2 Prototype TaSST.
Local Androids Prototype TaSST.

'Slimme' mouw maakt aanraken op afstand mogelijk

Vroeger kon je elkaar alleen brieven schrijven, via de telefoon kun je elkaar horen en dankzij Skype kun je elkaar tegenwoordig ook zien. Maar elkaar aanraken op afstand kon nog niet. Daar heeft promovendus Gijs Huisman van de Universiteit Twente iets op gevonden: een mouw met 'trilfunctie', zodat voelt alsof je wordt gestreeld.

De uitvinding is toepasselijk de TaSST (Tactile Sleeve for Social Touch) genoemd. Aan het prototype uit 2012 is flink gesleuteld. "De huidige versie is platter en het schuim dat erin verwerkt is maakt het mogelijk om de intensiteit van de aanraking preciezer te regelen", zegt Huisman.

De basis voor het onderzoek is dat aanraking heel belangrijk is voor mensen. Hoe belangrijk, dat wordt nog volop onderzocht. Uit eerdere onderzoeken is duidelijk naar voren gekomen dat aanraking essentieel is voor de ontwikkeling van baby's.

Trilfunctie
Voor een aanraking zijn twee mouwen nodig. In de mouwen zijn trilmotortjes verwerkt, zoals de motortjes voor de trilfunctie van je mobiele telefoon, vertelt Huisman. "Als je de ene mouw aanraakt, simuleren de trillingen van de motortjes een aanraking bij de persoon die de andere mouw draagt." Het kan even duren voordat de aanraking gevoeld wordt. "Er zit wel een vertraging in, omdat het signaal via internet loopt", bekent de promovendus.

In combinatie met een Skype-gesprek werkt de uitvinding het best. ,"Wat je ziet, versterkt wat je voelt", zegt Huisman. De aanraking is volgens de onderzoeker een belangrijke stap voor het gevoel van presence (nabijheid).

2
Local Androids

Toekomst
Over vijf jaar hoopt Huisman natuurlijk gepromoveerd te zijn. ,"Dan hoop ik dat we de techniek nog verder hebben verbeterd", blikt Huisman vooruit. Hij denkt dat de TaSST-techniek kleiner, mooier en wasbaar gemaakt kan worden. "Wie weet zit de techniek straks in je T-shirt of jeans", zegt de promovendus. "Maar we moeten nog onderzoeken of mensen dat wel willen.''

Lees meer