2 James Watson.
Wikimedia Commons/Jan Arkesteijn James Watson.

'Verbannen' DNA-pionier James Watson verkoopt Nobelprijsmedaille

James Watson, een van de bekendste wetenschappers ter wereld, ziet zich genoodzaakt zijn Nobelprijsmedaille te verkopen. Volgens de krant The Guardian hoopt hij op die manier opnieuw in de gratie van het publiek te komen, nadat hij zeven jaar geleden de wind van voren kreeg na uitspraken over een verband tussen ras en intelligentie.

De Amerikaanse wetenschapper kreeg de Nobelprijs voor de Geneeskunde in 1962, samen met Francis Crick en Maurice Wilkins, voor de ontdekking van de dubbele helixstructuur van een DNA-molecule. Sinds een kranteninterview in 2007 was hij uit de maatschappij verbannen, zegt Watson.

In de Sunday Times had hij gezegd dat blanken intelligenter zijn dan zwarten. Sindsdien heeft hij geen publieke lezingen meer gegeven en werd hij ontslagen uit de bestuursraden van diverse bedrijven.

2 James Watson en Francis Crick met hun DNA-model.
Imageglobe James Watson en Francis Crick met hun DNA-model.

Donaties

Watson excuseert zich nu voor zijn uitspraken, die hij "zeer dom" noemt, en benadrukt dat hij geen racist is. Met de opbrengst van de verkoop van zijn medaille, donderdag bij veilinghuis Christie's in New York, is hij van plan kunstwerken aan te kopen, zijn drastisch geslonken bankrekening te spijzen en donaties te doen aan enkele instellingen waaraan hij verbonden is.

Volgens Christie's kan de medaille meer dan 3 miljoen dollar (2,41 miljoen euro) opbrengen.

Lees meer