaar water met deze tips

Inwoners van elf Vlaamse gemeenten krijgen dwingende oproep om zuinig te zijn met water

Opzetzwembaden in de tuin bijna uitverkocht, maar waterverbruik stijgt met 30 procent (en dat bij droogste begin zomer in 119 jaar)

132 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • emiel wouters

    Neem eens een voorbeeld aan Indonesië. vang de wolken en bestrooi ze met een product dat het laat regenen. Alles opgelost. Boeren gelukkig, water in overvloed, en regentonnen gevuld.

  • Matthias Verbeure

    Er wordt hier veel te snel overdreven, in Spanje en Marokko hebben ze echt van die problemen. Daar krijgen vele streken slechts de helft of 400mm neerslag op jaarbasis. Gemiddeld krijgt Belgie 800mm neerslag, vorig jaar ook. Ik zie geen probleem, alleen dient iedereen water als een belangrijk goed te zien en het alleen te nuttigen voor noodzakelijke zaken. Wc doorspoelen het jaar doorspoelen met regenwater, heb je een groot dak en veel water opslag dan ook een wasmachine,...

Lees meer